Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Selektování pacientů existuje, máme málo lůžek, vzkázal Blatnému primář ze Sokolova

Autor: wer - 
12. února 2021
10:54

Pacienty je nutné selektovat a nelze všem poskytnout potřebné přístroje! Nejsou… Větší krizi si primář interního a covidového oddělení Nemocnice Sokolov Martin Straka podle slov pro ČT nedokáže představit. Očekává, že to postihne i další regiony, uzávěra tří okresů podle jeho slov měla přijít dřív. 

„Minimálně jsme rádi, že si nás někdo všimnul. Hlasy se ozývají zhruba měsíc, první z Chebu, poslední týden i od nás. Volalo se, plakalo se a nic se nedělo. Pak až se pan ministr přijel podívat, asi uznal, že se něco děje. Totálně krizový stav tady žijeme denně, na naší interní ambulanci, kde jsme zvyklí na deset záchranek denně, tak jich je najednou třeba padesát. Za hodinu jich přijede patnáct, máte dvě lůžka, ty lidi nemáte kam složit. Musíte obvolávat, doprošovat se. Situace je mnohem krizovější, než se zdá,“ hodnotí současnou situaci Straka.

Myslí si, že do podobně vážného stavu se mohou velice rychle dostat i ostatní regiony. „Jestli má někdo iluze, že to dneska zavře a virus zůstane tady, ne. Samozřejmě virus je několik dní před námi. Má náskok a určitě už někde bují v Praze, Plzni… regionech. Takže to bouchne všude, to je skoro jistý,“ je přesvědčen sokolovský primář. 

O nedostatku lůžek…

„Musíme improvizovat, lidi přeposílat. Pojďme si říct na férovku, že selektování pacientů existuje. Ano, pane ministře, opravdu existuje selektování pacientů. Jinak to nejde. Máme 45 interních lůžek, z toho deset je intenzivních, a teď máte špatných dvacet lidí. Potřebují dechovou podporu, nejenom kyslík, a vy těch přístrojů máte deset. Voláte do Prahy, voláte jinam a slyšíte: Jsme plný, nemůžeme. V tom žijeme. Matematicky si spočtete, že musíme selektovat,“ popisuje realitu lékař.

Straka také kritizuje, že jim zatím nepřišla žádná pomoc od velké nemocnice: „Až v posledním týdnu nám začaly nemocnice pomáhat. Nevím, jestli je to tlakem od ministerstva, nebo je to spontánní záležitost, nechci soudit. Pomáhají malinkatý špitály, jako jsme my – Klatovy, Beroun, Kutná Hora, Litoměřice, Roudnice. Že by nám pomohl Motol nebo obrovská fakultní nemocnice, která rozhodně kapacity má, od těch jsme se pomoci nedočkali. Třeba vyčkávají na větší krizi, já si větší krizi nedokážu představit.“

O řešení situace…

„To je tak katastrofální až apokalyptická situace, že správné řešení nikdo nemá. Řešením je nyní centrální pomoc Karlovarskému regionu. Říkám, za dva týdny krize vypukne jinde, tady se to možná uklidní. My tím, že budeme vědět, jaké to je, se budeme snažit pomáhat regionům, které to odnesou po nás. Pomáhat si. To, co moc nefunguje. Pomoc pro Karlovarský region měla být rychlejší, měla být před měsícem. Nyní už hasíme požáry,“ je přesvědčen sokolovský primář.

strejda777 ( 12. února 2021 12:54 )

To je fakt, Vojtěch nechytl období nových mutací. Měl štěstí, že byl odejít. Je určitě rád.

strejda777 ( 12. února 2021 12:53 )

No jo no, všechno mělo přijít dřív. Ale aspoň se teď něco uzavřelo a snad možná že se budou zavírat i další okresy.....No a protože k nám míří různé mutace covidu, vypadá to, že nárůst pacientů bude mnohem větší i díky výsledku jednání vlády s opozicí. Doufám, že si to vítězství opozice užívá. Jejich tzv.vítězství však přišlo v tu nejnevhodnější dobu....teda pokud to tam vůbec někdo zaregistroval....

spania ( 12. února 2021 12:47 )

Sakra,co je ten Blatný za ministra zdravotnictví,vždyť vůbec nic neumí řešit!!!Vůbec se na to nehodí!Dokud byl ministrem zdravotnictví Adam Vojtěch,tak ta situace tady nebyla zdaleka taková jako je nyní!

jajas ( 12. února 2021 12:37 )

No pane primáři....a bude hůř! Je třeba zajistit nová lůžka, asi tak za 10 - 14 dní začnou přivážet další klienty.

Uživatel_5504038 ( 12. února 2021 12:21 )

Byl jsi výborný a neustupny ve florbale,teď i jak primář, Jsem moc rád, že lidi jako ty mají charakter a vlastní názor. Třeba nikdy s hokejkama na placku

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa