Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Koronavirus nebo příznaky v rodině? Noste roušku i doma, apelují experti na Evropu

Autor: Darina Jíchová - 
17. února 2021
21:13

Odborníci z Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) vyzvali, aby lidi, kteří žijí s někým, u koho se potvrdil koronavirus nebo se u něj projevily příznaky spojované s koronavirem, i doma nosili roušku, informoval list Daily Mail.

Pokud má někdo z osob ze stejné domácnosti pozitivní test na koronavirus, nebo se u něj objevily symptomy jako horečka, kašel či ztráta chuti a čichu, měl by i uvnitř domu nosit roušku, doporučuje ECDC. Zakrývat ústa a nos by si měl jak nakažený člověk (případně člověk s příznaky), tak i zdraví příslušníci domácnosti.

„Každá ochrana je lepší než žádná.“

ECDC zveřejnilo velký technický rozbor účinnosti roušek v prevenci šíření koronaviru, zaměřovali se převážně na různé druhy roušek od chirurgické přes nano po domácí látkové, i na respirátory. Stejně jako mnoho předchozích studií došli k závěru, že rouška poskytuje do jisté míry ochranu. Světoví politici tyto výsledky přijali s tím, že „každá ochrana je lepší než žádná“.

Vědci z ECDC rovněž zdůraznili nedostatek důkazů v otázce míry účinnosti roušek. „Nicméně lze se shodnout na tom, že mají nízký až mírný ochranný efekt,“ uvádí studie. Ve většině zemí Evropské unie platí povinné zakrývání nosu a úst na veřejných místech, jako je třeba veřejná doprava, stejně tak se dbá i na dodržování sociálního distancování. Tato dvě pravidla podle ECDC budou platit minimálně do podzimu.

Nošení roušek i doma je ale novinkou. Mikrobiolog z Univerzity v Readingu Simon Clarke prohlásil, že existují důkazy o tom, že nošení roušek doma poskytne větší ochranu než nošení roušek venku. V loňském roce čínští odborníci předložili studii, která tvrdí, že roušky sníží nebezpečí přenosu až o 79 procent mezi lidmi ze stejné domácnosti, pokud se u jednoho z nich objeví koronavirové příznaky.

Doma pozor hlavně na kliky

„Jak uvádí ECDC, důkazy o efektivnosti nošení roušek venku jsou nedostatečné, proto ECDC jejich nošení nenařizuje, ale doporučuje. Logicky pak také doporučují jejich nošení v domácnosti, kde je nakažený, nebo někdo s příznaky, a kde nejde dodržovat sociální distancování, zde by měly poskytnout větší ochranu,“ uvedl Clarke.

„Nicméně v domácnostech tvoří hlavní nebezpečí přenosu místa jako společná koupelna, kliky u dveří či zábradlí. Bez jejich pravidelné dezinfekce je jen otázkou, do jaké míry člověka ochrání rouška,“ zhodnotil Clarke. ECDC na závěr dodává, že roušky by měly být upřednostňovány v uzavřených prostorách.

ECDC vyžaduje podrobnější výzkum v otázce roušek, jejich poslední práci podpořila řada vědců. Například ředitel Genetického institutu při londýnské vysoké škole University College London Francois Balloux práci ECDC označil za „skvělou, na faktech založenou studii“.

Video  Co bude za dva týdny? Hejtmanka Pecková o Babišových slibech a zdviženém prstu pro vládu  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

mak ( 18. února 2021 02:02 )

😄 Odborníci. Vratte diplom, dejte si stopadesat rousek v uzavrenem prostoru a naucte se vic fyziky. To snad neni mozny toto. Evidentne maji malo kysliku z neustaleho noseni rousek. 😅

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa