Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Tlačenice ve frontě na očkování: Blatný zuřil, Bulovka posílila kapacitu. Vše už běží bez potíží

Autor: mv - 
14. ledna 2021
15:02

Přeplněné chodby seniorů čekajících na očkování a nemožnost dodržovat rozestupy. Tak to v úterý a ve středu vypadalo v očkovacím centru Fakultní nemocnice Bulovka. Vedení špitálu na upozornění Blesku rychle zareagovalo, očkování tak už probíhá bez větších problémů.

K přeplnění očkovacího centra došlo ve středu, zájemci tak stáli na chodbě až hodiny v davech, o doporučených dvoumetrových rozestupech nemohla být ani řeč. „Hlavním problémem bylo, že přišlo velké množství lidí z rizikové skupiny úplně bez objednání a my jsme je nechtěli odmítnout, a proto se rozhodlo, že se všichni proočkují. Včera nám však přišlo přes 200 lidí mimo registraci, kapacita na to ale nebyla zamýšlena,“ řekl Blesk.cz ředitel nemocnice Jan Kvaček.

V reakci na neutěšený stav v očkovacím centru vedení změnilo logistiku příjmu pacientů. „Dnes jsme už byli na zvýšený zájem připraveni. Očkovací centrum je personálně posílené, rozšířili jsme kapacity prostor, funguje nám třídění pacientů a fronty se nám už netvoří a pracoviště to zvládá. V plném provozu jsou nyní dvě patra a zprovoznili jsme i pořadníkový systém a zlepšili registraci,“ řekl ředitel nemocnice s tím, že problémy ze začátku týdne už by se neměly opakovat.

Chtěli pomoci, přišla kritika

Celý problém přitom vznikl paradoxně snahou nemocnice co nejrychleji pomoci veřejnosti nad rámec vlastních povinností. „S ohledem na již dokončené proočkování personálu naší nemocnice první dávkou vakcíny jsme přistoupili k očkování zaměstnanců dalších zdravotnických zařízení a následně také osob starších 80 let. Do spuštění centrálního registračního systému probíhá objednávání improvizovaně prostřednictvím registračního místa kliniky. Naším cílem je maximálně využít kapacitu očkovacího místa již nyní a dosáhnout proočkovanosti rizikových skupin v co největší možné míře,“ uvedl mluvčí Bulovky Filip Řepa.

Přístup nemocnice pak kritizoval ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). „Je to možná jedna z věcí, která svědčí o tom, že není vhodné, a jak je vidět, tak možná ani správné a bezpečné, provozovat nějaké improvizované rezervační systémy,“ uvedl. Ministr ve čtvrtek také informoval o pátečním spuštění centrálního rezervačního systému, ve kterém se na očkování mohou registrovat senioři z rizikové skupiny.

Video  Hamáček: Jehel máme dost. A covid odsune sčítání lidu?  - ministerstvo vnitra
Video se připravuje ...

fico ( 14. ledna 2021 19:59 )

V Raichu je taky chaos.

strejda777 ( 14. ledna 2021 18:09 )

Na nějaké diskusi k očkování seniorů jsem četl trefnou poznámku, že by senioři měli být očkování v Kauflandu....kdo chce nakupovat, dostane dávku!

Covid_19 ( 14. ledna 2021 17:25 )

Motol zařizuje péči přes Ludvíka pro kulichy, tam je to tak dávno, kdo se zná, má vše rychle a bez čekání. Bohdalová se také chlubila, že bude očkovaná a nikde na seznamu nebyla..... přeji to všem lidem 80+, Bohdalová na to má věk, ale s ní bude další protekční lidé pod 80 let

Anifa ( 14. ledna 2021 16:41 )

Naprostý souhlas.Před oficiálním zahájením vakcinace byla naočkována spousta lidí přednostně nejen v UZIS ,ale údajně podle diskutujících na Novinkách i nezdravotníci a jejich rodinní příslušníci ve UVN i Motole .Ale to asi nikoho nepřekvapuje

kahuja ( 14. ledna 2021 16:25 )

Centrální rezervační systém na očkování a systém pro evidenci již očkovaných zatím nebyl spuštěn. Jen letos zaplatí VZP za vakcinaci cca 9 miliard.
Vakcíny, které jsme nakoupili , což jsou další miliardy.
Nyní dostávají očkovací látku zcela nesmyslně a přednostně ještě před řádným spuštěním vakcinace i lidé, kteří jsou úplně mimo celý prioritní systém .
Není ani přehled o tom, kolik vakcín bylo skutečně využito, kde se vakcíny v tuhle chvíli nacházejíí a kdo a kolik obdržel a komu je dál přerozdělil.
Zarážející je, že to nikomu nevadí .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa