Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Babiš v Izraeli: Jednání o očkování i „zázračném léku“. A ženu premiéra čeká operace

Aktualizováno -
11. března 2021
20:00
Autor: simao, ČTK - 
11. března 2021
07:25

Premiér Andrej Babiš (ANO) vyrazil ve čtvrtek do Izraele na návštěvu. Jednal tu s tamním premiérem Benjaminem Netanjahuem, ale i šéfem maďarské vlády Viktorem Orbánem. Třeba o možnosti společného vývoje a výzkumu vakcín. V době Babišovy návštěvy musel Netanjahu řešit ale i osobní problémy,  jeho manželka byla převezena do nemocnice se zánětem slepého střeva.

„Dneska je Izrael lídr v očkování a taky i v dalších technologiích ohledně léčení covidu-19,“ uvedl premiér Andrej Babiš (ANO) při tiskovce na letišti v Praze-Kbelích.

V Jeruzalémě se sešel jak s premiérem Benjaminem Netanjahuem, tak s maďarským protějškem Viktorem Orbánem. Společně hovořili mj. o možnosti zapojení Česka a Maďarska do společného výzkumu a vývoje vakcín.

Babiš velebil Izrael

Izrael je v řešení koronaviru příkladem k následování a je na cestě stát se první zemí, kde lidé budou moci začít žít tak, jak byli dříve zvyklí, uvedl Babiš na tiskovce po jednání.

Babiš ocenil, že si Izrael zajistil s předstihem dostatek vakcín proti covidu-19. Je zemí s nejvyšší mírou proočkování obyvatelstva na světě. Alespoň jednu dávku obdrželo již 55 procent obyvatel této devítimilionové země a 43 procent jich dostalo obě injekce potřebné k plné imunizaci. Lidé, kteří covid měli, dostávají podle Babiše v Izraeli jenom jednu dávku kterékoli vakcíny.

Zelené pasy: Usnadní cestování i návrat do normálu?

Premiéři mimo jiné diskutovali o takzvaných zelených pasech, tedy potvrzeních o očkování proti covidu-19, které mají svým držitelům zpřístupnit nejen cestování, ale i různá veřejná místa. „Mají dohody s Řeckem a Kyprem na vzájemnou akceptaci zeleného pasu,“ poznamenal k Izraelcům Babiš.

Evropská komise příští týden představí návrh jednotného očkovacího certifikátu, který by měl mimo jiné lidem usnadnit právě cestování po zemích EU. „Myslím, že i bilaterálně by bylo zajímavé perspektivně mít možnost zeleného pasu na vzájemnou výměnu lidí mezi Izraelem a Českou republikou,“ uvedl český premiér.

Manželka premiéra v nemocnici

Původně měla česká delegace vyrazit do Izraele ve středu. Důvodem zkrácení cesty byla podle úřadu české vlády změna v programu kampaně Netanjahua. Blízkovýchodní zemi čekají 23. března parlamentní volby, v nichž se bude Netanjahu ucházet o znovuzvolení.

Netanjahu se přitom měl dnes vydat nejprve na plánovanou cestu do Spojených arabských emirátů. Zrušil ji však kvůli převezení své ženy do nemocnice. Sara Netanjahuová byla ve středu večer hospitalizovaná se zánětem slepého střeva. Musí podstoupit operaci a má zůstat v nemocnici několik dní.

Není to nic proti EU, míní Babiš

S Netanjahuem řešil Babiš i českou účast na fondu pro financování výzkumu a vývoje vakcín, jehož založení v Izraeli minulý týden domluvili s izraelským premiérem rakouský kancléř Sebastian Kurz a dánská premiérka Mette Frederiksenová.

Projekt může podle Netanjahua trvat okolo dvou let, po kterých by ale státy měly být schopny zásobovat vakcínami nejen své občany, ale i další země.

„Nabízejí možnost participovat na výrobě vakcín, která bude v Izraeli, které budou nejlepší v čase, protože máme stále mutace. Měla by to být výroba, která bude vyrábět deset milionů vakcín měsíčně. Je to investice 120 až 150 milionů dolarů a oni zvou do té investice další země,“ řekl Babiš později novinářům.

Také Maďarsko by se podle Orbána rádo zapojilo do mezinárodního úsilí k vytvoření kapacit na výrobu vakcín a dalších léčebných přípravků nejen proti koronaviru, ale i proti případným jiným nemocím. „Já si nemyslím, že by to bylo něco proti Evropské unii, naopak, my v Evropě jsme aktivní, jde o to, abychom v Evropě získali co nejvíc vakcín, aby ty dodávky fungovaly. A Izrael je náš tradiční partner,“ avizoval Babiš v Praze před odletem.

Netanjahu s manželkou v minulosti přivítal i Miloše Zemana s první dámou Ivanou. Netanjahu s manželkou v minulosti přivítal i Miloše Zemana s první dámou Ivanou. | Twitter

Rýpnutí do opozice a Hřiba

Babiš dnes rovněž poděkoval Netanjahuovi za 5000 dávek vakcíny společnosti Moderna, které už dříve z Izraele přivezli vojáci.

O dodávkám vakcín do Česka, které provází problémy a zdržení, Babiš před odletem uvedl, že je přesvědčen, že i jejich počet v Česku bude dál růst. Mimořádných 80 tisíc vakcín Česku přidělí navíc i Evropská komise, která vyjednala další dodávku od Pfizeru. Vyhlíží se přitom i nástup nového dodavatele - americké firmy Johnson & Johnson.

„Ten počet vakcín bude růst, my zlepšujeme očkování a já zásadně odmítám ty dezinformace, opozice nás stále kritizuje, přitom nemají vůbec o tom přehled. Už teď je naočkováno 949 tisíc lidí, včera jsme naočkovali asi 47 tisíc. U vakcín se daří navyšovat ty počty. Není možné kritizovat, když vakcína přijde ráno v 7:40, 220 tisíc vakcín Pfizeru, a v devět nás primátor kritizuje, že není naočkováno. To jsou skutečně zlomyslné kritiky,“ neopomněl si Babiš rýpnout do opozice a pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti).

„Zázračný“ izraelský lék

Ohledně své jednodenní cesty do Izraele Babiš dnes také uvedl: „Budeme mít jednání s profesorem Nadirem Arberem, který vyvinul zázračný lék, který se inhaluje proti covidu-19. V delegaci je se mnou profesorka Vašáková, která zase s dalšími týmy našich vědců vyvinula podobný lék (bazedoxifen - pozn. red.), který je ve finále schvalování u SÚKLu, který je i v tabletkách a bude se taky inhalovat. Určitě toto setkání pomůže k výměně znalostí.“

Izraelec Arber je vedoucím výzkumu inhalační terapie EXO-CD24. Babiš má na programu také návštěvu izraelského očkovacího centra. Zmíněná profesorka Martina Vašáková je přednostkou Pneumologické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Thomayerovy nemocnice.

Babiš se s českým lékem sekl

Babiš se však v tomto případě sekl. Registrace českého léku není ve finále, ale podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv by mohla být v řádu měsíců - pokud se prokážou jeho účinky.

Podle mluvčí SÚKL Kláry Brunclíkové ústav schválil provedení klinického hodnocení 5. března. Studie podle ní hodnotí bezpečnost a účinnost bazedoxifenu se souběžně podávanou standardní léčbou u hospitalizovaných pacientů se středně závažným až závažným zápalem plic způsobeným covidem-19.

„Jedná se však teprve o fázi II klinického hodnocení, a nelze tedy předjímat, zda se projeví účinek proti covidu-19,“ sdělila mluvčí. „Hovoříme tedy o horizontu měsíců, nikoliv dnů,“ dodala.

Bez Blatného, ale se Smejkalem

S Babišem do Izraele odletěli i další čeští vědci. V delegaci nechybí hlavní epidemiolog IKEM Petr Smejkal, naopak stejně jako v případě cest do Maďarska a Srbska nevyrazil na státní návštěvu, kde se má řešit očkování, ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO), u nějž opakovaně Babiš ve středu popřel, že by se chystala výměna ministra.

Smejkal před odletem do Izraele pobavil český twitter kuriozitou - poskytl ČT rozhovor před plakátem Visit Palestine.

Z letiště na hotel a testy

Zatímco loni v lednu 2020 byl Babiš v Izraeli na mezinárodním fóru k holokaustu, předloni v únoru 2019 byl Babiš v Izraeli i s manželkou Monikou, kdy zavítali ke Zdi nářků a do starého centra Jeruzaléma.

Tentokrát však premiér dopředu avizoval, že režim návštěvy bude podstatně jiný. „Izrael je v podstatě totálně uzavřen. My když přiletíme, tak v podstatě půjdeme na hotel, kde každý bude otestován, mají tam velice striktní předpisy,“ upozornil Babiš.

Otevření diplomatického sídla v Jeruzalémě

Babiše v Izraeli přijal nejprve ministr zahraničních věcí Gabi Aškenazi. Českého premiéra čekal i kulatý stůl s experty v oblasti zdravotnictví.

S Aškenazim otevřel Babiš jeruzalémskou úřadovnu českého velvyslanectví v Tel Avivu. Byla zřízena k 1. březnu, v plném provozu by podle dřívějšího vyjádření ministerstva zahraničí měla být od přelomu dubna a května.

Babiš v krátkém proslovu připomněl, že český prezident Miloš Zeman před více než dvěma lety otevřel v Jeruzalémě Český dům. „(Zeman) řekl, že další kroky budou následovat. Plníme naše sliby. Česká republika bude mít plnohodnotnou diplomatickou misi v Jeruzalémě,“ uvedl premiér. „Představuje to další milník v naší spolupráci a dokazuje to, že si uvědomujeme důležitost tohoto velkého města,“ dodal Babiš.

Zeman dlouhodobě volá po přesunutí velvyslanectví do Jeruzaléma. Vláda k takovému kroku dosud nepřistoupila. Své ambasády přestěhovalo několik států včetně USA, jejich rozhodnutí vyvolalo ostrou reakci Palestinců i arabského světa.

marmat ( 12. března 2021 11:34 )

Omasta.......Že vy zase OMYLEM ( ) tady píšete z listopadového taháku
od sponzora !!!???
Jiná možnost je, že jste velmi zmaštěná "Šípková Růženka" !!!

Omasta ( 12. března 2021 09:56 )

My ho za jeho aktivitu ožebračovat lidi, obírat je om ústavní práva leta tak potrestáme svržením a kriminále.
Nedochází vám, že lhal, že zachraňuje před smrtí? A přitom jen odsouval ta úmrtí na později a prodlužoval nám finanční mizerii na trojnásobek, než bylo nutné.

Omasta ( 12. března 2021 00:53 )

On to dělá proto, aby mohl legitimizovat nucené testování a nošení náhubků. Mnohým uniká, že čím přísnější restrikce, tím se potlačí promořování a epidemii to mnohonásobně prodlouží. Čím víc se prodlouží, tím déle budou restrikce a ožebračování trvat. A tím více testů, náhubků a vakcín pan Babiš prodá ve střetu zájmů. Není to geniální, že mu to vystrašení hlupáci neprokoukli?

Omasta ( 12. března 2021 00:47 )

Babiš bude brzo svržený. Mně zajímá, komu by chtěl vnucovat vakcíny? Včera objednali 5 mil dávek.
1 milion důchodců už má naočkovaných. Ví dobře, že 60% populace nechce vakcíny. 4 miliony chcou a ještě 3 mil nedostaly. To jedině, že by to píchali zdravým mladým lidem násilím pod pohrůžkou ztráty zaměstnání.

marmat ( 12. března 2021 00:05 )

Dneska sponzor vyslal armádu mimořádně zoufalých /ubohých trollů .
Jsou TO body pro Premiéra....tak naivně a dokolečka průhledně pomlouvat !
Asi se ztenčilo konto sponzora na vyšší kvalitu brigádníků .........

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa