Na nádvoří Františkánského kláštera na Jugmannově náměstí v Praze připravili slavnostně vyzdobený stan, vánoční stromeček a hudbu. Průvodce označení jako „pastýři“ dovnitř pouštěli po skupinkách šesti lidí. Vzhledem k tomu, že v deštivém počasí dorazilo méně lidí než obvykle, dostalo se i na tři desítky těch, kteří přišli bez pozvánky. Připraveno bylo 200 tašek obsahujících krabičku s teplým řízkem a bramborovým salátem, ponožky a další drobné dárky včetně respirátoru.

Přišel i arcibiskup

Na akci se podílelo přibližně 60 dobrovolníků pracujících na etapy, aby byla dodržena všechna bezpečnostní opatření. „Ani na chvíli nás nenapadlo, že bychom letos vánoční oběd zrušili. Dobro a solidaritu ani pandemie nezastaví,“ řekl ČTK Jan Janda, člen komunity Sant'Egidio a jeden z hlavních organizátorů. Sváteční menu roznesli dobrovolníci i na místa, na nichž lidé bez domova a lidé na okraji společnosti žijí, například do squatu poblíž holešovického nádraží.

Vánočního oběda se tradičně zúčastnil kardinál Dominik Duka. „Tato skupina lidí je v současné době ve velkém ohrožení. Nemají na jídlo, zdravotní péči a podobně. Proto má dnešní akce větší význam než jindy,“ uvedl Duka.
Video
Video se připravuje ...

Ohňostroj z Václaváku 2020: Takhle se rozzářilo noční nebe nad Prahou Blesk - Nikola Forejtová

Fotogalerie
30 fotografií