Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

100 tisíc očkovaných v ČR za den? Třiďte lidi podle věku i zdraví, radí český imunolog z USA

Autor: ČTK, simao - 
12. ledna 2021
17:24

„Pan ministr Blatný mluví o aplikaci 100 tisíc vakcín denně. Rozjíždí se mobilní vakcinační týmy, staví se očkovací centra, je zaváděna elektronická registrace, Izrael slouží jako inspirace. Výborně,“ pochválil progres v českých očkovacích plánech imunolog Zdeněk Hel z vědecké iniciativy Sníh. Hel působí na univerzitě v americké Alabamě. Lidé by se pro očkování měli dle něj třídit nejen podle věku, ale i podle zdravotního stavu. 

O tom, že by se v Česku mohlo očkovat cca 100 tisíc lidí denně, mluvil ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) po pondělním jednání vlády. V jednotlivých krajích vzniknou velkokapacitní očkovací centra, pomoci mají výrazně i praktičtí lékaři.

„Je velmi reálné oočkovat v případě, že bude dostatek vakcín, kolem 100 tisíc osob denně, už jen proto, že třeba 50 tisíc jsou schopni oočkovat praktičtí lékaři (...) Je jich kolem pěti tisíc, mohou naočkovat zhruba 10 osob denně ve chvíli, kdy budou mít dostatek vakcín. K tomu jsou ona velkokapacitní centra a více než 200 center standardních,“ podotkl Blatný.

Hel: Vakcíny podle věku i zdravotního stavu

Právě dostatek vakcín je nyní to, co je zásadní. Vedle toho na středeční vládě dojde na potvrzení finální verze metodického pokynu k očkování, který připomínkovaly kraje.

Podle imunologa Zdeňka Hela z iniciativy Sníh je zásadní zajištění vakcíny pro všechny zdravotníky, včetně lékařů a sester v ambulancích.

„Co musíme dále udělat? Zajistit dostatek vakcín pro zdravotníky, a to pro všechny včetně ambulantních lékařů a sester, a pro ostatní pracovníky v první linii. Prioritizovat dostupnost vakcín nejen podle věku, ale i podle zdravotního stavu ve všech věkových kategoriích. Zajistit volnou dostupnost PCR testů s bezbolestným samoodběrem pro každého občana,“ radí Hel.

Video  Blatný: Chceme očkovat 100 tisíc lidí denně. Očkovacím centrem i O2 arena?  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

PCR testy i pro firmy, školy a sportovní organizace

„Celkovou kapacitu PCR testování musíme zvýšit nad 150 000, optimálně nad 200 000 testů denně. Záchyt pozitivních testů musíme snížit pod 5 %, optimálně pod 3 %. Tím se výrazně zefektivní a zlevní testování a trasování,“ podotkl Hel.

PCR testy by se dle něj měly poskytnout i firmám, školám, kulturním, sportovním a dalším organizacím. Kapacita PCR testů by se tak podle něj měla zvýšit nad 150.000, optimálně nad 200.000 testovaných denně. Záchyt pozitivních by se tak mělo podařit snížit pod pět procent.

Podle posledních dat z pondělí 11. ledna bylo provedeno asi 31.700 testů PCR a necelých 36.000 antigenních testů. Ty jsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění a lidé je mohou podstoupit jednou za pět dní.

Podporujme komunitní samotrasování

Podle imunologa je také třeba lépe vysvětlovat a komunikovat, ať už o zdravotních návycích, bezpečnosti vakcín a důležitosti očkování, nebo dalších tématech souvisejících s nákazou. „Musíme vysvětlovat a propagovat komunitní samotrasování, ve kterém občané sami dobrovolně informují své kontakty o případné pozitivitě a potřebě nechat se testovat,“ uvedl.

Právě to je ale problém například podle Centra pro modelování biologických procesů BISOP. Lidé podle jeho ředitele René Levínského hygienikům nehlásí všechny své kontakty a nechodí na testy, ať už z ekonomických důvodů, nebo podle požadavků zaměstnavatele. Rizikových kontaktů je hlášeno méně, než ukazují sociologická šetření.

Video  „Je to na krajích. Když bude vakcína, můžeme i v jižních Čechách očkovat jak v Izraeli,“ říká Kuba.  - Markéta Volfová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

rapid15 ( 12. ledna 2021 20:13 )

Ale manželka exprimátora Finka (lékaře) , která nárok neměla, už je oočkovaná . A po ní přijdou další. Přesně jak jsem psal u covid pasů. Kdo bude chtít cestovat, předběhně bezohledně všechny co mají nárok . A je to tady

Covid_19 ( 12. ledna 2021 18:15 )

třídit lidi podle věku a nemocí se mohlo již v létě. Vypracovat plán na očkování až je zde vakcína a očkuje se, to je fakt tupost. Nechápu, jak budou držet naočkované týdny v izolaci než se vytvoří protilátky, je to celé nějak moc na hlavu. U nás se mají očkovat jen staří, kteří v případě nákazy skončí v nemocnici, prosycení populace nákazou je vysoké, budeme rádi, když udržíme v izolaci seniory po očkování, víc v dnešní situaci nezvládneme

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa