Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Až 370 korun navíc za den v karanténě. Bonus k nemocenské hladce prošel Senátem

Aktualizováno -
4. března 2021
15:25
Autor: ČTK - 
4. března 2021
14:35

Lidé v nařízené karanténě nebo izolaci budou dostávat v březnu a v dubnu příspěvek k nemocenské až 370 korun denně. Zákon dnes schválil Senát. Posledním krokem je podpis prezidenta Miloše Zemana, pak vstoupí v platnost. 

Bonus k nemocenské má bránit propadu příjmů a tím motivovat lidi k tomu, aby po setkání s nakaženými zůstávali v karanténě, nemoc dál nešířili a hlásili své kontakty.

Příspěvek budou lidé dostávat podle předlohy prvních 14 kalendářních dnů nařízené karantény. Nejvýše budou mít 90 procent svého průměrného výdělku. Nárok se bude vztahovat také na lidi s nemocenským pojištěním pracujícím na dohody. Vyloučeni ale budou ti, kteří by se ocitli v karanténě do pěti dnů po návratu z dovolené v zahraničí, což kritizují senátoři Starostů. „I přesto, že s touto částí ne zcela souhlasíme, zákon jsme připraveni podpořit, aby se příspěvek mohl začít vyplácet co nejdříve,“ sdělil v tiskové zprávě předseda klubu Petr Holeček.

Podporu sněmovní verzi vyslovily rovněž frakce občanských demokratů a lidovců, byť předsedkyně klubu KDU-ČSL a nezávislých Šárka Jelínková podobně jako Holeček poukázala na to, že výluka ze zahraničních návratů se týká například i lidí, kteří mohli být v cizině za rodinou. Šéf frakce ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra uvedl, že senátoři klubu jsou pro návrh zákona, byť z něj nejsou nadšeni. „Mohl by být demotivující a zneužitelný,“ míní.

Příspěvek bude zaměstnancům vyplácet zaměstnavatel. Náklady si bude odečítat ze sociálních odvodů. Bonus nebude podléhat dani z příjmů ani exekuci a nebude se započítávat do příjmů pro výpočet sociálních dávek. Nebude se týkat jen nařízených karantén souvisejících s covidem-19, ale i s ostatními infekčními nemocemi.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa