Šokující případ se odehrál na Nový rok vpodvečer v Jenštejně u Prahy. Dívenka (6) si hrála na zahradě, když ji najednou něco kouslo do nohy! Ta jí zrudla a začala bolet, dospělí, kteří byli na místě, proto přivolali záchranku. Spolu s matkou dívenku dopravili záchranáři do nemocnice, kde zjistili, že holčičku uštkl had.

Není jasné, o jakého hada přesně se mohlo jednat, podle herpetologa Karla Kerouše, který dorazil na místo, může jít o chřestýše nebo velkou zmiji. „Netroufnu si říct, co to bylo za hada, každopádně je to zvíře, které je velké,“ řekl s tím, že had mohl mít až 3centimetrové zuby a může měřit až 1,6 metru. Holčička podle něj měla štěstí v tom, že ji had kousl přes botu, a tak se část jedu nedostala do krevního oběhu.

Od pátku ležela dívenka na jednotce intenzivní péče, teď už je na tom lépe. „Dnes ráno jsem si volal s maminkou šestileté holčičky znovu a holčička byla včera přesunuta z JIP na běžné oddělení,“ uvedl jenštejnský starosta Hlaváček.

Nikdo se neozval

Ten také v neděli vyzval případného chovatele, aby se anonymně ozval, o jakého hada se jednalo. I přes několikahodinové pátrání se ho totiž zatím najít nepodařilo. „Žádný anonymní vzkaz od případného chovatele, o jakého hada se přesně jednalo a zda už si jej náhodou neodchytil, jsme zatím do schránky u vchodu na obecním úřadě neobdrželi. A neobdrželi jsme jej ani jiným způsobem,“ uvedl v pondělí dopoledne a znovu případného chovatele požádal, aby se anonymně ozval.

Situaci podle svých slov konzultoval jak s herpetologem Keroušem, tak s dalším odborníkem na hady Antonínem Hnízdilem z bioparku Štít. „Herpetolog nabízí, že je schopen dobrovolně a bezplatně prohledat domy v bezprostředním okolí domu. Nikoliv v širokém okolí, protože všichni kontaktovaní odborníci vylučují, že by se v tom pátečním počasí had mohl dostat nějak daleko,“ dodal. Pokud mají lidé zájem, mohou se mu ozvat.

Na hada jedině s kleštěmi a instinktem

Podle Hnízdila je nepravděpodobné, že by se mělo jednat o chřestýše. Zároveň ani nesouhlasí s názorem Kerouše, že by měl být had zhruba 1,6 metrů dlouhý. „Těžko by si ho holčička nevšimla,“ uvedl pro CNN Prima News. „Absolutně se neztotožňuji s názorem, že by mělo jít o chřestýše, konkrétně v tomto zimním období to je téměř nemožné. Co jsem někde zaslechl, že chřestýš přežije až mínus 10° C, to fakt ne.“

I tak je ochoten lidem v Jenštejně podat pomocnou ruku. „Ovšem v blízkém okolí, ne někde dva kilometry opodál,“ uvedl. Pátrání by v případě zájmu prováděl opatrně, vyzbrojen lampou, kleštěmi a vlastními instinkty. „Hady chovám 40 let, už jsem něco zažil,“ uzavřel.

Podívejte se, jak probíhal odchyt jedovaté mamby, která začátkem října 2018 uštkla ženu v pražských Hlubočepích:

Video
Video se připravuje ...

Takhle probíhal odchyt jedovaté mamby zelené. Policie České republiky

Fotogalerie
84 fotografií