Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Karlovarské krematorium nestíhá spalovat zesnulé. Dochází i rakve pro oběti covidu

Autor: ČTK - 
18. února 2021
13:45

Jediné krematorium v Karlovarském kraji zůstává kvůli epidemii koronaviru na hranici kapacit. Před epidemií v něm bylo okolo 200 žehů měsíčně, momentálně jich provedou dvojnásobný počet. Počet úmrtí s covidem v Karlovarském kraji dál roste a nápor na pohřební služby je velký, ale krematorium je limitováno jednou kremační pecí.

Současná situace je podle jednatelky krematoria Ireny Fořtové ještě o něco horší než na podzim. Například za říjen umřelo s koronavirem 117 lidí, žehů museli provést okolo 400. Momentálně jich provádí okolo 430 za měsíc, více než 17 žehů za den jedna pec nezvládne. „Jedeme na doraz. Nejsme schopni více žehů provést, protože ta pec to nedá. Nepomůže mi, když přijmu více zaměstnanců,“ řekla Fořtová.

Obdobný problém už museli řešit na začátku roku v největším krematoriu v zemi v Ostravě, které je jediné v jednom z nejlidnatějších krajů. Přestože krematorium jelo na maximum, nestačilo to na zpopelnění zesnulých, kterých bylo v posledních měsících zhruba o 60 procent více než za běžného stavu. Ostravské krematorium proto muselo přistavět dodatečné chladicí zařízení a přidalo dva mrazicí kamiony. Některé zesnulé muselo převážet jinam.

Mrazící boxy nejsou řešením

V Karlovarském kraji počet úmrtí roste, na leden jich připadá 283, od února jich eviduje ministerstvo již 259. Za letošek je zhruba 56 procent všech dosud zaznamenaných úmrtí v kraji spojovaných s koronavirovou nákazou.

Na převážení zesnulých do jiných zařízení nemá karlovarské krematorium kapacity. „Řešíme to tak, že než sem jakákoli pohřební služba přijede, musí zavolat. My jim řekneme, jakou máme aktuální kapacitu. Tímto způsobem to řešíme dnes a denně, jinak to nejsme schopni zařídit,“ uvedla Fořtová.

Doba mezi úmrtím pacienta a kremací se tedy výrazně prodlužuje. „Volají nám sem rozčílení lidé, myslí, že jsme neochotní, ale bohužel to nemůžeme uspíšit,“ uvedla Fořtová.

Kvůli velkému náporu nemá karlovarské krematorium také dostatek vybavení, jako jsou rakve nebo pytle na zesnulé. „Bojujeme s dodavateli. Ti si stěžují, že nemají dřevo ani zaměstnance. Objednám si 50 rakví a přivezou mi jich 20 a jsem ráda. Je to týden co týden,“ řekla Fořtová.

Pokud by krematorium pořídilo nové mrazicí boxy, těla by se podle jednatelky pouze více hromadila. Řešením by bylo koupení nové kremační pece, tu by ale musel pořídit magistrát Karlových Varů, který vlastní budovu krematoria včetně vybavení.

Nemocnice také zápasí

S nárůstem počtu lidí s covidem se potýkají v kraji i nemocnice. Ačkoli některé pacienty převážejí do covidových center a ostatních nemocnic mimo kraj, denně přijímají desítky dalších. Jsou na hranici kapacit.

Od jarního začátku epidemie se v Karlovarském kraji nakazilo koronavirem 33 763 lidí. Uzdravilo se již 26 442 z nich. V přepočtu na 100 000 obyvatel onemocnělo dosud 11 458 lidí, což je momentálně páté nejvyšší číslo mezi kraji.

Video  Blatný: Situace v Česku se zhoršuje, chybí lůžka JIP. A hrozí uzavírky dalších okresů  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

rapid15 ( 18. února 2021 16:26 )

Blbá jak patník je už generace co školu právě dokončila. Takže tenhle jeden rok nemůže na vývoji dnešního školáka vůbec nic změnit.

rapid15 ( 18. února 2021 16:24 )

A co ty zesnulé tedy vozit před bydliště opozičních lídrů a poslanců? Každý z nich se osobně postará o kremaci, přeci oni dokáží řešit vše.

galata ( 18. února 2021 16:11 )

Mamka - už před 14 dni říkali v tv že je zákaz vozit k nám těla z vedlejších států ke kremaci, takže ti mrtvý jsou určitě od nás.

MAMKA2316 ( 18. února 2021 14:41 )

To: Ivan Bartoš utekl z debaty, jak malý kluk
Ivan Bartoš utekl z debaty jako malý kluk. Na facebooku jsme viděli debatu paní Bobošíkové s předsedou Pirátů Ivanem Bartošem. Paní Bobošíková I. Bartošovi položila první otázku: "Proč používáte vlajku Antify" ? Pan Bartoš odpověděl, že tato vlajka byla ve 30. letech symbolem lidí, kteří byli proti nacismu ! Paní Bobošíková se pana Bartoše dále ptala: "Dnes však tato vlajka představuje úplně něco jiného, nejradikálnější, nejextrémější pravici v USA i jinde" a každý, kdo tuto vlajku má v rukou a na manifestaci s ní mává, dává tím jasně najevo, že souhlasí s těmi názory, jež tato vlajka dnes představuje. Panu Bartošovi toto vše bylo velice nepříjemné a jakmile přišla krátká pauza, tak od této debaty pan I. Bartoš "utekl jako malý kluk", protože správně předpokládal, že mu paní Bobošíková bude pokládat samé pro něj nepříjemné otázky i nadále. Například proč strana Pirátů jde proti českým občanům v tom, že chce přijmout Euro i když velmi dobře Piráti vědí, že bychom všichni museli splácet obrovské dluhy i za jiné státy. Další otázku by určitě dostal ohledně migrace, i když Piráti se STANem opět velmi dobře vědí, že nejméně 75% občanů je proti přijímání IM, ale v současné době to bude dokonce až 90% občanů proti !!! Na to, že pan Ivan Bartoš utekl od této debaty jako malý kluk, existuje pouze jeden výraz ????? Je si velmi dobře vědom, že strana Pirátů dělá něco, co je namířeno proti zájmům ČR a občanům ČR.

Snad to přesvěčí všechny rozumné lidi, ať chodí k volbám a Pirátům se musí vyhnout jak čert kříži.
Je to banda lumpů, která likviduje naši zem !!!!!!!!!!!

MAMKA2316 ( 18. února 2021 14:40 )

TAK TO BUDE JAK V OSTRAVĚ !!KDE UDAJNĚ KREMATORIUM VE VELKÉM ASI 200 LIDI SPOPELŇUJI SPOLSKA PROTOŽE V ČESKU TO JE LEVNĚJŠÍ ???? JESTLI TO JE PRAVDA TAK BY TO MĚL BLESK FEROVĚ OZNAMIT A NESTRAŠIT LIDI ??? HOAXEM

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa