Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Vakcíny, nebo smartphony? Na světě dochází důležitá složka pro výrobu skla, varuje OSN

Autor: Darina Jíchová - 
9. března 2021
07:37

Odborníci z Programu OSN pro životní prostředí (UNEP) varovali před faktem, který může ztížit a zpomalit vakcinaci proti koronaviru, která v současné době probíhá v řadě zemí světa. Upozornili na to, že se Země potýká s nedostatkem písku, což znamená, že by mohlo dojít k tomu, že nebude dostatek skla na vakcíny, informoval list Daily Mail.

Písek se používá při výrobě betonu a skla, pro obory jako technologie a stavitelství je tedy nepostradatelný. Jeho nedostatek se začal projevovat v roce 2015, a to hlavně na úbytku skla. V době pandemie a začátku vakcinačních programů je sklo však extrémně důležité, hlavně na vakcíny. Podle expertů požadavky na skleněné ampule porostou, během následujících dvou let nejméně o 2 miliardy.

Taková poptávka by mohla poškodit stavitelský průmysl, který ročně spotřebuje až 50 miliard tun písku. Odborníci připomněli také, že ubývá písečných dolů, ve Spojených státech už jich je méně než tisíc. Po vodě je písek nejvíce spotřebovávaným přírodním materiálem, kromě výroby skla a betonu se také užívá v asfaltu nebo v silikonových mikročipech.

Dostanou vakcíny přednost před smartphony?

Experti z UNEPu zdůraznili, že nedostatek písku by mohl vést ke snížení produkce mnoha věcí od chytrých telefonů po stavby kancelářských budov. Úbytek písku vědci sledují posledních 10 let, na vině je podle nich masový narůst stavby různých budov a poptávka po smartphonech a dalších přístrojích s displejem.

„Lidstvo si myslí, že písek je všude,“ uvedl klimatolog z UNEPu Pascal Peduzzi. „Nikdy jsme si nemysleli, že by světu mohl dojít, ale právě to se nyní děje,“ prohlásil vědec, který stojí v čele Informační databáze celosvětových zdrojů (GRID). „Panika nám nepomůže, je však čas na to, abychom změnili to, jak nahlížíme na písek,“ uvedl Peduzzi.

Očkování proti covidu-19 v Rakousku (7. 2. 2021) Očkování proti covidu-19 v Rakousku (7. 2. 2021) | Reuters

Peduzzi vystoupil v rámci webináře think tanku Chatham House, podle jeho členů je snaha zlepšit management zdrojů písku nevyrovnaná. UNEP upozornil také na to, že roční spotřeba písku stavebnickým průmyslem za posledních 20 let stoupla o 300 procent. „Očekáváme, že tento trend bude pokračovat, hlavně kvůli urbanizaci, růstu populace a rozvoji infrastruktury,“ udává GRID.

Pouštní písek je moc jemný

Peduzzi rovněž vysvětlil, že pouště sice představují třetinu naší planety, nicméně pouštní písek je příliš jemný a nelze ho upotřebit ve stavitelství. Dodal také, že jen málokdo by chtěl mít na zahradě písečný důl, proto se většinou těží v „křehčích prostředích“ jako řeky, pobřeží nebo mořské dno, nejčastěji pak v Číně nebo Indii. Nedostatek písku a jeho pokračující těžba má podle Peduzziho už teď velký dopad na ekosystémy.

Environmentální aktivisté tlačí na korporace a vlády, aby se problematice začaly věnovat a stanovily nějaké normy těžby a našly použitelné alternativy. Vědci nyní testují, zda by písek mohl nahradit například sopečný popel, zemědělský odpad, případně popílek, vedlejší produkt spalování uhlí. Další možností by bylo užití siliky, tedy minigranulek křemenu. Problém podle mnohých vědců je, že stavitelský průmysl je příliš konzervativní.

Manufaktury na ampule nestíhají

Nedostatek skla během pandemie ve vědcích budí značné obavy, hlavně protože je a bude třeba vyrobit miliardy skleněných ampulek na vakcíny. Například italský výrobce skleněných potřeb pro zdravotnictví Stevanato Group uvedl, že teprve v roce 2020 se jim podařilo dohonit všechny výrobní resty, s úderem pandemie ale opět nestíhají plnit zakázky.

Video  Čaputová v očkovací kampani: Vakcínu je jediná cesta, jak porazit virus a vrátit se do normálu  - Facebook / Ministerstvo zdravotnictví SR
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa