Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Jaký koronavirus? Australané si užívají na plážích v Evropě, kritická situace doma je netíží

Autor: Darina Jíchová - 
24. srpna 2020
19:32

Austrálie, zvláště pak její stát Victorie, se potýká s druhou vlnou koronaviru, denně země zaznamenává stovky nových případů. Metropole Melbourne je v přísné karanténě a pro obyvatele platí řada restrikcí. Části Australanů to ale vůbec nevadí, a to hlavně těm, kteří přesídlili do Evropy. Ti si mezitím užívají na plážích nebo na večírcích a tím, že utekli karanténě, se chlubí na sociálních sítích, informoval list Daily Mail.

Liz Littleová, Australanka žijící v Londýně, si vyjela do Španělska a Řecka, dovolenou si užila a stihla se vrátit zpátky do Londýna, ještě než britská vláda povinnou 14denní karanténu pro navrátivší se například právě ze Španělska, Francie nebo Chorvatska zavedla. Doma v Austrálii by si dovolenou nemohla úplně dovolit, hranice řady států zůstávají uzavřené a vláda doporučuje necestovat.

Australanka by ještě ráda do Itálie

Australané doma mohou nanejvýš „vyjet“ do supermarketu, to Australané žijící v zahraničí můžou v podstatě kamkoliv, uvádějí australské deníky. Jasným příkladem je toho zrovna Littleová, jejíž život se vrátil do stavu, v jakém byl před pandemií. „Vyjeli jsme si na Mallorku, kde jsme byli asi 4 dny, a pak jsme jeli do Řecka. Doufám, že ještě stihnu Itálii,“ sdělila Littleová tisku.

Australanka by chtěla navštívit italské Amalfinské pobřeží a dodala, že si uvědomuje, že pandemie koronaviru je světový problém. Ona místo toho však řeší, jestli do Itálie jet nebo ne, a to z důvodu, že po svém návratu nechce skončit v karanténě, pokud by Británie zařadila Itálii mezi rizikové oblasti. Restrikce spojené s koronavirem se Littleové nevyhnuly ani v Británii, nicméně nejpřísnější opatření skončila v červenci.

Australanka Liz Littleová žije v Londýně, na rozdíl od svých krajanů měla možnost vyjet na dovolenou do Španělska či Řecka. Australanka Liz Littleová žije v Londýně, na rozdíl od svých krajanů měla možnost vyjet na dovolenou do Španělska či Řecka. | Instagram Liz Littleové

Británii prý na podzim čeká karanténa

Littleová přiznala, že se teď snaží cestovat, „co nejvíce to jde a užívat si svobody a sluníčka“, Australanka totiž očekává, že se na podzim celá Británie vrátí do karantény. „Povídá se tady, že na podzim můžeme očekávat celonárodní karanténu,“ odhalila tisku. Doplnila také to, že se spekuluje o tom, že karanténní opatření budou platit pro všechny osoby nad 50 let.

Ještě větší volnosti si během pandemie užívá Australan Benn Harradine, který žije ve Švédsku. Skandinávská země přijala jen minimální opatření, tamní vláda ponechala otevřené obchody, školy, restaurace, fitness centra i kadeřnictví. Nebylo ani zavedené povinné nošení roušek, vláda v podstatě nechala na lidech, aby rozhodli, jak se budou před virem chránit.

Australan ve Švédsku: Zodpovědnost máme my sami

Harradine je bývalý profesionální sportovec, v hodu diskem soutěžil na Hrách Commonwealthu, osobně zná přes deset lidí, kteří se koronavirem nakazili. „Nebyli nijak těžce nemocní, většině z nich bylo mezi 30 a 40 lety a neměli žádné zdravotní problémy,“ popsal.

„Život je zvládnutelný, žijeme individuálně a přebíráme zodpovědnost za sebe i společnost,“ prohlásil Australan. Vysvětlil, že od března pracuje z domova a že lidé venku běžně nosí roušky a dodržují pravidla sociálního distancování. „Nebylo třeba hrozit pokutami nebo něco podobného,“ zdůraznil Harradine.

Sleduje situaci i doma v Austrálii, převážně pak ve Victorii, kde kvůli druhé vlně nákazy platí drakonická opatření včetně večerky. Sám si ale užívá rodinných výletů a večírků s kamarády.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa