Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Nebudete řídit rozdělování vakcín. Zapomeňte!“ vzkázal Babiš hejtmanům. „Postup vlády je chaotický,“ kontruje pražská radní

Aktualizováno -
19. ledna 2021
19:08
Autor: ČTK, diz - 
19. ledna 2021
15:01

V úterý proběhlo další jednání hejtmanů s představiteli vlády na téma očkování proti koronaviru. To je velkým tématem zejména v Praze, kde některé městské části vzaly očkování doslova do vlastních rukou. Právě radní hl. m. Milena Johnová (Praha Sobě) označila postup vlády v rámci očkování seniorů nad 80 let za chaotický.

Johnová ČTK řekla, že jí vadí porušování předem domluvených pravidel. Podle nich měl vše řídit národní koordinátor, který měl spolupracovat s krajskými. To způsobuje, že hlavní město může řešit pouze očkování seniorů v domovech, kterých je z celkových asi 60 000 zhruba 4 000. „To budeme mít nyní hotovo a dál máme sedět se založenýma rukama? S tím se nesmířím,“ uvedla.

Podle Johnové také senioři přejíždějí za očkováním z jednoho kraje do druhého. „Znám případy, kdy z Ústí jel na Bulovku nebo Pražan se nechal očkovat v Benešově,“ řekla. Vládě také vyčítá, že s městem nekomunikuje. „Nikdo nám nic neřekne, vůbec například nevíme, co se má dít v O2 universu,“ řekla. Kabinet v pondělí schválil vybudování velkokapacitního očkovacího centra v O2 universum v Libni. V plánu je podle premiéra Andreje Babiše (ANO) očkovat až 10 000 lidí denně.

Radní Johnové se na sociálních sítích zastal také pražský primátor Zdeněk Hřib (Primátor). „Díky radní Mileně Johnové jsou tady už naočkovaní téměř všichni klienti a pracovníci domovů pro seniory, kteří o to projevili zájem. Toto očkování koordinoval magistrát. Pokud se organizace očkování nechá na krajích a nezasahuje do toho vláda, tak věci fungují, jak mají,“ uvedl Hřib s dovětkem: „potřebujeme, aby s námi vláda spolupracovala.“

Andrej Babiš se přitom na jednání s hejtmany měl nechat slyšet, že vše zůstane v rukou vlády tak, jak je. „Vy rozhodně nebudete řídit rozdělování vakcín. Zapomeňte na to,“ měl Babiš říct hejtmanům. Na to konto jeho výrok zveřejnili právě Hřib na facebooku či Johnová na twitteru.

Stížnosti z jiných krajů

Hejtmani s představiteli kabinetu jednali v úterý ráno a mluvili především o nerovnováze v dodávkách vakcíny. „Byl tam apel hejtmanů z řady krajů, které nemají fakultní nemocnice a jsou v podstatě bité na tom, že větší část dodávek šla do fakultních nemocnic,“ řekl předseda Asociace krajů Martin Kuba (ODS). Tématu se podle něj týkala větší část debaty. „Jak to udělat, aby rozložení bylo rovnoměrné, aby všichni uměli uspokojit požadavky, které mají,“ doplnil Kuba.

Na nerovnoměrnost v dodávkách upozornil i liberecký hejtman Martin Půta (SLK). Do 14. ledna bylo distribuováno do ČR 169 650 dávek vakcíny. Do Prahy podle Půty směřovalo 32 procent vakcíny, do Brna 19,4 procenta a do Libereckého kraje sotva 2,8 procenta, uvedl. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v pondělí řekl, že dodávky se odvíjejí od počtu obyvatel a počtu lidí starších 65 let v regionu. Praha a Brno jich mají podle něho víc, protože slouží jako centrum k další distribuci pro Čechy a Moravu.

„Řešili jsme s hejtmany rozdílné dávky vakcíny přidělené do různých krajů,” uvedl na tiskové konferenci Blatný. „Je potřeba si uvědomit, že první dodávky musely být rozplánovány ještě v prosinci, byly cíleny pouze na 31 center zasmluvněných společností Pfizef BionTech. Jednalo se o první odhad kapacit očkovacích center. Mezitím se očkování rozjelo, počet očkovacích míst se zvětšil, proto od 3. lednového týdne je to plánování tak, že je podle počtu populace a podle počtu lidí nad 65 let.”

Podle Blatného by se situace měla změnit k lepšímu. Vláda hodlá přihlížet aktuálním potřebám krajů, aby nabídka vakcín odpovídala počtu těch, kteří je potřebují. „Rozumím jejich obavám, ale je to věc, kterou se zabýváme,” vyjádřil se na konto jednotlivých hejtmanů.

Čertí se i radnice, ne na vládu, ale na magistrát

Zatímco hejtmani si stěžují na vládu, Praha 8 klade chaos v rámci očkování za vinu právě pražskému magistrátu. V otevřeném dopise se o tom rozhovořil starosta Prahy 8 Ondřej Gros (ODS), který vytkl právě Johnové a primátoru Zdeňku Hřibovi (Piráti) chaotičnost a nekoordinovanost.

Gros ve svém dopise vyzval vedení města, aby začalo očkování koordinovat. „Zavládl chaos, zákon džungle, prostě kdo si co kde urve... Bohužel se i přes opakované ujišťování, že se veškerá agenda vakcinace povede přes státní registrační systém, setkáváme se situacemi, z nichž vyplývá obcházení systému,“ napsal Gros. V dopise rovněž uvedl, že situace vypadá, jako by byly některé městské části ze strany magistrátu upřednostňovány. „Rád bych se mýlil,“ napsal.

Video  Blesk Podcast: Poslanec a IT expert Ondřej Profant (Piráti) o registračním webu na vakcínu proti koronaviru  - Jiří Marek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Covid_19 ( 20. ledna 2021 08:43 )

má se očkovat podle věku, vždy dva ročníky a jede se. Jaké přerozdělování? Kraje se o to postarají, vláda nemehel není schopná udělat jasná pravidla očkování, to již mohli odladit v listopadu, když byla situace o trochu lepší než dnes

cozumel ( 20. ledna 2021 07:58 )

Vůbec bych estébáka neposlouchala. Ten vidí, jak to v krajích funguje a on, jako koordinátor přes vakcíny totálně selhal! Už by měl jít do háje!

elwyn ( 19. ledna 2021 20:21 )

Takže Vysočina podle počtu přidělených vakcín má nejméně seniorů v republice...očkovat se bude v sobotu večer a v neděli ráno a včera,dnes a zítra....

Sanhnusak ( 19. ledna 2021 20:03 )

Soudruh estébák Babiš je přeci specialista na cokoliv!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa