Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Onkologická léčba a vakcína proti covidu-19: Kdy se může očkovat pacient s nádorem?

Autor: ula - 
11. února 2021
05:15

Onkologicky nemocní pacienti by se měli co nejdříve očkovat proti covidu-19. Vyzvala k tomu Česká onkologická společnost ČLS JEP (ČOS). Přednost by měli mít ti pacienti, u kterých nyní aktivně probíhá protinádorová léčba, která snižuje stav jejich imunity. Očkování by samozřejmě měli konzultovat se svým ošetřujícím lékařem. Zároveň onkologové odpovídají na otázku, zda nemůže onkologická léčba snižovat účinek vakcíny proti covidu-19.

Očkovací strategie počítá s tím, že přednostně budou očkovány osoby se zvýšeným rizikem průběhu onemocnění covid-19, kam patří i část onkologických  pacientů. 

Podle MUDr. Marka Svobody více než dvě třetiny nádorů vznikají po 60. roce věku. Řada onkologických pacientů navíc trpí celou řadou přidružených onemocnění, jako je např. vysoký krevní tlak, chronická obstrukční plicní nemoc nebo cukrovka. Všechny tyto nemoci jsou navíc spojovány se závažným průběhem nemoci covid-19.

„Onkologičtí pacienti mají tedy zvýšené riziko rozvoje klinicky symptomatického onemocnění covid-19, nejvíce ti s plicními nádory, starší 60 let. Onkologický pacient má také větší riziko úmrtí na covid-19,“ upozornil lékař. Ve vysokém riziku jsou pacienti, kteří mají nádory krevních buněk. V největším riziku jsou také pacienti záhy po diagnóze, která je často spjata se začátkem onkologické léčby.

Onkologové se zároveň snaží odpovědět na zásadní otázky okolo očkování proti covidu-19.

Jsem po onkologické léčbě, kdy se mám očkovat?

Pokud se pacient vyléčil z onkologického onemocnění už před lety a nyní chodí na kontroly, bude si muset na očkování počkat.

„Rozhodně bychom chtěli, aby byli mezi prioritně očkovanými ti pacienti, kteří prochází aktivní onkologickou léčbou, či jsou od jednoho roku od diagnózy.  Další, již vyléčení onkologičtí pacienti, se již řídí jinými riziky, jako je věk či přidružená onemocnění,“ uvedl Svoboda.

Může protinádorová léčba ovlivnit účinek vakcíny?

Pacienti se nemusí obávat, že probíhající léčba ovlivní úspěšnost vakcíny proti covidu-19. Probíhající léčba není podle lékaře důvodem, proč se nenechat očkovat.

„Na druhou stranu léčba s imunosupresivním účinkem, jako jsou některé typy chemoterapií, záření atd. může snižovat účinek očkování. Na druhou stranu máme zkušenosti s očkováním proti chřipce a víme, že někteří pacienti, kteří se nechali očkovat, tak očkování byla úspěšná, měli mnohem méně výskytu chřipky oproti těm, co se očkovat nenechali,“ říká onkolog.

Pokud by měl však pacient kvůli chemoterapii nízký počet bílých krvinek, onkolog může navrhnout krátké odložení léčby, pokud to stav pacienta dovoluje. Odložení by mohlo být v řádu dvou až tří týdnů, aby mohla vakcinace proběhnout a vytvořily se protilátky.

Je očkování pro onkologicky nemocné pacienty bezpečné?

„V souvislosti s nádorem zde neexistují žádné specifická rizika,“ uklidňuje Marek Svoboda s tím, že se mohou vyskytnout běžné nežádoucí účinky, jako je bolest v místě vpichu nebo teplota. V tom případě mohou pomoct běžné léky proti teplotě. 

Je možné po očkování odložit roušku?

Onkologové doporučují, že pacienti by se ani po očkování neměli vzdávat hygienických opatření po dobu, co bude probíhat epidemie. „Očkování není stoprocentní a víme, že imunosupresivní léčba může lehce snižovat účinnost vakcíny. Takže je třeba nadále dodržovat opatření, jako nošení roušky, časté mytí rukou a dodržení vzdálenosti,“ dodává lékař.

Kdy se onkologičtí pacienti dostanou k očkování?

Onkologové doporučují sledovat stránky ministerstva zdravotnictví, a až to bude možné, aby provedli rezervaci očkování v Centrálním rezervačním systému a zajistili si tak očkování v nejbližším možném termínu. Možné by to mělo být od 1. února.  Rezervaci lze provést elektronicky https://crs.uzis.cz/  nebo prostřednictvím telefonické linky 1221. 

Další užitečné informace si mohou pacienti najít na stránkách České onkologické společnosti ČLS JEP.

Onkologové nicméně doporučují aktuální stav a problematiku očkování  konzultovat se svým ošetřujícím lékařem (praktický lékař, onkolog).

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa