Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Na vakcínu u praktiků zapomeňte, vzkázal Babiš hejtmanům. „Nesmysl,“ bouří lékaři

Aktualizováno -
2. února 2021
16:11
Autor: ČTK - 
2. února 2021
13:01

Vláda dočasně zakázala očkování proti covidu-19 u praktických lékařů, uvedl dnes na sociálních sítích hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL). Podle něj premiér podporuje očkovací centra. Babiš řekl, že Grolich neříká pravdu, praktici zatím nemohou očkovat v ordinacích kvůli nedostatku vakcíny. Sdružení praktických lékařů (SPL) v prohlášení uvedlo, že považuje rozhodnutí předsedy vlády za naprostý nesmysl. 

Babiš dnes on-line jednal s hejtmany. „Tohle fakt nechápu. Vláda zakázala očkování u praktiků. Na videokonferenci premiér řekl, že se s nimi počítá nejdřív až po naočkování prioritních skupin v očkovacích centrech. Očkování u praktiků ale dává smysl právě pro seniory, aby nemuseli nikam jezdit. Je to úplně naruby,“ uvedl Grolich.

Babiš ČTK řekl, že 131 očkovacích center v Česku zatím očkuje na 145 místech. „Na zřízení praktiků jako očkovacích míst ještě není doba, protože nemáme dostatek vakcíny,“ uvedl. Grolich neříká pravdu, podle Babiše opakovaně bojuje proti centrálnímu registračnímu systému k očkování. Některé nemocnice nyní pomoc praktických lékařů využívají. „Ale je to zkrátka nemocnice, která očkuje, ne praktici jako očkovací místo,“ dodal předseda vlády.

„Praktičtí lékaři mají očkovat až ve druhé fázi, a hlavně až budeme mít vakcínu AstraZeneca,“ řekl na dotaz ČTK hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller (ANO). „Nevidím důvod, proč by měli praktici u sebe očkovat, když nemáme vakcíny ani do vlastních očkovacích center,“ dodal.

Seniory ve věku nad 80 let plánoval Jihomoravský kraj očkovat v obcích u praktických lékařů. Projekt představil 20. ledna v Těšanech na Brněnsku, kam si přišlo pro dávku vakcíny do zdravotního střediska skoro 50 zájemců. Projekt se měl dotknout asi 160 obcí. Grolich tehdy uvedl, že je výhodou, že senioři se nemusejí registrovat do žádného systému a mohou si pro vakcínu přijít v místě bydliště a nemusejí jezdit do nemocnice.

Praktici: Nabízíme se, umíme naočkovat hodně lidí

„Právě pro starší generaci, která je prioritní skupinou, je očkování v přátelském a známém prostředí jednodušší a bezpečnější. Praktický lékař je pro lidi nejpřístupnější, je v lokalitě, kde přirozeně bydlí a má jejich důvěru. Tisíce našich především starších pacientů vysloveně žádá, aby se mohli naočkovat u nás. Je naprosto nelogické, abychom je posílali do očkovacích center, což je pro mnoho z nich nepřekonatelně obtížné,“ uvedl v reakci šéf praktiků Petr Šonka.

„Jsme připraveni naplno začít očkovat ve svých ordinacích v okamžiku, kdy dostaneme k dispozici vakcíny. Umíme naočkovat minimálně 50 000 osob denně, tedy 1 000 000 lidí měsíčně. V posledních týdnech jsme udělali maximum pro to, abychom nabídli pomocnou ruku u pacientů 80+ vakcínou Pfizer v našich ordinacích. Vedla nás k tomu snaha pomoci s urychleným očkováním našich seniorů,“ pokračoval Šonka. 

Nabídka praktiků zatím podle něj nebyla vyslyšena. „Ve většině krajů jsme místo toho vyzýváni abychom nastoupili jako námezdní síla do očkovacích center. Ta jsou teprve zřizována, nemají kapacitu vlastního personálu. Ale budou mít vakcíny,“ konstatuje předseda sdružení. Podle informací Blesk Zpráv mají být praktici za účast v očkovacích centrech hodnoceni 150 korunami na hodinu, o navýšení částky mohou rozhodnout jednotlivé kraje.

 

Video  Andrej Babiš o očkování proti koronaviru při otevření očkovacího centra ve vinohradské nemocnici  - ČTK
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Maximilian ( 4. února 2021 07:47 )

Je "obdivuhodné "jak dlouho si Češi tohle nechavaji líbit..,..

Maximilian ( 4. února 2021 07:44 )

Takový kšeft století si Bureš nenechá sebrat,všechno zlé vždy přišlo z Ruska,teď to není vyjimka

sorgedoktor ( 2. února 2021 19:33 )

....Jak jiste vite, informace se rozchazeji...V televizi bylo sadeleno, ze vakcina je garantovana/ ucinost/ 5 hodin po vyjmuti z lednicky...Ktera informace je vaqlidni ja nemohu posoudit...

romanwitt ( 2. února 2021 18:32 )

Tomu pánovi fakt definitivně ......

sorgedoktor ( 2. února 2021 16:17 )

Polslyste, dle dostupnych informaci nektere vakciny zachovavbaji svou kvalitu pri minus 60 ast.Takze kdybychom se drzewli predsedy vlady, asi to pausalne prakticti lekari aplikovat nemohou... Takze s topu polni nemocnici...Nedalo se cekat, az ten virus zachvati pul Prahy...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa