Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Hory budou zase bez lyžařů. Skiareály musí zavřít 27. prosince, vlekaři mluví o krachu

Aktualizováno -
23. prosince 2020
14:28
Autor: ČTK - 
23. prosince 2020
11:50

S přechodem do pátého, nejpřísnějšího stupně protiepidemického systému PES se od neděle 27. prosince zastaví provoz lyžařských vleků. Na tiskové konferenci po středečním mimořádném jednání vlády to řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Podle ředitele Asociace horských středisek (AHS) Libora Knota to bude pro pro provozovatele znamenat výrazné omezení investic i hrozbu krachů. 

Vleky a lanovky pro lyžaře se mohly rozhodnutím kabinetu poprvé rozjet v pátek 18. prosince, v provozu budou moci být, dokud země nepřejde do nejpřísnějšího režimu. Na horách se ale není možné ubytovat, občerstvení si návštěvníci mohou kupovat jen u výdejových okének. Lyžaři musejí u pokladen a před turnikety počítat s koridory usměrňujícími počty lidí.

Video  Brífink ministrů Blatného a Havlíčka ke zpřísnění úrovně PES v ČR 
Video se připravuje ...

Šéf vlekařů: Jako kdybyste zemědělcům zakázali sklizeň

„Na investice musíme zapomenout, tuto zimu nikdo nevydělá. Hrozí i krachy. V momentě, kdy máte naúvěrováno, banka se vás neptá, jaký byl zrovna ten váš měsíc, kdy jste byl nějak omezený,“ řekl Knot. Nevyloučil, že některé areály budou muset svou tíživou situaci řešit přibíráním spoluinvestorů.

Video  Rolby v centru Prahy, 18. prosince 2020.  - Blesk.cz - Václav Burian
Video se připravuje ...

Vlekařský byznys je podle Knota navíc specifický tím, že během tří zimních měsíců si musí vydělat na celý rok. Pokud by státní kompenzace vlekařům byly plošné jako pro jiné obory a byly rozpočítané na dvanáctiměsíční provoz, byli by na tom vlekaři podle Knota čtyřnásobně hůř. „Za jeden měsíc potřebujeme vydělat na čtyři další. V kompenzacích proto budeme chtít zohlednit specifika našeho provozu,“ řekl Knot.

Uzavřením areálů podle něj přijdou vniveč celoroční investice a přípravy na sezonu. Například jen dosavadní výroba umělého sněhu stála menší areály statisíce korun a ty větší miliony. „Je to, jako byste zemědělcům zakázali sklidit úrodu, na kterou se připravovali celý rok,“ řekl.

Knot míní, že i v pátém rizikovém stupni PES by vleky mohly být v provozu v režimu, který byl nastavený od 18. prosince. Připomněl, že Rakousko nechalo i při lockdownu lyžařské vleky a lanovky v provozu. „Je to ale politické rozhodnutí, kdy se zavřela celá Česká republika a neudělaly se žádné výjimky,“ řekl.

fico ( 23. prosince 2020 17:28 )

arne100 ( 23. prosince 2020 16:50 )

Kde bude jezdit tunel dědek.

offline ( 23. prosince 2020 14:46 )

Jasně. Každý má právě teď všechno naúvěrováno a bude chtít peníze i když má na sjezdovce trávu, protože +10̊ C.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa