Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Smutek exprezidenta Obamy: V Keni mu zemřela nevlastní babička (†99)

Autor: ČTK - 
29. března 2021
14:15

V Keni v noci na pondělí zemřela nevlastní babička bývalého amerického prezidenta Baracka Obamy Sarah Obamová. Bylo jí nejméně 99 let. S odkazem na její rodinu o tom napsala agentura AP. Filantropka, které se přezdívalo Mama Sarah, podporovala vzdělání dívek a sirotků.

Obamová zemřela kolem 04:00 místního času v nemocnici v západokeňském městě Kisumu, uvedla její dcera Marsat Onyangoová. „Zemřela dnes ráno. Jsme zdrcení,“ řekla Onyangoová v telefonickém rozhovoru s AP.

Pro Obamu to byla babička

Guvernér Peter Anyang' Nyong'o vyjádřil soustrast pozůstalým a vyzdvihl dobročinné aktivity Obamové. „Byla filantropkou, která mobilizovala finanční prostředky na zaplacení školného za sirotky,“ řekl.

Sarah Obamová byla podle AP druhou manželkou dědečka exprezidenta Obamy a pomáhala vychovat Obamova otce, Baracka Obamu staršího. Bývalý prezident Obama jí často projevoval náklonnost a zmínil se o ní jako o „babičce“ ve své autobiografické knize Cesta za sny mého otce.

Popisoval, jak se s ní setkal v roce 1988 při návštěvě Keni, zmiňoval tak nejistotu při komunikaci, která se ale záhy proměnila ve vřelý vztah. V roce 2009 se Sarah Obamová zúčastnila Obamovy první inaugurace a v roce 2014 se o ní Obama zmínil v projevu před Valným shromážděním OSN.

Covid-19 neměla

Sirotkům Obamová pomáhala desítky let a některé vychovávala ve svém domě. Její nadace pomáhala zajistit těmto dětem jídlo a vzdělání, včetně školného a školních potřeb. Vzdělávání sirotků cítila jako poslání, jelikož sama číst neuměla, píše zpravodajský web BBC. Mluvčí rodiny uvedl, že Obamová byla před smrtí asi týden ve špatném zdravotním stavu, ale neměla nemoc covid-19. Pohřbena by měla být v pondělí 29. března.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi