Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Sněmovna schválila pandemický zákon, nouzový stav zkrátila. Jak se mění restrikce a kompenzace?

Aktualizováno -
18. února 2021
20:33
Autor: Jaroslav Šimáček, ČTK - 
18. února 2021
08:12

Vláda a opozice ve čtvrtek dohodly vznik nového pandemického zákona, se kterým by nebylo nutné opakované vyhlašování nouzového stavu. Následně ho schválila Sněmovna. Zahrnuje i oblast odškodňování, která byla původně předmětem sporu. Pandemický zákon má de facto nahradit současný nouzový stav, který s jeho účinností skončí. Bude to nepozději 27. února, jak prosadila ODS. Dění ve Sněmovně jsme na Blesk.cz sledovali online.

Vláda a opozice se shodly na znění pandemického zákona, který by měl nahradit nouzový stav.  „Smyslem návrhu je zajistit adekvátní nástroj pro zvládání epidemie onemocnění a to i v období po skončení nouzového stavu,“ hájil zákon ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Současný nouzový stav byl vyhlášen do 28. února. Sněmovna ve čtvrtek nerozhodla zrušit ho s okamžitou platností, nicméně nebude trvat déle než do 27. února.

Pandemická pohotovost

Účinností pandemického zákona nastane stav pandemické pohotovosti, který budou moci poslanci ukončit nebo obnovit. „Návrh předně zakotvuje stav tzv. pandemické pohotovosti, jehož vznik se pojí s nabitím účinnosti tohoto zákona, avšak obsahuje oprávnění Poslanecké sněmovny tento stav ukončit, případně znovu iniciovat,“ uvedl dnes Blatný.

Proti pandemickému zákonu hlasovali ve Sněmovně jen poslanci SPD, KSČM a nezařazení poslanci včetně Lubomíra Volného, který si opět odmítal nasadit roušku.

Co nového pandemický zákon přináší?

Ministerstvo zdravotnictví nebo hygienické stanice budou moci nad rámec oprávnění ze zákona o ochraně veřejného zdraví omezit celostátně nebo regionálně například veřejnou dopravu, obchodní nebo výrobní provozovny či obchodní centra, holičství, kadeřnictví, pedikúry, manikúry a podobné služby, bazény a koupaliště, soukromé a veřejné akce i vysoké školy.

Ministr zdravotnictví nebude „diktátorem“

Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek upozornil na to, že norma neumožní omezit volný pohyb lidí a nařizovat pracovní povinnost.

„Ministr zdravotnictví se skutečně nestane diktátorem,“ ujišťoval dnes Michálek s tím, že každé opatření bude přezkoumatelné i soudem v přednostním projednávání. „Nejde o žádný konec demokracie,“ podotkl.

24. února zamíří zákon do Senátu

Pandemický zákon nyní zamíří do Senátu, ten má další schůzi naplánovanou na středu 24. února. Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura během jednání Sněmovny příslíbil, že se opozice pokusí pomoci, aby prošel hladce i před senátory.

„Mluvil jsem s předsedou našeho senátorského klubu a je opravdu vysoká naděje, že by Senát mohl tento zákon projednat příští středu a schválit,“ uvedl Stanjura ve Sněmovně po 20:00, když se poslanci vrátili k návrhům na zrušení stavu nouze.

Nouzový stav nejdéle do 27. února

Po případném schválení Senátem návrh zamíří případně na stůl prezidenta Miloše Zemana. „Předpokládáme, že pokud všechno půjde dobře, tak pandemický zákon by mohl být účinný někdy příští pátek (26. února - pozn. red), to znamená, že by vyšel ve Sbírce zákonů,“ uvedl dnes v průběhu jednání šéf ODS Petr Fiala.

Nový nuzový stav, který byl vládou vyhlášen do neděle 28. února, navrhoval s okamžitou platností zrušit Tomio Okamura (SPD) - hájil to značně udýchaný, když dobíhal k řečnickému pultíku ze své kanceláře, kde si prý zapomněl podklady. 

Sněmovna Okamurův návrh odmítla, naopak přijala usnesení, navržené ODS. Poslanci se dohodli, že Poslanecká sněmovna „ruší nouzový stav k datu účinnosti zákona o mimořádných opatřeních při epidemii onemocnění covid-19, nejpozději však 27.2.2021“. Pro bylo 126 poslanců ze 150 přítomných, proti nebyl nikdo.

Platnost zákona do 28. února 2022

Samotný pandemický zákon má však omezenou „trvanlivost“ - platnost zákona byla stanovena termínem 28. února 2022.

„Pokud někdo říká, že tu vytváříme pandemický stav na věky věků, tak to prostě není pravda. Pandemický stav je skutečně omezen na tu současnou situaci s nemocí covid-19,“ hájil návrh poslanec KDU-ČSL Marek Výborný

Až 30 tisíc korun za nenošení roušky

Pandemický zákon obsahuje i postihy za porušení opatření. Například za nenošení roušek nebo respirátorů bude lidem hrozit postih až 30.000 korun. Tyto tresty však byly v upravené verzi návrhu změkčeny, původně mělo jít až o 100 tisíc korun.

Nejzávaznější porušení budou moci úřady trestat až třímilionovou pokutou.

„Byli jsme si také vědomi nešťastných dopadů v trestně právní oblasti, kdy spáchání některých trestných činů v rámci nouzového stavu vedlo zejména ve věci drobných krádeží k až nepřiměřeným důsledkům stran ukládání trestů,“ uvedl Blatný. „Drakonické dopady“ by měly být zmírněny.

Sporným bodem odškodňování

Sporným bodem během jednání vlády a opozice se stalo odškodňování lidí, které postihly vládní restrikce.

Stát bude nově povinen nahradit právnickým a fyzickým osobám skutečnou škodu, která vznikne při pandemické pohotovosti v příčinné souvislosti s mimořádnými opatřeními.

Za škodu se nebudou považovat náklady na ochranné a dezinfekční prostředky. Poškození budou uplatňovat nárok u ministerstva financí, budou jej muset prokázat. Od výše škody se budou odečítat státní podpory ke zmírnění dopadů epidemie nebo restrikcí.

„Pokud se někdo rozhodne požádat o náhradu škody, tak by to mělo platit od 1. března do skončení pandemického zákona. Potom mají rok, aby to předložili,“ uvedl dnes premiér Andrej Babiš (ANO) před schválením zákona.

Ministr Blatný označil kompromis ohledně odškodňování za přijatelný a rozumný. „Jsme si vědomi toho, že je to citlivá otázka, která zasluhuje řešení a rozumný přístup jak na straně státu, tak ale i na straně dotčených osob,“ uvedl ve Sněmovně.

Lepší kontrola ze strany Sněmovny

Mimořádná opatření budou vyžadovat souhlas vlády, budou muset být zdůvodněna z hlediska epidemické situace i rizik. Každé dva týdny se bude přezkoumávat potřebnost restrikcí, vláda o nich ve stejném intervalu musí informovat Sněmovnu.

Jedna pětina poslanců může vyvolat hlasování o ukončení stavu pandemické pohotovosti.

Další novinky

Ministerstvo zdravotnictví bude moci žádat v souvislosti s epidemií covidu-19 o pomoc složky integrovaného záchranného systému. Vláda bude moci rozhodnout o využití armády.

Na návrh poslance ANO a hejtmana Moravskoslezského kraje Ivo Vondráka vložila Sněmovna do zákona úpravu role hejtmanů a pražského primátora jako orgánů krizového řízení v regionech. Vondrák žádal mj. to, aby hejtmani mohli i bez stavu nouze zřizovat nadále krizové štáby.

O opatřeních se dál jedná

„Pandemický zákon je pouze rámec, který musí být naplněn skutečnou politikou,“ upozornil Pirát Michálek.

Dál proto běží jednání vlády a opozice ohledně jednotlivých opatření. Piráti mj. navrhují nařízení nosit roušky a respirátory ve firmách a fabrikách a testovat zaměstnance antigenními testy, zaměstnání označují za druhé největší ohnisko nákazy.

Rozpor u obchodů

V pátek pak na vládu zamíří návrh na otevření malých obchodů od 22. února, který hájí vicepremiér Karel Havlíček (za ANO).

Proti se naopak postavil ministr školství Robert Plaga (ANO), který odmítá otevření obchodů v případě, že prioritou zůstává postupný návrat žáků do škol od 1. března, kdy by se do lavic měli vrátit nejprve maturanti.

Přijde tvrdý lockdown?

Že je pandemický zákon jen rámcem a vláda dál může zvažovat přísná opatření, to naznačuje i poslední prohlášení poradce premiéra Babiše a exministra zdravotnictví Romana Prymuly, který nyní navrhuje, aby se v zemi na dva až tři týdny zavedla nyní tvrdá restriktivní opatření.

„Dostáváme se na nějaké rozcestí, kde si opravdu musíme říct, a ono těch řešení už není opravdu moc, buď tady bude krátkodobá tvrdá restrikce, dva až tři týdny, a pak uvolnění, nebo budeme v režimu, v jakém jsme,“ vyzval Prymula dle iDnes.cz. „Kdybych měl postupovat mimo politiku a bylo by to čistě epidemiologické, tak bych šel cestou krátkého uzavření a pak uvolnění za testování a v podstatě návrat do běžných aktivit,“ dodal.

Zklamaný Filip: Největší selhání vlády

Poslanci se dnes pozastavovali i nad tím, že se vláda o víkendu domluvila prodloužení nouzového stavu právě na jednání s hejtmany. Výrazné zklamání nad tím, že obešla rozhodnutí Sněmovny z minulého čtvrtka nouzový stav dál neprodlužovat a domluvila jej až do konce února, vyjádřil šéf KSČM Vojtěch Filip.

„Tento krok považuji za největší selhání vlády od chvíle, kdy se KSČM rozhodla pro její toleranci. Něco takového jsem opravdu nečekal,“ odsoudil počínání vlády Filip.

Učinil tak ovšem poté, co dnes poslanci KSČM podpořili vládu během žádosti o navýšení schodku rozpočtu pro rok 2021 z 320 miliard na 500 miliard korun.

„Nemohu přijmout to, že vláda, která se odpovídá Poslanecké sněmovně, si z Poslanecké sněmovny udělá dobrý den,“ stěžoval si Filip. „Žádost hejtmanů není změna pandemické situace,“ poznamenal a dodal: „Byl bych rád, aby se už nikdy něco takového neopakovalo.“

Klaus ml.: Lockdownová koalice

„Já jsem přesvědčený, že to opakované vyhlášení nouzového stavu bylo protiústavní,“ uvedl ve Sněmovně Václav Klaus mladší (Trikolóra), podle kterého však nyní vznikla nová „lockdownová koalice“, složená z vládních stran, Pirátů a ODS. A nouzový stav se jen přejmenoval na pandemický zákon.

„Odmítáme plošný lockdown a odmítáme také nazývat nouzový stav jinými jmény. Tento pandemický zákon není nic jiného než nový název pro nouzový stav, kterýchžto bez toho máme už asi šest typů,“ míní Klaus ml.

Sněmovna o pandemii covid-19
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
Datum:
07:12
18. 2. 2021

Babiš: Jsme připraveni na ústupky v pandemickém zákonu

"Ministerstvo zdravotnictví obdrželo všechny připomínky opozičních stran a většinou tyto připomínky byly zapracované. Více méně jsme připraveni opozici vyhovět, abychom nemuseli neustále řešit nouzový stav. Ten pandemický zákon by měl nahradit ty diskuze o nouzovém stavu. Je tam podstatně větší kontrola Sněmovny," potvrdil ve středu před odletem do Polska na summit V4 premiér Andrej Babiš (ANO).

"Jediný problém, kde se lišíme, je samozřejmě odškodnění, protože my si z hlediska rozpočtu nemůžeme dovolit dávat bianco šek na náhradu ušlého zisku a podobné návrhy. To bude asi největší problém, ale já jsem rád, že jsme takhle pokročili," varoval Babiš před tím, že se s opozicí v tomto bodě vláda rozchází.

Premiéer Andrej Babiš před odletem do POlska na summit V4 (17.2.2021)
07:00
18. 2. 2021
!

Dobrý den. Sněmovna dnes bude řešit důležité záležitosti týkající se pandemie covid-19 v Česku. Nouzový stav byl prodloužen na dalších 14 dní a skončí v neděli 28. února. Vládu o to požádali hejtmani - navzdory tomu, že Sněmovna minulý čtvrtek odmítla pokračovaní stavu nouze.

Opozice s vládními představiteli tento týden řešila pandemický zákon, který by nouzový stav de facto měl nahradit v zajištění náležitých opatření v boji s covid-19. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) vládě předloil kosmeticky pozměněnou verzi, se kterou loni přišel jeho předchůdce Adam Vojtěch (za ANO).

Do této "opsané" verze pandemického zákona však ministerstvo zdravotnictví zapracovalo několik opozičních návrhů. Najdou poslanci nad zákonem definitivní shodu? Schválit ho chtějí v legislativní nouze, vedle toho by měli jednat obecně i o opatřeních proti covidu-19.

ANO_nam_bude_lip ( 19. února 2021 08:46 )

Prymula si měl uvědomit, že už nepatří mezi lepšolidi, jako třeba Zemanův Mynář bez prověrky či jeho frau Alex.

kedris ( 19. února 2021 03:53 )

komentář (wiKinga AE) promine, trefně vystihující situaci, cituji:

Za tento zákon by měli všichni, co pro něj zvedli ruku, shořet v pekle! Hamáček a Babiš jako první.
Všichni jejich voliči by si měli každé ráno nafackovat. A to až do té chvíle, dokud tato sebranka nebude odstraněna ze sněmovny a totalitní zákony nebudou zrušeny.
Vláda a rádoby opozice si padla do náruče. Situace (v horším) připomíná dobu OPOSMLOUVY z let 1998-2002, kdy si ODS a ČSSD spolurozdělili moc, ačkoli před mimořádnými volbami v roce 1998 voliče balamutili, že si půjdou “po krku”. Marně tehdy parlamentní SPR-RSČ všude varovala, že je to pouze past na naivní voliče, že tyto dvě strany už jsou domluveny na společné moci. Výsledkem bylo, že ze sněmovny byla “odejděna” Republikánská strana…
Jak lze národ uchránit před totalitou, když si ji sám přeje???

marmat ( 18. února 2021 20:12 )

wenzel trousil:Tam už snad u Zemana byl a NIC-moc !!!!

marmat ( 18. února 2021 20:10 )

monokl2: Pokud byste si trolle poslechl zprá­vy..­.odsou­hlase­no v PS !!!

marmat ( 18. února 2021 20:08 )

Speciál pro prolhané, zaplacené trolly....nečtou NIC, jen fejkujou !!!
****
VČERA 177 ČTK
Výrobci dodali do Česka k dnešku až 577 130 dávek vakcíny proti covidu-19. Vyplývá to z dat o počtu dodaných plat od jednotlivých výrobců, které ČTK získala od ministerstva zdravotnictví. Podle publikovaných dat o počtech naočkovaných dávek jich zdravotníci do úterý večer aplikovali 382 416.
"Jsou v očkovacích centrech. Všechna ta plata šla do očkovacích center, nestojí nikde na skladě. Šlo to na očkovací centra a očkuje se. Samozřejmě někde rychleji, někde pomaleji," sdělila k tomu na dotaz ČTK mluvčí ministerstva Barbora Peterová.
Zdroj: http­s://ww­w.de­nik.cz­/z_do­mova/­ocko­vani-vakcina-cesko-20210217.html

Zdroj: http­s://ww­w.de­nik.cz­/z_do­mova/­ocko­vani-vakcina-cesko-20210217.html

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa