„Vůbec nechápu, jak se to mohlo stát. To je něco neuvěřitelného. Měli jsme štěstí, že jsme nepotkali krokodýla,“ řekla po telefonu Blesku matka holčičky, která je s ní v nemocnici. Její dcera je podle ní v pořádku a stále je v péči lékařů. „Cítí se dobře, čekáme na výsledky,“ dodala.

Had jí kousl v pátek kolem páté hodiny odpoledne, když byla s rodiči na návštěvě u známých v jednom z řadových domů na kraji obce. Rodiče grilovali na zahradě a děti si hrály, když najednou šestieltá holčička přiběhla za svojí matkou a říkala, že ji bolí noha. „Sundali jsme botičku a byla tam díra od těch zubů,“ popsal Jevgenij Rusnak, u kterého byla matka s dcerou na návštěvě. Hned zavolali záchranku a ta ji s její matkou odvezla do nemocnice.

Místní hned začali spekulovat o tom, kde se had na zahradě vzal. Podle Jevgenije Rusnaka sousedé odnaproti hady chovají. „Nevím jaký druh, ale nejsou jedovatí,“ řekl.

Kvůli tomu, aby se určila správná léčba, začalo se už v pátek večer po hadovi pátrat. Zapojili se místní dobrovolní hasiči, pak přijel i profesionální sbor a policie. Na místo dorazil i herpetolog Karel Ketouš, který odhadl, že by se mohlo jednat o chřestýše nebo zmiji. „Podle charakteru toho vpichu se jedná o zvíře střední velikosti, které má tak metr a půl až metr šedesát,“ řekl.

Had se nenašel

Sám se také zapojil do pátrání. To skončilo druhou hodinou v noci a pokračovalo v sobotu ráno. Na hada ovšem nikdo nenarazil, podle odborníka se ale nemohl dostat daleko. „Prošli jsme doslova decimetr po decimetru nejenom tu parcelu, kde k události došlo, ale i okolní prostory. Kdyby tam ten had byl, tak je naprosto nepohyblivý, ztuhlý, bez energie, takže bysme ho našli,“ řekl k pátrání.

Pátrání podle starosty Jenštejna  Norberta Hlaváčka skončilo zatím neúspěšně kolem půl jedenácté dopoledne.

Kam se ztratil?

Karel Ketouš nevylučuje, že hada někdo odnesl pryč. Holčičku uštkl kolem 17. hodiny a pátrat se začalo kolem osmé. Je tu tedy několikahodinový prostor, kdy mohl hada klidně někdo odvézt pryč. Had také vyhledává teplé prostředí, je tedy možné, že zalezl k někomu do domu.

Fotogalerie
80 fotografií