Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno 22°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Poslanci po bouři prodloužili stav nouze do 14. února. Zase prošel návrh KSČM

Aktualizováno -
21. ledna 2021
19:40
Autor: simao, vei, ČTK - 
21. ledna 2021
05:30

Tohle Sněmovna ještě nezažila. Jednání o prodloužení nouzového stavu vždy doprovází bouřlivá debata, tentokrát se ale proměnila i ve fyzickou potyčku. To když nezařazený poslanec Lubomír Volný napadl předsedajícího Tomáše Hanzela (ČSSD) kvůli výzvám, aby si nasadil roušku a mluvil k věci. Poslanci nakonec po více než 10hodinové debatě souhlasili, že nouzový stav prodlouží do 14. února. Tento termín požadovala KSČM. Dění ve Sněmovně jsme sledovali online.

Sněmovna o nouzovém stavu
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
9:51
21. 1. 2021

Jako cestu ze situace vidí ministr Blatný očkování, sebetestování, dodržování karantény a izolace. Poslancům zároveň nabídl i pomoc při tvorbě legislativy, i při přípravě antigenního testování v podnicích. 

9:45
21. 1. 2021
!

V České republice je podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) stále silné šíření koronaviru. „Objektivní fakt je, že stav šíření je stále rizikový,“ řekl poslancům ministr Blatný. 

Nouzový stav je podle ministra potřeba zachovat pro efektivní a rychlý boj s pandemií. „Počet zemřelých osob s koronavirem je přes 150 lidí denně,“ přidal konkrétní číslo Blatný. 

Udržet nouzový stav je potřeba podle Blatného také proto, aby mohla platit opatření, aby mohla být nasazená armáda. 

Důvodem je také podle Blatného nejen šíření nové britské mutace, ale také nákaza velkého množství zranitelných osob i stále pokračující komunitní nákazy. „Šíření nákazy v ČR v současnosti naštěstí zpomaluje,“ řekl. 

„V ČR záchyt nově nakažených překračuje 10násobně doporučené množství,“ je to podle ministra ale také dáno tím, že se v ČR hodně testuje.  

„Víme, že v době maximálních špiček se jednalo až o 3000 nakažených seniorů denně. Dnes kleslo toto číslo na polovinu,“ varoval a přidal příklad z praxe, jak by to vypadalo, kdyby zítra nouzový stav skončil. 

„I kdybychom se zaměřili jen na ty nejstarší, kterým je 80 a více, tak ve chvíli, kdyby bez opatření onemocněli, skončilo by jich asi 30% do tří týdnů v nemocnici. To je zhruba 130 tisíc,“ varoval Blatný poslance a věří, že nouzový stav Sněmovna opět prodlouží.  

„Teprve ve chvíli, když se počet hospitalizovaných sníží pod 2000 nakažených covidem - 19, budou moct nemocnice plně obnovit zdravotní péči,“ dodal Blatný.  

9:28
21. 1. 2021

Rozvolňování může podle premiéra přijít až ve chvíli, kdy bude denní nárůst nakažených maximálně 3000 a na oddělení JIP v nemocnicích bude ležet maximálně 450 pacientů s koronavirem. 

Premiér vyzval poslance především k občanské odpovědnosti, aby žádost vlády podpořili. „Chci vás požádat, abyste přijali ten náš návrh na prodloužení nouzového stavu o 30 dní. Situace je stále vážná a teď si myslím, že je to velmi důležité. Teď je ten moment, který nesmíme promarnit a tu situaci i ohledem na očkování zvládnout,“ narážel Babiš na zhoršení stavu po vánočních svátcích.  

 

9:20
21. 1. 2021
!

Jako první vystoupil za vládu premiér Andrej Babiš. Připomněl, že vláda žádá o prodloužení nouzového stavu už pošesté.

„Vláda žádá o prodloužení nouzového stavu, hlavně kvůli zásadnímu snížení nakažených. Potřebujeme prodloužit stav nouze především kvůli tomu, že potřebujeme dělat plošná opatření,“ dodal Babiš. V nemocnicích je nyní 6390 nakažených, z toho 1100 na oddělení JIP. 

Od 26. 12. 2020 dorazilo podle premiéra 248 625 vakcín. Naočkováno má být přes 154 tisíc lidí. „Problém je, že nemáme dostatek vakcín,“ řekl premiér, podle kterého nastal především problém s firmou Pfizer, která krátí počty dodávek. 

Babiš připomněl, že odpoledne zasedá Evropská rada, kde bude tlačit na urychlení schvalování vakcín. „Budeme znovu apelovat, tak jak jsme apelovali už 10. prosince,“ řekl Babiš poslancům.  

„Každý systém má nějaké porodní bolesti, ale řešíme je. Očkování je základ,“ řekl pak premiér k očkovacímu systému. Babiš věří, že se vakcína dostane na všechny, kteří budou chtít naočkovat. Do systému se zatím zaregistrovalo 173 tisíc zájemců, rezervaci má podle Babiše 62 tisíc a na potvrzení termínu čeká na 100 tisíc zájemců. 

„Pokud chce Rusko a Čína dodávat vakcínu do Evropy, mají možnost požádat evropskou lékovou agenturu o registraci. Evropa s tím nemá problém,“ nebylo by to prý podle Babiše žádné politické, ale odborné rozhodování. Podle Babiše je prý ale především hlavní vyvinout evropskou vakcínu. 

 

9:01
21. 1. 2021
!

Schůze Poslanecké sněmovny k žádosti vlády o prodloužení doby nouzového stavu začala přesně v 9 hodin. 

Těsně před začátkem měli tiskovou konferenci zástupci KSČM. Jejich poslanec Zdeněk Ondráček řekl, že za komunistický klub navrhne prodloužení nouzového stavu do svátku všech zamilovaných. Tedy do 14. 2. 

Vláda chce o týden víc. 

Kvůli koronavirovým opatřením se sešli poslanci opět v polovičním stavu. Z ministrů se omluvila Marie Benešová, Jana Maláčová, Lubomír Metnar, Tomáš Petříček a Robert Plaga. 

08:48
21. 1. 2021
!

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) je prodloužení nouzového stavu nutností, vedle toho pak avizoval, že rozvolňovat opatření kvůli aktuální epidemické situaci nechce. Babiš se přitom odkazuje především na vytíženost nemocnic, kde je hospitalizovaných přes 6 tisíc Čechů s covidem-19. Prostor pro rozvolňování vidí přitom premiér až v případě poklesu na cca 2 tisíce hospitalizovaných.

„Věřím, že ve Sněmovně zvítězí zdravý rozum,“ uvedl po středečním jednání krizového štábu vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Ten pro změnu razí názor, že by se rozvolňovat mělo až v momentě poklesu denních přírůstků nových případů na jeden až dva tisíce.

08:40
21. 1. 2021

„Nepodpoříme další prodlužování především z důvodu, že vláda nemá dostatečné a adekvátní kompenzace pro lidi, kterým omezuje podnikání, možnost příjmů, živobytí a dostává je do neřešitelné situace,“ poznamenal před čtvrtečním jednáním Sněmovny předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

08:29
21. 1. 2021

I v ODS vadí nedostatečné odškodňování. „Nepředpokládám, že bychom hlasovali pro prodloužení nouzového stavu. Vláda neplní to, co by se plnit mělo,“ uvedl místopředseda ODS Martin Baxa.

08:24
21. 1. 2021

TOP 09, kterou ve Sněmovně v úterý opustil Miroslav Kalousek, je proti dalšímu prodlužování nouzového stavu. Pokud vláda dlouhodobě odmítá opoziční návrhy, nemůžou být strany spoluodpovědné za to, co dělá, míní předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Nouzový stav vládě dává nebývalé pravomoci zasahovat do práv občanů, kabinet ale stav není schopen využít adekvátně a často dochází ke zmatečnému rozhodování, míní Pekarová Adamová.

Video  
Video se připravuje ...
08:19
21. 1. 2021

Podporu k prodloužení nouzového stavu však mohou vyslovit i Piráti, byť 30 dní jim přijde příliš. I oni v minulosti navrhovali vlastní termíny prodloužení.

„Kloníme se k tomu, že by to nemělo být v té plné délce, jako to navrhuje vláda, to je zbytečně dlouho, na druhou stranu ta doba by měla být dostatečně relevantní, dlouhá na to, abychom se tady nemuseli neustále scházet. Když řeknu to rozmezí, tak 15 až 21 dní,“ uvedl tento týden ve Sněmovně šéf poslaneckého klubu Jakub Michálek.

Pro prodloužení jen v rámci dnů jsou ochotni hlasovat poslanci STAN, kteří půjdou do říjnových sněmovních voleb v koalici právě s Piráty.

08:12
21. 1. 2021

Rozhodující slovo dle všeho opět bude mít KSČM, která při předchozích žádostech o delší stav nouze přicházela i s vlastními termíny, do kdy by měl platit.

Pro délku prodloužení, kterou by KSČM mohla tentokrát podpořit, bude podle předsedy komunistů Vojtěcha Filipa rozhodující odhad Blatného, jak dlouho bude nutná pomoc vojáků v nemocnicích. „Dokud je potřeba nuceně přemístit vojáky na výkon zdravotnických povolání v nemocnicích či ústavech sociálních péče, ten nouzový stav by se měl prodloužit,“ míní Filip. Takřka jisté tak je, že k prodloužení nouzového stavu dojde. Otázkou je, do kdy bude platit tentokrát. A kdy bude muset Sněmovna řešit další žádost.

08:00
21. 1. 2021
!

Dobrý den. Vláda bude ve čtvrtek ve Sněmovně usilovat o prodloužení nouzového stavu o dalších 30 dní. Pokud získá souhlas poslanců, nouzový stav by měl trvat do 21. února. Zatím v Česku kvůli epidemii covidu-19 platí od 5. října do 22. ledna.

Opoziční ODS, KDU-ČSL a TOP 09 nejspíš nepodpoří žádost o prodloužení nouzového stavu, kabinet podle nich nedostatečně odškodňuje lidi postižené koronavirem. Zástupci rýsující se trojkoalice jednali v úterý s ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za ANO), ani to je však nepřesvědčilo, aby vládě vyšli vstříc.

Že přitom bude nouzový stav třeba i po 22. lednu, na to ministr Blatný upozorňoval již 7. ledna. 

AHel ( 12. února 2021 17:17 )

Za mě je covid průšvih, okolo mě umírají lidé a nejsou to vždy 80 +. Kdybych mohla, tak bych se odstěhovala někam na samotu s rodinou. Považuji politiky za ubožáky, kteří se nedovedou domluvit. POkud je průšvih v nemocnicích a nestíhá se, tak zdravý selský rozum velí, přitvrdit. Prostě chodit na 100 metrů od domova, z covidu se nedostaneme. Když mi někdo z mých přátel řekne, že ho rouška omezuje na jeho právech, tak bych mu dala pár facek. jen ***m vadí základní ochrana. Je slyšet, jak hospodští jsou na mezině, nebo herci...a ty kteří jsou nejvíce postiženi mlčí...průvodci a průvodkyně od cestovek. Prostě trochu škudlí, či se rekva­lifi­kují­....ma­jí můj obdiv. Z takového Polraicha se mi zvedá žaludek. Je mi smutno.

stoura ( 22. ledna 2021 11:36 )

Hlavně z toho Kalouska nedělejte světce!!

serunavas ( 22. ledna 2021 09:46 )

Bleskžumpa plná sra ček s placeným provo­katé­rem___­______­______­______­______­______­___

verka1 ( 21. ledna 2021 21:36 )

Stbaci pořád živý a udávají.

levice-je-smegma ( 21. ledna 2021 21:33 )

Je to účel. Oni potřebují hloupé voliče a ne vzdělané lidi, kteří se jich štítí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa