Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Prymula se brání: To smím být pouze doma? Šéf ČT Dvořák označil fotbal za součást své práce

Aktualizováno -
19. února 2021
14:47
Autor: simao, ČTK - 
19. února 2021
08:42

Epidemiolog, exministr a nyní také exporadce premiéra Babiše Roman Prymula vyvodil vlastní důsledek z účastí na VIP tribuně při fotbalovém zápase Slavia - Leicester. Stáhl se do ústraní, zrušil své páteční interview na Radiožurnálu a nebude prý již dál komentovat dění kolem pandemie koronaviru v Česku. Prymula, který během čtvrtka navrhoval pro Česko tvrdý lockdown, se po fotbale bránil i slovy o tom, že neměl ani dovolenou.

„Ano, byl jsem s dvě hodiny starým negativním testem a respirátorem na legálním fotbalovém zápase s povolenou návštěvou diváků,“ sdělil Roman Prymula po zápase ČTK.

„Podotýkám, že jsem letos neměl žádnou dovolenou, natož zahraniční. Zdá se, že já smím být pouze doma,“ doplnil.

Prymula měl v pátek ráno vystoupit v interview na Českém rozhlasu Radiožurnál, nedošlo však již k tomu. Svou účast Prymula zrušil.

„Účast nám přislíbil ještě před včerejším fotbalovým zápasem na pražské Slavii, který navštívil, před chvílí nám ale v SMS zprávě napsal, že odešel ze všech oficiálních pozic, a proto nebude už další dění v ČR ve vztahu k pandemii koronaviru jakkoliv komentovat,“ uvedl moderátor.

Prymula chtěl tvrdý lockdown a většinu lidí zavřít doma...

Prymula na fotbal vyrazil ve čtvrtek poté, co v řadě médií promluvil o možnosti tvrdého lockdownu pro celé Česko. Ještě ve čtvrtek dopoledne řekl České televizi, že premiérovi navrhne kvůli horšící se epidemické situaci zavedení striktních opatření na dva až tři týdny.

„Dostáváme se na nějaké rozcestí, kde si opravdu musíme říct, a ono těch řešení už není opravdu moc, buď tady bude krátkodobá tvrdá restrikce, dva až tři týdny, a pak uvolnění, nebo budeme v režimu, v jakém jsme,“ vyzval Prymula dle iDnes.cz. „Kdybych měl postupovat mimo politiku a bylo by to čistě epidemiologické, tak bych šel cestou krátkého uzavření a pak uvolnění za testování a v podstatě návrat do běžných aktivit,“ dodal.

Video  Na zápase Slavie byl i Prymula. Pár hodin předtím vyzýval k tvrdému lockdownu  - iSport TV
Video se připravuje ...

Tvrdík: Morální selhání, omlouváme se

V hledišti kromě Prymuly byli například kancléř prezidenta Vratislav Mynář s manželkou Alex, europoslanec Alexandr Vondra (ODS), poslanec Jan Skopeček (ODS) nebo ředitel České televize Petr Dvořák či tenistka Petra Kvitová.

„Pozvání VIP hostů na včerejší zápas bylo v intencích toho, že máme být jako přední český klub vzorem a pozitivním symbolem a na zápasy nemohou všichni naši fanoušci, morálním selháním. Omlouváme se,“ komentoval to v pátek ráno na twitteru šéf fotbalové Slavie Jaroslav Tvrdík.

Video  Blatný k Prymulovi: Kdo chce tvrdý lockdown, má jít příkladem. Ředitel Marounek schválil výjimku, pak šel na fotbal  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Novotný: Ubohé

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný (ODS), který se zápasu účastnil také, si však postěžoval. 

„Dnes jsem byl na Slavii. Dokonale zorganizováno. Dva dny max old test všichni. Detail: Přijde hosteska (povinné FFP2 nebo KN95 vyšší stupeň), omluví se s tím, že mám FFP3 s plastem a dá mi KN95) a řekne mi proč. Chci se solidárně přihlásit k těm na té tribuně. Ubohý, nefér lynč,“ uvedl Novotný.

Šéf ODS Petr Fiala je však jiného názoru. „Účast na včerejším fotbalovém zápase je podle mě nevhodná. Přestože oficiálně účastníci nic neporušili, je to vzhledem k okolnostem necitlivé k lidem, kteří jsou současnými opatřeními omezeni,“ vzkázal Blesk Zprávám.

Dvořák: Je to součást mé práce

A objevují se další reakce od známých osobností, které se zápasu rovněž účastnili. Mezi nimi je i generální ředitel České televize Petr Dvořák, který se na twitteru odvolal na svou práci a omluvil se. 

„Protože ČT zápas vysílala, dostal jsem pozvánku od UEFA. Šel jsem na testy, vzal si respirátor a navštívil akci, která byla legální. Chápu to jako součást své práce, stejně jako třeba účast na chystaném předávání Českých lvů nebo na akci Národ sobě, kultura tobě, kterou budeme vysílat pro podporu české kultury. Jestli je to vnímáno jako morální selhání, omlouvám se. Doposud jsem na to tak nenahlížel,“ komentoval na twitteru prostřednictvím účtu ČT. 

Video  Snímky, které usvědčily Prymulu: V hospodě vlastním opatřením navzdory!  - Marek Pátek, Martin Hykl, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

LuCo ( 19. února 2021 19:33 )

Proč není zveřejněn vip seznam pozvaných úplný, se všemi vínopíjci? Existuje snad nějaká imunita pro vybrané elitáře?

sorgedoktor ( 19. února 2021 18:06 )

Vite on je verbalni intelekt, performacni intelekt et cetera.Vam se nedostalo niceho...J accuse

sorgedoktor ( 19. února 2021 18:04 )

Jen pro rozsiteni dusevniho obzoru disku­ituji­cich­.Lekar­ska fakulta v Hradci Kralove je od roku 1956 lekarskou fakultou University Karlovy.. Tedy Alma mater je Universita Karlova.Znal jsem vice Curdu, vetsinou mentalne inferiorni...

adeso ( 19. února 2021 16:34 )

ty trubko, já pletu jeho jméno, ale ty píšeš svins.....

valachia ( 19. února 2021 16:31 )

Pokud je to Dvořákova práce, tak měl sedět v přenosovém voze a ne v hledišti.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa