Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Povodně potrápily Česko. Budou stále častější, lepšího klima se nedožiji, říká ministr Brabec

Autor: Nikola Forejtová - 
17. října 2020
06:30

Česko zasáhly lokální povodně, zatopily sklepy, domy, silnice a pole a způsobily opět velké škody na majetku. Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) bychom si měli začít zvykat. Velké výkyvy počasí totiž budou přibývat a po suchých epizodách budou přicházet extrémně deštivé dny v důsledku klimatické změny, upozorňuje. V rozhovoru pro Blesk Zprávy apeluje, aby byli lidé trpěliví a neočekávali, že kroky proti klimatickým změnám budou znatelné okamžitě. Okomentoval i vliv pandemie na klima - podle něj paradoxně lockdown pomohl více, než Greta Thunbergová. 

V tomto týdnu zasáhly řadu krajů Česka povodně. Podle vás je to důsledkem klimatické změny. Proč si to myslíte?

Jsme přesvědčeni, že je to důsledek klimatické změny. Ty vedou k extremizaci počasí, a to se právě teď děje. V létě je suché období a potom najednou přijde něco, jako to, co se stalo teď - tlaková níže, která přinese velké množství srážek na velkou část území.

Není to přirozený rozmar počasí? 

Počasí se mění, ale lidé tomu přispívají a ty výkyvy budou častější. My navíc nedokážeme přesně předpovědět, kdy přijde velká cyklona, ale modely máme. Proti nadměrným srážkám není imunní žádné místo v ČR. Vemte si, že průměrně naprší 650 milimetrů a nyní bylo i 100 mm za dva dny, nebo za několik hodin. Musíme nyní myslet na protipovodňová opatření, jak na umělá, tak i přírodě blízká. Máme jich tu spoustu, ale kdyby se podobná věc stala před 10 - 15 lety, bylo by to horší. 

Byla situace ve zmíněných regionech horší právě kvůli suchu, rozmanitosti kraji apod.? 

Ne, to ne. Jak už jsem zmínil, tak proti takovým srážkám není imunní žádné místo v ČR. Ty regiony jsou postižené tím, že se to vypršelo celé tam a zvedla se 50letá voda. Bylo to podobné jako v roce 1997 a 2002. Praha by tím mohla být postižena také, kdyby tak intenzivně pršelo i nad řekami, které sem stékají. Na jihu a jihovýchodě Česka se to trefilo do území, kde je velká vodní síť malých potoků a řek, které se rychle rozbouří, a ještě to tam dotéká. Zachránilo je alespoň to, že část srážek nasněžila. 

Je důležité zmínit, že sucho v ČR nadále trvá. Sice se část podzemních vod nyní nasytila, ale rozhodně ne na celém území. Rakovnicko nebo Žatecko nadále trpí . Teď akorát někde řešíme nadbytek a někde deficit. 

Brabec: Pár let nic nezmění, já se zlepšení nedožiji

O suchu se vědci baví řadu let. Pomohou mu tedy povodně, ale i letošní deštivý rok? 

Letošní rok byl opravdu deštivý. Ale celou dobu jsme říkali, že 5 let intenzivního sucha nevyřeší jeden rok. Sucho neznamená, že neprší, nebo že nebude rekordně vlhký rok. Letošek pomohl trošku s nasycením a pomohl zemědělcům. Povodně také neměly, prozatím, žádné katastrofické dopady - velké škody na majetku, na půdě nebo na životech, ale jsou po dlouhé době delší a celoregionální. 

Dopady to tedy má, odnesou to třeba zemědělci?

Tak samozřejmě je odplavována ornice, k tomu s povodněmi dochází. Voda se rozlije do polí a lesů. Zde ale může zůstávat v lagunách, kde se postupně odpařuje. Nedá se ale zabránit tomu, že to odnese kvalitní půdní vrstvu, i když zde k tomu dojde v menší míře. Horší jsou prudké a dravé povodně, kdy voda nezůstane stát a vše odplaví spolu s proudem. 

Hasiči zasahovali u událostí spojených s vydatným deštěm. (14.10.2020) Hasiči zasahovali u událostí spojených s vydatným deštěm. (14.10.2020) | Facebook Hasičský záchranný sbor ČR

Pokud tedy budou výkyvy častější, co dělat, aby se to příští rok nestalo znovu? 

Víte, dopady lidské činnosti budou dojíždět. Klima už jsme nabourali. Bylo by odborně hloupé, říct, že jestli teď něco změníme, že za rok/dva/tři se změní ráz počasí. Atmosféra má setrvačnost několik desítek let. I když už jsou programy, nelze říci, že pokud se teď rozhodneme přestat topit a jezdit autem, tak se budeme mít hezky. Mě je 54 let a změny se asi nedožiji. I přesto zaberu, makám pro příští generaci. 

„Pandemie udělala více, než Greta a politici“

Jaké jsou tedy ty cesty? 

Jsou dvě cesty. Mitigace (zmírnění dopadů) a adaptace. Máme stále možnost zatáhnout za záchrannou brzdu a snižovat emise, tedy zmírňovat dopady. Můžeme tím ovlivnit to, že místo, aby se na konci století zvýšila průměrná teplota o 5 stupňů, tak se zvýší jen o 1,5 stupně.

Co se týče adaptace, tak o tom jsem již trošku mluvil. My jako ministerstvo životních prostředí pracujeme na přírodě blízkému opatření. Stavíme meandry, močály. Investujeme do travnatých ploch a ostrůvků, kam se může voda vsáknout a kde se může udržet. Ministerstvo zemědělství zase pracuje na úpravách koryt řek a čištěních.

Ovlivňuje tuto snahu pandemie koronaviru? 

Paradoxně se na zmírňování dopadů pandemie podílela. Té se „povedlo“ zastavit, i když za cenu ztrát, pozastavit průmyslovou výrobu a dopravu. I když to bylo dočasné a vrací se to do původních kolejí, ten úbytek tam je, do atmosféry se to zpětně nedostane a určitě se to nepovede „dohnat“. Bavím se o miliardách tun emisí, které se povedlo nevypustit do ovzduší. To je něco, co nedokázal nikdo z vědců, ani politiků a ani Greta Thunbergová. 

Zobrazit celou diskusi