Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Hrozba brazilské mutace: Nemocnice jsou před zhroucením, ministra děsí rychlost šíření

Autor: Darina Jíchová - 
2. března 2021
21:10

Brazílie je v krizi, nemocnice jsou na pokraji kolapsu, jednotky intenzivní péče jsou plné a denně přibývají desetitisíce nových případů koronaviru způsobujícího nemoc covid-19. Zdravotníci a zástupci jednotlivých států prosí vládu o zavedení přísnějších opatření, hlavně lockdownů, které by zamezily rapidnímu šíření nákazy. Ministerstvo zdravotnictví z nastalé situace viní brazilskou mutaci viru, která je infekčnější než jeho předešlá forma. Tato varianta neohrožuje pouze Brazílii, v posledních dnech její výskyt hlásí také Velká Británie, uvedla stanice CNN.

Větší a podrobnější studie o brazilské mutaci zatím chybí, momentálně variantu zkoumají vědci z Brazílie a Británie. Tato forma viru je podobná jihoafrické mutaci, u níž došlo ke změně proteinu, který se ve tvaru bodce nachází na povrchu viru a jehož pomocí se infekce dostává do těla. Brazilská mutace by tak mohla být odolnější vůči vakcínám. Aby se tato domněnka potvrdila, je nutné ji více studovat. Chybí také důkazy o tom, že by mutace byla smrtelnější.

Tíživá situace v nemocnicích

Výzkumný ústav Fiocruz při brazilském ministerstvu zdravotnictví uvedl, že situace na oddělení JIP je v současnosti vůbec nejhorší od počátku pandemie. Osmnáct z 26 brazilských států a jeden federální okres hlásí, že jejich jednotky intenzivní péče jsou více než z 80 procent zaplněné, 9 států uvedlo, že už přesáhly kapacitu 90 procent.

Ministr zdravotnictví Eduardo Pazuello tvrdí, že si je vědom kritického stavu. Guvernérům států vzkázal, že na vině je domácí mutace viru, která vše zkomplikovala. Morbidita a mortalita se vymkly kontrole, od počátku pandemie koronaviru Brazílie zaznamenala 10,5 milionu nakažených a 255 tisíc obětí.

„Zmutovaný virus je třikrát nakažlivější, rychlost, jakou se šíří, překvapila guvernéry. Tohle je černá realita v Brazílii,“ prohlásil Pazuello. Asi nejhůře je na tom stát Rondônia, tam jsou oddělení JIP zaplněná až z 97,5 procenta. V problémech nejsou jen státní nemocnice, ale i ty soukromé.

Tlak na prezidenta

Podle zprávy, kterou předložil Fiocruz, by měla Brazílie okamžitě přijmout preventivní opatření, aby zabránila dalšímu šíření viru. Země by rovněž měla uspíšit vakcinaci obyvatelstva, zatím byla oočkována jen 3 procenta Brazilců, z toho jen jedno procento má za sebou dvě dávky vakcíny. Šéfové zdravotnických resortů ze všech států se obrátili v otevřeném dopise na prezidenta země Jaira Bolsonara.

Dožadují se, aby Bolsonaro vyhlásil omezení vycházení na celém území země, stejně tak chtějí, aby vydal zákaz shromažďování, uzavřel pláže a bary a aby se přešlo na distanční vyučování. Brazilský prezident je od počátku pandemie kritizován za svůj přístup ke covidu-19, o nemoci dokonce mluvil jako o „chřipečce“. Vystoupil také proti nošení roušek i proti guvernérům, kteří ve svých státech vyhlásili lockdowny. Z nedostatku lůžek na oddělení JIP viní předchozí vládu.

Brazilská mutace mimo Brazílii

Brazilské mutace se šíří po světě, v Evropě její výskyt hlásí například Británie, kde zaznamenali 6 případů. Podle ministerstva zdravotnictví a premiéra Borise Johnsona ale objev této verze nebude mít žádný vliv na plánované rozvolňování opatření. Případy brazilské mutace mimo Brazílii jsou ojedinělé, kromě Británie je zaregistrovali například na Havaji, ve Švédsku, Belgii, Mexiku nebo Kolumbii.

Video  „Nová mutace koronaviru není důvodem k panice.“ Expertka zmínila i spekulace o nakažlivosti.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

asijo ( 3. března 2021 03:12 )

Věřím,že nějaký zbohatlík,který jezdí po světě,to brzy k nám dotáhne.

kedris ( 2. března 2021 23:04 )

Vědecký tým pod vedením Omara Šerého strávil na pobočce v Brně mezi klienty a zaměstnanci pošty jeden pracovní den. K výzkumu využil citlivou testovací metodu PCR, která dokáže detekovat řádově desítky virů.

„Za tuto dobu, co jsme vzorkovali, se na poště vystřídalo více než 2600 lidí. My jsme po dobu více než 12 hodin vzorkovali vzduch, potom různé povrchy, dotykové displeje, přepážky a stírali jsme také ruce pracovnic pošty,“ vysvětloval postup svého týmu Šerý.

V laboratoři pak veškeré stěry prošly důkladnou analýzou. Výsledek překvapil i samotné vědce, kteří se chystají vzorkovat i na dalších místech.

„Zjistili jsme, že prakticky ani ve vzduchu, ani na žádném z dvaceti testovaných povrchů se žádný koronavirus nevyskytl.

frantacizek ( 2. března 2021 21:43 )

ty přelidněné nejchudší a kriminalitou nejvíce postižené favely jim to asi totálně vyhladí, tam je ještě větší hustota obyvatel než v Izraeli v židovských čtvrtích

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa