Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Vláda kývla na kompenzace pro kadeřnice i fitka. A Havlíček zmínil testy v restauracích a kinech

Aktualizováno -
4. ledna 2021
21:31
Autor: ČTK, simao, for - 
4. ledna 2021
11:44

Vláda na prvním zasedání po Novém roce posoudila, jak se o svátcích vyvíjela epidemie koronaviru, kvůli které nyní v Česku platí nejvyšší stupeň rizika. Vláda vedle toho schválila program COViD Gastro - Uzavřené provozovny, který se týkající se nejen restaurací a hospod. Ministři také jednali o kompenzacích pro některé, dosud opomenuté obory, například provozy skiareálů. Jenže o žádné konkrétní pomoci pro vlekaře nerozhodli. Jednat bude dál, slíbil ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO). V České televizi (ČT) Havlíček později uvedl, že nyní uzavřené restaurace, divadla nebo kina by se mohly otevřít pro lidi s negativním testem na koronavirus.

Vláda na svém prvním novoročním jednání dle informací Blesk Zpráv již schválila kompenzace v rámci programu COVID Gastro - uzavřené provozovny. Podpora bude poskytována zpětně za období od 14. října 2020 do 10. ledna 2021 s výjimkou dnů, kdy mohly být provozovny během rozvolnění otevřené.  

Podpora pro kadeřnice i fitka

Maximální výše podpory na jednoho příjemce je stanovena dle vládního materiálu na základě počtu zaměstnanců v pracovním poměru a/nebo spolupracujících osob OSVČ ve výši 400 Kč na den za každého uvedeného pracovníka. Ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) to upřesnil na tiskové konferenci. 

Pro realizaci programu je bude alokováno 6 miliard korun, program bude financován z rozpočtové kapitoly Ministerstva průmyslu a obchodu. V programu je zahrnuta podpora všech zavřených provozoven - týká se tak i kadeřnictví, masážních salonů, fitness center a maloobchodu. „Platí to zpětně a pro všechny dny od poloviny října,“ upřesnil Karel Havlíček. Do výpočtu se nezahrnují zaměstnanci v odvětvích, která byla podpořena v programech COVID kultura, COVID ubytování a COVID sport. „Pokud má někdo pět zaměstnanců, bude moci získat 2 tisíce za den, krát počet dnů,“ upřesnil Havlíček.

Havlíček dále upozornil, že pro podání žádosti bude nutná elektronická identifikace, kterou by si podnikatelé měli tedy zajistit. Tým, který bude žádosti zpracovávat byl podle něj posílen o 100 lidí, které si resort „vypůjčil“ například ze státních agentur.

Video  Havlíčkův vzkaz restauratérům a provozovatelům ubytování: Jakou mohou čerpat podporu v průběhu koronakrize?  - Pro Blesk Zprávy / Ministerstvo průmyslu a obchodu
Video se připravuje ...

Vláda se dnes také jala řešit také situaci kolem lyžařských středisek, jejich fungování loni povolila od 18. prosince, aby je však kvůli špatné epidemiologické situaci opět počínaje 27. prosincem nařídila zavřít. Zákaz zatím platí do 10. ledna. Přesto se na uzavřené sjezdovky denně vydává mnoho lidí bobovat či sáňkovat.

Rakousko je podle ministra Karla Havlíčka vstřícnější v otevírání lyžařských vleků a je v lepší epidemiologické situaci. Uvedl to na tiskové konferenci po jednání vlády na dotaz, proč se neotevřou skiareály. Konečné rozhodnutí o osudu lyžařských vleků padne ve čtvrtek, dodal vicepremier. 

Havlíček: Lidé vyrazili a nepohlídalo se to tam

Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) před jednáním vlády v reakci na to, že o víkendu opět zamířily tisíce lidí na hory, pro iRozhlas.cz uvedl, že situace, kdy se nedodržovala opatření, vládní představitele mrzí. Stejně tak ale i nelehká situace provozovatelů.

„Samozřejmě nás to hrozně mrzí. Jedna věc je to, že lidé vyrazili a že se to tam nepohlídalo. Provozovatelé ani neměli příliš mnoho nástrojů. Mrzí nás to dvojnásob vůči těm provozovatelům, protože já osobně si uvědomuji jejich situaci, kdy v průběhu zimy musí vydělat na celý rok a každý den, kdy mají zavřeno, tak ztrácí poměrně velké zdroje,“ řekl Havlíček pro iRozhlas.cz.

Na nevítané návštěvníky jsou na horách krátcí

Protože byly skiareály otevřené od 18. do 26. prosince, režimová opatření si tak již stihly vyzkoušet i v praxi. A zatímco během jejich otevření lidé nosili roušky či šátky a šály přes ústa, na konci roku a na začátku roku nového se svahy vedle zastavených lanovek a vleků zaplnily stovkami lidí, kteří si vyrazili na čerstvý vzduch zasáňkovat či zabobovat - často bez ohledů na omezení shlukování či osobní ochranu s rouškami.

S nevítanými návštěvníky na sjezdovkách přitom nemohou provozovatelé nic dělat. Jsou na ně zkrátka a jednoduše krátcí. „Ty sjezdovky jsou totiž i veřejná prostranství, takže nemají možnost, aby ty lidi nějakým způsobem omezovali. Je to problém a my bychom byli radši, kdyby byl provoz spuštěný a ta odpovědnost za dodržování pravidel byla na straně provozovatelů,“ uvedl v pondělí pro Rádio Impuls šéf Asociace horských středisek Libor Knot.

Hrozí krachy lyžařských středisek

Bez urychleného otevření skiareálů a nastavení adekvátních kompenzací mnoho lyžařských středisek podle podnikatelských svazů zkrachuje. Areály jsou ovšem klíčové pro fungování horských středisek, která zaměstnávají 45 000 převážně místních obyvatel a do veřejných rozpočtů přinášela zhruba 12,6 miliardy korun ročně. Ve výzvě vládě, kterou má ČTK k dispozici, to dnes uvedli provozovatelé skiareálů a dalších organizací zastřešující cestovní ruch a sport.

„Je třeba zastavit chaos, který panuje ve skiareálech v posledních dnech, kdy návštěvnost je enormně vysoká, ačkoliv jsou sjezdovky pro lyžařské účely uzavřeny. Chování návštěvníků je zdravotně rizikové, způsobují škody na majetku,“ uvedly asociace a svazy.

Navrhují znovuotevření středisek ideálně od 9. ledna. Provozovatelům by to podle nich umožnilo vnést do skiareálů pravidla a pořádek. V lednu se navíc podle provozovatelů očekává nižší návštěvnost, neměly by se tak tvořit fronty. „Přichází leden, kdy bývá návštěvnost nižší a bude tedy snazší organizovat fronty, které jsou rizikové. Doufám, že se vláda rozhodne lyžařské areály zprovoznit,“ podotkl k tomu Knot.

Skiareály na pomoc budou čekat dál

Provozovatelé na přelomu roku apelovali na vládu, ať dá přednost spuštěnému provozu, kdy je možnost návštěvníky více kontrolovat. Zda a kdy případně však budou moci otevřít, není jasné. Pokud by se tak nestalo, Havlíček slibuje další kompenzace. Jenže na pondělní vládě ministři o žádné konkrétní pomoci či programu nerozhodli. Podle Havlíčka by mělo být jasno ve čtvrtek.

O provozu lyžařských středisek se podle Havlíčka vede velmi náročná diskuse, jen dnes o tématu několikrát jednal s ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za ANO). „Nedohodli jsme ještě finále,“ řekl. Jednou z cest, jak udržet podnikání při životě v provozovnách, kde lidé tráví delší dobu, je podle Havlíčka testování zákazníků. „Je jedna z variant, kdy by se tam lidé mohli prokazovat negativními testy, čímž by umožnili provoz,“ řekl ministr v ČT.

Ještě před jednáním kabinetu Havlíček hýřil optimismem a věřil, že nové programy pro vlekaře vláda schválí. „Počítáme i s variantou B. Pokud by se to pouštělo později, tak pro ně máme připravené zařazení do programu Covid-nájemné,“ říká vicepremiér. „Současně je chceme zahrnout do nového programu, který, jak věřím, se dnes bude schvalovat na vládě – covid uzavřené provozovny. To znamená přes počty zaměstnanců kompenzace každý den, kdy byli uzavření, počínaje polovičkou října. To znamená, alespoň částečná náhrada by mohla být navíc,“ dodává Havlíček.

Havlíček by rád šel rakouskou cestou. „Je pravda, že v Evropě se spíše zpřísňují podmínky pro lyžaře. Itálie to nyní prodloužila, na druhou stranu Slovenko to od 1. ledna úplně zavřelo. Rakousko to ale uvolňuje. Pokud se nepletu, tak v následujícím týdnu by se měla uvolnit opatření pro hotely, které jsou v lyžařských centrech,“ upozornil pro Český rozhlas vicepremiér.

Podnikatelské svazy se však ohrazují vůči zamýšleným kompenzacím, které jsou podle nich nedostatečné. „Zejména připravovaný program COVID uzavřené provozovny uplatňuje pro lyžařské areály zcela nepoužitelný princip výpočtu na jednoho zaměstnance, což u sezonních a vysokonákladových provozů skiareálů představuje kompenzace ve výši pět až deset procent adekvátních tržeb. To by nemělo pro záchranu oboru žádný efekt a je nutno o tom vést další jednání,“ uvedly ve výzvě.

Testy při cestách z Británie 

Vedle kompenzací pro podnikatele i firmy vláda diskutovala i o novém kmeni koronaviru. Lidé, kteří byli ve Velké Británii či v Severním Irsku v posledních 14 dnech více než 12 hodin, budou od úterý muset při návratu do České republiky předložit potvrzení akreditované laboratoře o negativním výsledku antigenního či PCR testu na koronavirus. „Vláda dnes vzala na vědomí podmínky ministerstva zdravotnictví pro vstup do ČR. Jedná se předeším o cestující z Velké Británie a Severního Irska. Od 5. ledna budou cestující povinni předložit potvrzení od laboratoře o negativním PCR testu, ne starším více než 72 hodin od odjezdu,“ informoval ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD). Opatření platí pro lidi, kteří strávili na ostrovech více jak 12 hodin. 

Video  Takhle mluvil na začátku prosince Blatný o lyžařských areálech.  - abl
Video se připravuje ...

Řeč přišla i na očkovací strategii. K ní se ale oba ministři zdráhali vyjádřit. Ministr dopravy, průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) ji odmítl blíže zpecifikovat s tím, že bude podle něj představena zítra a vše je v kompetenci ministr zdravotnictví Jana Blatného (za ANO). Zmínil jen, že nadále platí, že „V prvních fázích jedou první linie, následuje kritická infrastruktura.“

„Nevím, jak se vykazují lidé, kteří očkováním prošli. Doporučuji se zeptat ministra zdravotnictví,“ dodal na dotaz, proč nejsou známy počty vakcinovaných Čechů. A hájil i systém PES, který je nyní terčem kritiky kvůli častným změnám.

„PES nechcípl. PES platí a funguje (...) Je ale třeba si uvědomit, že PES není jediným indikátorem. Neřekl bych, že by byla na vládě panika. Vidíme, že u nás není situace dobrá jako i v ostatních zemích,“ uvedl vicepremier Karel Havlíček (za ANO) na kritiku médií. Podle Havlíčka musíme být nyní v klidu a za stoupajícími čísli vidí i větší motivaci se nechat testovat.

Covid_19 ( 4. ledna 2021 21:21 )

Kuba tomu rozumí, protože je lékař, jezdil také u záchranky. Když se dívám na vládní kašpary, tak být lepší než tito kašpaři není problém, to zvládne většina lékařů s praxí

Covid_19 ( 4. ledna 2021 21:16 )

za komančů jsem viděl v nemocnici zanedbané děti, které měly problémy, protože nedostaly vhodnou péči v okresních nemocnicích, to je fakt, dnes se chyb lékařů chopí tisk, za soudruhů byla cenzura, takže se ukazovaly jen úspěchy

Covid_19 ( 4. ledna 2021 21:12 )

Babiš je Slovák

Anifa ( 4. ledna 2021 20:33 )

Všem rozdávejte kompenzace. Ještě hajzlbáby , prostitutky, kapesní zloději..je přece méně turistů a nejsou davy lidí.

user ( 4. ledna 2021 20:17 )

Takový myslitelné jako jste Vy by měly mít Internet úředně zakázaný, jinak si strašně ublizite.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa