Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Hamáček: Špatná zpráva, opatření nemusí stačit! Chce „sváteční provoz“ řady podniků

Aktualizováno -
1. března 2021
15:30
Autor: ČTK, simao - 
1. března 2021
14:51

Česko zahájilo nový pracovní týden sadou nových zákazů a příkazů pro lidi, které vstoupily v platnost. Na tři týdny výrazně omezují pohyb v Česku, zapovězeno je až na výjimky, které zahrnuje třeba cesta do práce či k doktorovi, vycestování z okresu, vycházky mají lidé absolvovat jen v rámci katastru obce. A nevídat ani své rodiče a prarodiče, pokud to není nezbytně nutné. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) však varuje, že ani tato opatření nemusí stačit. A za tři týdny můžeme být tam, kde jsme dnes. Když ne zcela zastavit některé fabriky a podniky, Hamáček proto navrhuje alespoň jejich utlumení. Sváteční provoz.

Česko se 1. března srovnává s novými tvrdými opatřeními, které zahrnují omezení pohybu osob, uzavření škol či školek a také další části obchodů. A návrat povinných roušek na veřejnosti či zavedení výhradně povinných respirátorů v MHD a obchodech.

„Ukazuje se ale, že i takto razantní opatření nemusí vést ke kýženému cíli. Ty modely, které jsme viděli a které máme k dispozici, ukazují, že od tohoto opatření lze očekávat sice pokles reprodukčního čísla, sice pokles počtu nakažených, nicméně nijak razantní,“ varuje však vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD).

I nynější razantní opatření mohou podle Hamáčka podle propočtů znamenat jen to, že po třech týdnech se podaří pouze srazit přírůstky nakažených na dnešní úroveň. Jinými slovy, za tři týdny tvrdých restrikcí můžeme být tam, kde jsme dnes...

Hamáček: Nemůžeme na 3 týdny přiškrtit společnost a nemít výsledky

„Odhady ukazují, že bychom po těch třech týdnech po nějaké kulminaci mohli být na plus minus dnešních číslech, což samozřejmě není dobrá zpráva, protože ta dnešní čísla jsou alarmující,“ varoval vicepremiér.

„Věřím, že i naši kolegové z hnutí ANO ty modely viděli. Přece není cílem přiškrtit společnost na tři týdny jenom proto, abychom se dostali na dnešní čísla. To přece možné není. To už bych bral za hazard se zbytky důvěry, které společnost má. My musíme přijít s opatřením, které za tři týdny přijde s výsledky a dá naději, že to funguje,“ apeloval Hamáček.

V jeden moment přitom Hamáček současný lockdown života v Česku označil za „tříměsíční omezení“, namísto třítýdenního, kvapem své přeřeknutí ale opravil. Jistý si však ohledně toho, zda současná opatření budou stačit, skutečně není a poukázal na to, že řada odborníků říká, „že to stačit nebude“.

Nerad by se prý dostal do situace, kdy se republika na tři týdny za obrovských obětí sešněruje, jen aby se zjistilo, že bude situace jako dnes a budou stejná čísla. „Byl by to hazard s důvěrou obyvatel a bojím se, že asi to poslední, co by tato vláda udělala,“ podotkl Hamáček.

Maláčová: Musíme udělat lockdown pořádně

Ministryně Jana Maláčová (ČSSD) současná opatření označila za „polovičatá“. „Musíme udělat ten lockdown pořádně,“ vyzvala.

Hamáček prý neviděl dosud žádnou analýzu, podle které by opatření měla být dostatečná. „Důvod je ten, že opatření, která byla přijata, žádným zásadním způsobem nezasahují do průmyslu,“ řekl.

Volání po utlumení průmyslu

ČSSD volala i o víkendu po omezení fabrik a firem, které nejsou klíčové pro stát. Jenže proti je jak premiér Andrej Babiš (ANO), tak třeba i vicepremiérka Alena Schillerová (za ANO), která varuje před značnými ekonomickými dopady.

„Pokud máme dosáhnout razantní změny a poklesu té epidemie, tak se neobejdeme bez opatření, která nějakým způsobem budou regulovat šíření epidemie v průmyslu,“ podotkl Hamáček. Připomněl, že ministři ČSSD dostali pověření od předsednictva strany toto téma otevřít na pondělní vládě.

„Naprosto podporujeme povinné testování, které bude nabíhat v několika cyklech,“ poznamenal Hamáček.

Sváteční provoz s méně zaměstnanci, navrhuje ČSSD

Než bude testování povinné ve všech firmách, mohla by se však podle sociálních demokratů alespoň omezit činnost některých podniků, fungovat by mohly například ve víkendovém provozu. Nejednalo by se o společnosti nutné klíčové pro provoz státu, například hutě, potravinářské firmy či elektrárny.

„Ideálním způsobem by bylo nějaké radikálnější omezení. Nikdo nechce zavřít celý průmysl, rozumíme tomu, že to prostě možné není, že jsou tu podniky, které jsou klíčové pro chod našeho státu, potravinářství, kritická infrastruktura, nicméně v těch podnicích nekritických bychom měli přijmout taková opatření, aby se v nich buď začalo co nejrychleji testovat, nebo aby v nich bylo to riziko co nejvíc minimalizováno,“ poznamenal Hamáček.

Firmy se dle něj mají snažit co nejvíc zaměstnanců dostat na home office, ale třeba řešit i závodní stravování a režim „svátečního provozu“.

„Podniky, které testují, nemá smysl zavírat, nicméně určitě budou podniky, které nebudou v té první vlně testování a tam je potřeba uvažovat o dalších opatřeních. Buď zpřísnění režimu, nebo v ideálním případě přechod do svátečního provozu s méně zaměstnanci v práci,“ dodal Hamáček.

Hamáček děkoval občanům

Ode dneška v ČR přitom platí přísnější pravidla mimo jiné pro volný pohyb. Lidé musejí zůstávat ve svém okresu, platí ale výjimky pro cesty do práce, k lékaři nebo na úřad. Do kontrol se má dnes zapojit zhruba 26.000 policistů, víc než 3800 vojáků a 270 celníků se přidá od úterý. 

Hamáček poděkoval občanům, jak k opatřením přistupují. Podle policistů jsou kontroly v klidu a nejsou větší incidenty, řekl. 

„Rozumím tomu, že je to obrovský zásah do jejich života, do jejich svobod apod. a přináší to samozřejmě velký diskomfort,“ poznamenal k opatřením Hamáček. „Omlouvám se všem, které to postihlo, vím, že je to složité, ale současně jim děkuji za to, jak ta opatření dodržují,“ pokračoval.

„My jsme k těm opatřením museli sáhnout, protože ta křivka nakažených a hospitalizovaných zejména na JIP stále stoupala a stoupá a již jsme neměli jinou možnost než přistoupit k něčemu, k čemu před námi přistoupila celá řada států světa, k masivnímu a razantnímu omezení pohybu,“ poznamenal Hamáček.

K dispozici jsou jen testy pořízené do škol

Pro testování na covid-19 ve firmách jsou v Česku ve větším množství dostupné zatím jen testy, které objednalo ministerstvo vnitra pro použití ve školách, upozornil přitom dnes Hamáček.

Ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO) podle něj požádal, zda by je bylo možné využít. Než bude testování ve firmách povinné, mohl by se podle sociálních demokratů omezit provoz podniků, které nespadají mezi kriticky potřebné.

Vláda dnes projedná návrh, podle kterého by firmy s více než 250 zaměstnanci musely testovat své pracovníky na nemoc covid-19. Stát by se to nakonec mohlo od středy místo původně plánovaného pátku.

„Jsem rád, že ministerstvo průmyslu přišlo s iniciativou zrychlit nástup povinného testování na středu, určitě to na vládě podpoříme,“ uvedl Hamáček.

Plán bude vyžadovat velký počet testů. „Jediný velký objem testů v ČR jsou ty testy, které zajistilo ministerstvo vnitra a byly určeny ve školách,“ uvedl. První zásilka antigenních testů pro testování žáků dorazila do ČR v sobotu. Jednalo se o více než milion kusů, společnost Tardigrad International Consulting má celkem dodat 3,6 milionu testů do poloviny března.

Hamáček uvedl, že o tématu mluvil ráno s Havlíčkem. „Informoval mě, že bez toho, aby byly využity ty testy, které má ministerstvo vnitra, není možné zahájit testování ve středu,“ řekl. Některé další testy jsou tak podle něj objednané, ale zřejmě stále na cestě. Pokud se využijí testy určené pro školy, měl by stát podle Hamáčka zahájit práce na nákupu nových testů pro studenty.

Video  Hamáček o lockdownu Česka: Čas se krátí! Zakážeme lidem opouštět území okresu  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

kukuku ( 2. března 2021 09:43 )

Z obýváku na home-officu řídit vysokou pec nebo válcovací linku, to musí být kumšt.

bizon_pepa ( 2. března 2021 07:26 )

Bože to je hňup.

yaaro ( 1. března 2021 23:34 )

Dej si sám sobě zákaz vycházení na celý život magore.

villon ( 1. března 2021 21:36 )

Twl, to je veleduch. To se přece všeobecně ví už kolik měsíců, že nejvíc nákazy je ve výrobě a v MHD, která vozí lidi do výroby. Vláda na baterky, fakt.

brano34 ( 1. března 2021 21:06 )

14 dní je málo, ale zákaz vycházení na 3 měsíce by vyřešil mnohé

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa