Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zákaz prodeje pastelek v supermarketu: Havlíček vysvětluje zboží za páskami

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
29. prosince 2020
18:07
Autor: vei, simao - 
29. prosince 2020
05:02

V českých supermarketech se řada zboží ocitla v zakázané zóně - za páskami či fóliemi. A zákazníkům zůstává rozum stát nad tím, co je nyní nezbytným a povoleným zbožím, a co naopak tím zbytným. Zatímco alkoholu se třeba omezení spjatá s 5. stupněm PSA nedotkla, koupit pastelky a sešity pro malé školáky není snadné. Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) pro Blesk Zprávy zareagoval na debaty o tom, zda je aktuální opatření šťastné.

Pátý stupeň protiepidemického systému (PES) tentokrát v Česku přinesl nový pohled při nákupech v supermarketech, kam mají lidé vyrážet jen za pořízením toho nejnutnějšího - některé sektory obchoďáků se proměnily v zakázanou zónu, řadu regálů museli zaměstnanci obehnat páskami a u pokladen vám některé druhy zboží nepřijmou.

Vytváří to zmatky, v jednom z obchodů v zakázaném regálu skončily překvapivě i respirátory, což vzbudilo rozruch na sociálních sítích.

„Zjednodušeně řečeno: mohou se prodávat potraviny, hygienické potřeby, kosmetika drogistické zboží atd. Nejdiskutovanější věc, která je, je to, co vše spadá do domácích potřeb. Obecně jsou domácí potřeby definované tak, že tam může být vše, co je potřeba k domácím pracím. Tedy zboží do kuchyně, žehlení, praní, či různé hygienické potřeby. Možné je prodávat také železářství a obecně věci, které jsou nezbytně nutné pro základní potřeby pro denní bázi běžného života. Náš výčet je podobný tomu, co je možné prodávat například v Rakousku, či Německu,“ hájí současnou podobu vládního nařízení vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) v reakci pro Blesk Zprávy.  

Debaty se stáčí mj. i k tomu, že v supermarketu není nyní možné koupit třeba hřbitovní svíčky při vzpomínce na ty, co nás letos opustili, či potřeby pro děti školou povinné, zatímco tvrdý alkohol ano.

Bez pyrotechniky

„Vždy se objeví nějaký sortiment, kdy je nařízení na hraně, ale v zásadě, pokud se týká prodeje domácích potřeb, tak je možné zboží prodávat. Netvrdíme, že nemůže někde nastat drobná změna, ale zatím, pokud máme informace, tak až na nějaké drobné výjimky žádný problém nikde nenastává,“ podotýká Havlíček.

Omezení se dotknou i oslav příchodu nového roku. Zakázaná je v supermarketech i pyrotechnika. „Co nastalo, tak se řešil prodej pyrotechniky v souvislosti se silvestrovskou nocí. Tuto techniku nelze zařadit do domácích potřeb, jde o zábavní techniku, takže se nemůže prodávat,“ říká vicepremiér.

Proč jsou zapovězené pastelky?

Četné narážky na to, že se nemohou prodávat ani pastelky či sešity pro děti, jejichž návrat do škol se od 3. tříd odsouvá, přechází Havlíček slovy: „Smysl zakázat prodej papírů, tužek a dalšího podobného zboží byl v tom, aby se neznevýhodňovali jedni obchodníci vůči druhým. Jestli tedy má někdo papírnictví a musí ho mít zavřené, tak není možné, aby se mohli papírenské potřeby kupovat v supermarketech. Pokud někdo má tu potřebu, že teď nezbytně potřebuje dopisní obálku, tak si ji může i dál koupit na poště. Stejně tak se může propiska koupit třeba na pumpě.“

Prouzova kritika

Argumentem pro stávající omezení je vedle toho, aby nebyly zvýhodněné supermarkety před malými obchody, to, že se opět snižuje mobilita obyvatelstva. „Berme to tak, že tato opatření platí do 10. ledna, cílem bylo snížit mobilitu,“ potvrzuje Havlíček.

„Lidé to vládní rozhodnutí nechápou - nejde totiž logicky vysvětlit, proč si můžete koupit pušku, ale nesmíte dětem pořídit pastelky. Takže občas diskutují, ale většinou chápou, že obchody jsou jen obětí chybějící vládní strategie,“ řekl ČTK šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza.

Prouza narážel přitom i na to, že třeba obchody se zbraněmi a střelivem mají z vládních opatření výjimku a mohou mít otevřeno. „Nechápou, jak k boji s covidem pomáhá to, že nemůžete miminku koupit náhradní dupačky,“ podotkl.

Havlíček: Záměrná provokace Prouzy

I na Prouzovu kritiku Havlíček zareagoval. „Pan Prouza provokuje a dělá to naprosto cíleně. Když se s ním bavíme, tak vše chápe, my mu to vysvětlíme, on to respektuje a následně si dělá PR z toho, že se snaží ukázat na různé protiklady,“ řekl Blesk Zprávám vicepremiér.

„Samozřejmě, že i ty pušky jsou vysvětlitelné. Je to zásadní požadavek ministerstva zemědělství. Nešlo o pušky, ale o nutný prodej střeliva na odstřel černé zvěře, která je přemnožená a je to velký problém. Myslivci by se mohli kvůli tomu dostat také do problémů. Není to nic nového, bylo to už v minulém opatření. Myslím, že tato výjimka je opodstatněná, ví to každý. Pan Prouza se na to ptal, i on o tom ví a kvůli svému PR se snaží cíleně poukázat na jakoukoliv chybičku, která nastane. Je to jeho nízká hra,“ podotkl Havlíček.

Vzor v Bavorsku

„Tvrdá“ uzávěra obchodů a provozoven služeb platí do 10. ledna i v Bavorsku, na které se Havlíček odkazuje. Otevřeny tam mají jen obchody s potravinami, týdenní trhy s potravinami, dovozové služby, obchody s nápoji, lékárny, drogérie, optiky, čerpací stanice, autodílny, cykloobchody, banky, spořitelny, pošta a velkoobchod. Uzavřena byla i kadeřnictví, kosmetická péče a tetovací studia, stejně tak restaurace, kulturní a sportovní zařízení.

Před Silvestrem byl u sousedů zakázán i prodej pyrotechniky, byť zapalování ohňostroje samotného zakázáno není, nedoporučuje se však.

Video  Havlíček v IKEA kontroloval opatření: Spokojenost a apel na Čechy  - Markéta Mikešová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

jajanene ( 30. prosince 2020 02:36 )

Připomíná to některá pořekadla, jako např. "čím víc se s ho*nem mažeš, tím víc smrdí", nebo hlášku radia Jerevan "rozpoutáme takový boj za světový mír, že nezůstane kámen na kameni". Dalo by se i říct: Proč to dělat jednoduše, když to jde složitě?

paralenka ( 30. prosince 2020 00:53 )

Jsme v Česku, mě Bavorsko nezajímá, ale zato logika tohoto univerzálního ministra ano! Takže: moje drzá kamarádka si dovolila mít narozky teď v neděli, jenže dárkové tašky byly v hyper zapáskované. Vedle v drogerkách je měli k dispozici bez problémů! Mobilitu jsem nezvýšila, ale po zdejším doporučení Havlíčka mi cosi o nemyslících lidech hlavou proběhlo. Třeba to, že mám pro propisku zaběhnout na benzínku, pro dopisák postát v nekonečné frontě na poště, dochází mu, co vyplodil? To si bude mobilita pískat, jak nás to rozpohybuje! Tohle stvoření řídí dvě ministerstva? Tak to já to potom taky beru, šéfe!

PetrG ( 29. prosince 2020 22:15 )

Tvoje starosti bych chtěl mít.

strejda777 ( 29. prosince 2020 21:46 )

No ty se hlavně snaž, abys po použití té pyrotechniky pak vůbec viděl......

PetrG ( 29. prosince 2020 21:27 )

A co jednoduše ignorovat. Já si dnes nakoupil pyrotechniku a už se těším na silvestra na půl noc. Myslím že nebudu jediný. Naše vláda neví z které do které. Už neví kam. Já bych to viděl na defenestraci.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa