Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Vánoční party na pláži utnula až policie. Experti se zhrozili, ministr zmínil idioty

Autor: Darina Jíchová - 
25. prosince 2020
17:04

Australané jsou zvyklí trávit Vánoce na pláži, výjimku neudělali ani letos, a to přesto, že svět svírá pandemie koronaviru způsobující nemoc covid-19. Austrálie má sice druhou vlnu nákazy za sebou a nových případů denně přibývá jen v řádu desítek, i tak se epidemiologové zhrozili nad množstvím vánočních večírků. Podle nich to můžou být inkubátory koronaviru, které by mohly spustit další vlnu. Jedna party byla tak bujará, že ji musela rozpouštět pořádková policie, uvedl deník Daily Mail.

Policisté zasahovali v Sydney na pláži Bronte Beach, kde se sešly stovky lidí, aby oslavili svátky. Právě na sydneyských plážích se v posledním týdnu objevily nové klastry koronaviru. Australané si ale na Vánoce hlavu s nebezpečným virem nebo preventivními restrikcemi, které jsou stále v platnosti, nedělali. Bez roušek a v minimálních rozestupech si v plavkách užívali volno.

Ministr: Je to idiotské chování

Ministr zdravotnictví pro stát Nový Jižní Wales Brad Hazzard odsoudil skupinu lidí, obvinil je z lehkovážnosti a šíření smrtícího viru. Připomněl, že za týden konkrétně Sydney zaznamenalo 118 nových případů. „Chápu, že mladí touží po bujaré vánoční oslavě, ale tohle je nezodpovědné, idiotské a ignorantské chování, horší už to být nemůže,“ prohlásil Hazzard.

Ministr i specialisté na infekční nemoci se domnívají, že takovéhle večírky mohou být ohniskem dalšího šíření koronaviru. Fotky z party byly sdíleny na sociálních sítích, ostatní uživatelé se přidali na stranu odborníků a účastníky večírku kritizovali. „Nejsem si jistý, jestli jim někdo řekl, že je pandemie,“ objevovalo se v komentářích.

„Jako nechci být Grinch a nechci soudit nikoho, že si chce užít svátky po tom roce, co jsme měli, ale co je tohle? Jak to, že doma s rodinou se musíme omezovat na 10 osob a tady si může řádit více než 200 lidí,“ rozčilovali se Australané na twitteru. Policie potvrdila, že vyslala několik jednotek, aby ukončily večírek.

Sešlo se tam nejméně 300 lidí

„Na místo jsme vyslali jednotky pořádkové policie poté, co jsme obdrželi několik desítek telefonátů se stížnostmi na party,“ řekla pro Daily Mail mluvčí Policie Nového Jižního Walesu. Pro okres Sydney platí omezení shromažďování, uvnitř se může sejít maximálně deset osob, venku pak maximálně 100. Podle policie bylo na pláži Bronte Beach minimálně 300 lidí. Strážníci zůstali na místě, protože několik desítek osob nechtělo pláž opustit.

Premiérka státu Gladys Berejiklianová požádala lidi, aby během svátků omezili svůj pohyb a snažili se zůstávat doma, také ona upozornila na nebezpečí nového epicentra koronaviru. Vláda Nového Jižního Walesu se sejde na 2. svátek vánoční a bude rozhodovat, zda pro některé regiony nevyhlásí lokální karanténu, konkrétně pak pro oblasti Narrabeen Bridge či Northern Beaches.

Video  „Nová mutace koronaviru není důvodem k panice.“ Expertka zmínila i spekulace o nakažlivosti  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa