Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

První den lockdownu v Praze. Bilance? Asi 70 „neposlušných“ řidičů. Do ulic nastoupili i vojáci s celníky

Autor: luv - 
2. března 2021
15:43

Nová a mnohem drsnější pravidla začala platit od pondělí 1. března v celé České republice. Na jejich dodržování v hlavním městě dohlížejí policisté a od úterý se zapojila i armáda nebo celníci. Za první den uzavření metropole, v souvislosti s neoprávněným překročením hranic hlavního města, nepadla žádná pokuta. To se ale může změnit. Policisté totiž avizovali, že v prvních dnech budou tolerantnější.

Na kontrolu vstupu či vjezdu do hlavního města Prahy dohlíželo téměř 300 policistů. „Zkontrolovali jsme kolem šest a půl tisíce vozidel. Drtivá většina řidičů měla naprosté pochopení pro tato opatření. Za pondělí jsme neuložili žádnou sankci za neodůvodněné překročení hranice hlavního města Prahy,“ říká policejní ředitel krajského ředitelství hl. m. Prahy Tomáš Lerch.

Lidé byli na opatření ve většině případů připraveni. Někteří ovšem do hlavního města vycestovali za nákupy. V této souvislosti museli policisté otočit zhruba 70 aut. Většinou si občané podle Lercha neuvědomili či neznali důvody nových opatření.

Nyní je v okolí Prahy zhruba 32 stanovišť, kde probíhají kontroly vjezdu do metropole. Tato místa budou v průběhu času měněna a další stanoviště přibudou. Od úterý můžeme nově na ulicích spatřit i vojáky nebo celníky. „Dnešním dnem započala spolupráce i s Armádou ČR s vojenskou policií a celní správou,“ potvrdil policejní ředitel. 

Elektronické potvrzení

Potvrzení o zaměstnání bude možné doložit i v elektronické podobě, přesto policie doporučuje mít takový dokument spíše písemně. „Celou věc jsme projednávali se zástupci ministerstva vnitra. V případě potvrzení o zaměstnání budeme i nadále reflektovat na elektronickém potvrzení, protože to je dokument, který vystaví zaměstnavatel a na celou dobu je stejný, musí být opatřen podpisem, razítkem neboli elektronickým podpisem a naskenován,“ uvedl Lerch.

Pořádně napilno měli i policisté ve Středočeském kraji, ze kterého proudí mnoho lidí do Prahy nejen za prací. „Za pondělí provedli policisté přes 7 tisíc kontrol. Ve 167 případech odepřeli policisté řidičům vstup na území jiného okresu či kraje, a to většinou z důvodu, že nebyli schopni věrohodně prokázat důvod své cesty, případně neměli patřičné doklady,“ uvedla mluvčí policie Středočeského kraje Vlasta Suchánková.

Přestože převážná část kontrolovaných byla připravena na nová vládní opatření, jiní prý o žádných změnách nevěděli. „Někteří se domáhali vstupu na území jiného okresu např. z důvodu návštěvy nákupního centra, kde právě probíhají slevy, někteří sdělují, že o žádných opatřeních nevědí,“ dodala Suchánková. 

I strážníci se »činí«

Maximálně vytíženi následující tři týdny budou i pražští strážníci. „Naprostou prioritou strážníků v rámci výkonu služby po dobu následujících třech týdnů budou kontroly v městské hromadné dopravě, na nástupištích, v přístřešcích a čekárnách veřejné dopravy. Stejně tak budou kontrolovat opatření na veřejných prostranstvích zejména ve vztahu k ochranným prostředkům dýchacích cest. Ostatní opatření pak budou strážníci řešit především na základě oznámení na tísňovou linku nebo v rámci vlastní činnosti v ulicích,“ sdělil pro Blesk.cz ředitel městské policie Praha Eduard Šuster. 

Kam se smí, kam už ne?

Od nedělní půlnoci uzavřel Česko tzv. lockdown vyhlášený Vládou ČR po celém území republiky. Z důvodu šířící se pandemie byly uzavřeny všechny hranice okresů na dobu tří týdnů. Mimo okres se smí kvůli práci, cestě k lékaři nebo na úřad

Při cestě do práce mimo okres bydliště je třeba doložit potvrzení zaměstnavatele, pracovní smlouvu nebo zaměstnanecký průkaz, pokud je z nich jasné, že pracovník potřebuje cestovat do jiného okresu. Pro cestu k lékaři či na úřad mimo okres je potřeba formulář nebo čestné prohlášení s místem, časem a cílem cesty.

Video  Policejní náměstek Vondrášek o lockdownu okresů: Bojujeme o životy a zdraví lidí v Česku.  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa