Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Obchody nabízí velikonoční pomlázky, u Havlíčka to zakazují. Prouza: Resort se zbláznil

Aktualizováno -
13. března 2021
14:30
Autor: Mii - 
13. března 2021
08:56

Prodej široké škály zboží je aktuálně v Česku omezen. Lidé si nekoupí pastelky, dětské hračky nebo bundu. Velikonoční zboží, jako pomlázky nebo keramické zajíce, ano, přestože ministerstvo průmyslu a obchodu oficiálně tyto produkty zakazuje. Obchody se odkazují na doporučení Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR), která předměty povolují. Prodej obhajuje i šéf obchodníků Tomáš Prouza.

„Velikonoční potřeby nespadají do výjimek uvedených v příslušném usnesení vlády, které omezuje maloobchodní prodej,“ sdělila serveru Seznam Zprávy Miluše Trefancová z ministerstva průmyslu a obchodu. Dle tohoto výkladu by tedy pomlázky ani žádné podobné zboží nemělo být možné získat.

Přesto jsou velikonoční předměty široce dostupné. Obchodní řetězce je začaly nabízet už před několika týdny, udělaly tak na základě dokumentu svazu, na kterém se podílelo mimo jiné ministerstvo zdravotnictví. V něm je „pietní zboží a dekorativní zboží pro sváteční příležitosti“ explicitně povoleno.

Ovšem tento dokument vznikl ještě přes zpřísněním pravidel, ke kterým došlo na začátku března. Ta znovu prodej některého typu zboží zakázala, byť ještě v únoru bylo povolené, například psací potřeby. Je možné, že obchody se řídí starým ustanovením, protože nové ještě nevzniklo.

„Dle doporučení SOCR (Svaz obchodu a cestovního ruchu - pozn. red.) lze velikonoční dekorace zahrnout do kategorie domácích potřeb. U této kategorie nedošlo k omezení prodeje. Zákazníci mohou tento druh sortimentu v prodejnách DM zakoupit,“ obhajoval prodej Jiří Peroutka za řetězec DM drogerie. Pomlázky a další lze aktuálně zakoupit i v supermarketech.

Trefancová tvrdí, že policie prodej kontroluje. To potvrzuje i mluvčí Policejního prezidia ČR Ondřej Moravčík. Nedokázal však říct, zda kontroly již řešily i velikonoční zboží. „Je to součástí kontroly všech vládních opatření, nerozlišujeme, za co přesně ty pokuty byly, ale víme o tom. Opatření hovoří jasně,“ sdělil.

Prouza velikonoční zboží obhajuje

Myšlenku policejních kontrol prodeje pomlázek však kritizuje šéf SOCR Tomáš Prouza. „Vláda dokáže překvapit i po roce pandemie. Nejnověji na vás plánuje poslat policisty, pokud si koupíte velikonoční pomlázku. Zbláznili jste se už úplně?“ řekl s odkazem na premiéra Andreje Babiše (ANO). 

Obchody jsou podle Prouzy v právu. „Velikonoční ozdoby jsou standardní součástí sortimentu otevřených květinářství. Barvy a obtisky na vajíčka jsou standardní součástí sortimentu otevřených drogérií. Velikonoční textil a ozdoby jsou standardní součástí sortimentu otevřených domácích potřeb. Na MPO se někdo zbláznil,“ tvrdí předseda svazu. 

Video  Havlíček: „Ano, udělali jsme to blbě.“ O chybách vlády, potížích s rozvolněním i mrtvém „psovi“.  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

illenne ( 13. března 2021 16:58 )

Ti co nám přikazují a zakazují asi neví, o čem je život. Jasně, premiérova žena si mohla dovolit nakoupit vše v Dubaji. Tady jdete nakoupit, osobní prádlo je za páskou, ale andělíčkové a velikonoční vajíčka ne. Asi se máme s andělíčkem modlit, když už ani to prádlo ne. Když byly mrazy, tak u nás v hypermarketu jsem si mohla koupit konvici na zalévání, ale boty ne.

Manowar ( 13. března 2021 14:31 )

Letos místo malovaných vajec,malované roušky.

UFO1 ( 13. března 2021 11:43 )

Nekoupíš pomlázku,záchranis republiku, trapný Monika neprodává velikonoční dekorace v tom je potíž,nikdo jiný než Agrofert nesmí vydělávat

Michal Snobl ( 13. března 2021 10:32 )

Ještě zakázat na vládě a ministerstvech používání toaletního papíru až se všichni po--se--rou

Fortuna ( 13. března 2021 10:11 )

Za chvilku nám snad zakážou i žít.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa