Incident se stal v pátek odpoledne, šestiletá holčička tu byla s rodiči na návštěvě a běhala po zahradě, když najednou ucítila kousnutí do nohy. Přiběhla k rodičům a stěžovala si na bolest.„Když jsme jí zuli botičku, uviděli jsme kousnutí,“ řekl Blesku majitel domu Jevgenij Rusnak. Hned zavolali záchranku a s matkou odjela do nemocnice. Nedlouho poté začalo s pomocí místních dobrovolných hasičů pátrání po hadovi.

K určení adekvátní léčby je potřeba znát druh, který dívku kousl. Na místo dorazil také herpetolog Karel Kerouš, který podle fotografií zranění odhadl, že se může jednat o chřestýše nebo vetší druh zmije. „Podle charakteru toho vpichu se jedná o zvíře střední velikosti, které má tak metr a půl až metr šedesát,“ řekl na místě. Že je důležité včas zjistit, jaký had oběť uštkl, potvrdil Blesku i odborník na teraristiku Dan Krutský. „Záleží na konkrétním druhu plaza, i chřestýšů je celá řada, a každý má jiný typ jedu,“ poznamenal. „Existuje také druh zmije, který je chřestýši podobný a může způsobit i stejné zranění a otravu,“ uvedl k tomu, o jaký druh se může jednat.

Po hadovi se slehla zem

Pátrání bylo doposud neúspěšné, později se do něj zapojili i profesionální hasiči a policie. Kromě zahrady domu, kde had dívku uštkl, se procházely okolní zahrady nebo garáže v sousedství. Místní mají obavy, že se had mohl schovat někde v okolních pozemcích. „Zahrady jsou velmi členité, máme tady spoustu věcí, takže může být kdekoliv,“ řekl Radek Roušar, který bydlí hned vedle domu, kde k útoku hada došlo.

Že by se had schovával někde v díře na zahradě a vylezl ven, až budou teploty stoupat, je ale podle názoru odborníků nepravděpodobné. Podle herpetologa, který se hledání zúčastnil, se nemohl dostat daleko. Kvůli nízkým teplotám by byl venku bez energie a ztuhlý. „Prošli jsme doslova decimetr po decimetru,“ řekl v sobotu dopoledne po skončení pátrání, které bylo zatím neúspěšné.

Had hledá teplo

Dan Krutský upozornil, že hadi spíše vyhledávají teplá místa. Podle něj by had v současném počasí byl spíše v nějakém úkrytu nebo se ho snažil najít, jinak by nepřežil. „Pravděpodobnost, že nyní narazíte venku na takového hada, je velmi malá. Dojít k tomu může ve chvíli, kdy ještě vyhřátý unikl z ubikace,“ řekl Blesku. Je tedy možné, že had mohl zalézt do některého z domů.

Místní pořád hledají

Místní podle Radka Roušara budou v pátrání pokračovat a zároveň musí být ostražití. „Je to velká nejistota pro všechny. Je nám velkou záhadou, co takhle jedovatý had může mezi rodinnými domy dělat,“ dodal.

Ani policie zatím nepřišla na to, kde se mohl na zahradě vzít. Od pátečního večera pátrají po majiteli a prověřují, zda hada nepostrádá někdo z okolí, případně zda někdo chovatele nezná. „Podle prozatímního šetření nemáme žádnou informaci, že by někdo choval hady,“ uvedla mluvčí středočeské policie Michaela Richterová. Případ policisté vyšetřují jako pokus o ublížení na zdraví, je ale možné, že se kvalifikace změní.

Hada mohl někdo odnést

Majitel domu, kde k útoku došlo, ví o tom, že sousedé naproti přes ulici hady chovají, ale mělo by se jednat o druhy, které nejsou jedovaté. Herpetolog Kerouš po skončení pátrání řekl, že pokud by se had někde v okolí zahrady schovával, museli na něj už během zhruba sedmihodinového hledání narazit, a připustil možnost, že ho někdo prostě odnesl pryč.

Může jít o chov na černo

Expert na teraristiku Dan Krutský k tomu také poznamenal, že had by mohl pocházet z nelegálního chovu. Každý chovatel jedovatých plazů nebo například ještěrů musí mít povolení od Veterinární správy, ta ho udílí vždy na dva roky. Její zaměstnanci provádějí kontrolu podmínek pro chov. „Řada lidí ale nakupuje na různých burzách taková zvířata a chová je načerno, tudíž o jejich majitelích nejsou záznamy,“ doplnil.

Dodal také, že ne každý takový chovatel ví, jak s hady zacházet. Upozornil, že vytržení zubů jedovatého hada neznamená bezpečí. „Málokdo ví, že zuby pomalu dorůstají. Nebezpečné může být i pouhé škrábnutí o zub. V podobných případech se proto především zjišťuje množství jedu v těle kousnutého. Had nikdy nepoužije celou dávku. Ta by do pár minut usmrtila i dospělého zdravého člověka. Je také rozdíl mezi tím, zda had loví nebo se brání. Při obraně neútočí s úmyslem usmrtit,“ říká Krutský.

Fotogalerie
73 fotografií