Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Maminka Jana dostala padáka: „Korona mě srazila na kolena.“ V ČR přibyli covidoví samoživitelé

Video se připravuje ...
Autor: Nikola Forejtová - 
29. března 2021
05:30

Krize tvrdě dopadla na statisíce Čechů. V problémech však nejsou jen sociálně slabší rodiny, ale i takové, které vedly před krizí poměrně pohodlný život. Podle výkonné ředitelky dobročinné organizace Patron dětí Edity Mrkousové vznikl dokonce nový fenomén - covidové samoživitelství. Tedy stav, kdy je rodina sice úplná, ale má jen jednoho živitele. Případně přišli o práci oba partneři. Expertka nyní prostřednictvím Blesk Zpráv radí, aby se takové rodiny hlavně nestyděly říci si o pomoc. A přihazuje i radu pro samotné dárce, jak se nespálit.

Koronavirová epidemie spustila nový fenomén - covidové samoživitelství. Do krize se totiž dostaly už i ty rodiny, které byly před pandemií zajištěné a měly stabilní příjem. „Jsou to lidé, kteří se do špatné situace dostali trošku náhodně. Žijí normálně v úplné rodině s partnerem nebo přítelem, teď se jim ale stalo, že jeden příjem zcela vypadl. Někdy i oba příjmy,“ popisuje Blesk Zprávám Edita Mrkousová, výkonná ředitelka organizace Patron dětí, která na tento jev upozorňuje.

Patron dětí je jednou z organizací, která pomáhá rodinám krizi zvládnout pomocí nákupu potravin nebo proplacením školních pomůcek pro distanční výuku. Podle Mrkousové se příjem žádostí o pomoc zpětinásobil. A stále častěji žádají právě i rodiny vyšších tříd. Mezi nimi je i vysokoškolačka Jana.

Na krku hypotéka a muž bez práce

Podle údajů z Českého statistického úřadu bylo v ČR na začátku tohoto roku 4,3 procenta nezaměstnaných. Jedním z mnoha, kdo tuto statistiku ovlivnili, byla právě i Jana a její bývalý partner, se kterým se poctivě dělila o výdaje za život jejich tří dětí. Jana dostala padáka hned zkraje krize - byla totiž ve zkušební době. Manželovi pak setnul hlavu výpadek turistů, jelikož pracoval v cestovním ruchu.

Jana nyní sehnala brigádu, musela ale ustoupit od svého oboru, začala totiž pracovat v prádelně. „Pracuji od šesti od rána do tří,“ popisuje paní Jana svůj den. „Děti musí zvládnout být do mého příchodu domů samy, včetně školní online výuky. Myslela jsem si, že starší syn na holky dohlédne, ale občas mám pocit, že je to naopak. Že ony hlídají jeho,“ pokračuje.

Žena podotýká, že jinou práci ani neměla šanci vzhledem k epidemiologické situaci sehnat. „Administrativa? Obory adekvátní mému vzdělání? Neustále rozesílám životopisy, ale když odpoví jeden z deseti, že je pozice obsazena, mluvím o úspěchu,“ uvádí s tím, že exmanžel je nyní zcela bez práce a nemá tak šanci platit alimenty a další výdaje. Ona sama musí splácet ještě hypotéku.

Foto: 

Podle Mrkousové se rodiny, jako je i ta Jany, dostaly do problému i přesto, že před krizí žily poměrně pohodlný život. Nezáleží tedy na tom, z jaké sociální vrstvy jsou, natož jaký mají nyní majetek. „Když máte majetek, který potřebujete prodat, tak to přece taky trvá. Rozhodnete se třeba prodat auto, ale to trvá i půl roku,“ míní s tím, že je extrémně důležité, aby se tyto rodiny hlavně nestyděly říct si o pomoc.

Jana: Dostalo mě to do kolen

Ani Janě se podle Patrona dětí o pomoc žádat nechtělo. „Nikdy jsem o nic nikde nežebrala, nikdy nepobírala sociální dávky. Jsem zvyklá bojovat, ale korona mě opravdu dostala na kolena,“ uzavírá Jana svůj příběh pro Blesk Zprávy.

Jana nicméně není v skličující situaci sama, o pomoc podle Mrkousové žádají i takové rodiny, které se neměly špatně, ale už vyčerpaly úspory a druhý živitel prostě nemůže sehnat práci - ať už kvůli chybějícím nabídkám, tak i kvůli faktu, že musí být doma s dětmi, které jsou teď napříč ročníky doma.

Video  Půlka se zadlužila, třetina odkládá zdravotní péči. Jak pandemie drtí samoživitele?  - Blesk
Video se připravuje ...

Účet za nafukovací člun i prozrazení přes sítě

Nicméně i Patron dětí se potkává s takovými žadateli, kteří žádnou pomoc kolikrát ani nepotřebují. Původně organizace spoléhala na tzv. Patrony, tedy na ručitele za rodinu přijímající pomoc. Na vrcholu loňské jarní epidemie ale od této podmínky na chvíli ustoupila, aby se pomoc mohla dostavit co nejrychleji. A jak nyní konstatovala Mrkousová, bylo to pro ně poučení.

Organizace totiž požadovala důkaz k tomu, že byly dary využity na správnou věc. Chodili jim ale takové lahůdky, jako byl třeba účet za nafukovací člun. Od té doby tak Patron dětí opětovně požaduje ručitele. A samozřejmě také ustoupila od dvou typů peněžitých darů, které výjimečně poskytovala v rámci „mimořádné pomoci“, zanikly spolu s jejím ukončením v polovině srpna 2020.

Přesněji se vypíše příběhová sbírka, kde se mohou dárci skládat například na školní pomůcku, na potravinový balíček nebo třeba na postel pro dítě. „Převážně se ale jedná o pomoc v podobě potravinových balíků, to je tak ze 70 procent. Ukazuje se, že nežádají ty samé rodiny opakovaně, ale většinou jen potřebují prvotní pomoc, která jim umožní nadechnout se, aby se zase mohly postavit na vlastní nohy,“ komentuje pro Blesk Zprávy Mrkousová.

Nově organizace nabízí i proplácení doučování pro děti. Rodina si takto sežene učitele a organizace vybere finance na zaplacení odučených hodin. „Je to úleva rodičům, kteří nemusí být schopni výuku s dětmi sami zvládnout, především tehdy, když máte starší děti,“ míní Mrkousová.

Na závěr dodává Mrkousová i radu, aby se dárci nenechali zmanipulovat srdceryvným příběhem, pokud se neobjeví na ověřených stránkách, případně pokud dárci rodinu přímo neznají. Podle ní stačí kolikrát chvíli hledat na internetu a sociální síti, aby člověk rychle zjistil, že údajná oběť na tom vlastně není nijak špatně.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

vaber ( 29. března 2021 07:58 )

pište v Blesku raději o těch, co se napakovali a dostali miliardy co jim vláda, za velké pomoci opozice, musela rozdat , takových je mnohem víc,
ty miliardy nezmizely, ale mají je na kontech

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa