Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Klaus jako dezinformátor? Exprezident se pustil do Blatného za kolonku v „černé listině“

Autor: kal, sova - 
2. prosince 2020
11:45

Ministerstvo zdravotnictví na svých webových stránkách zařadilo exprezidenta Václava Klause mezi „známé osobnosti často propagující dezinformace“. Bývalá hlava státu si to nenechala líbit a zaslala otevřený dopis ministru zdravotnictví Janu Blatnému (za ANO). Jeho resort obviňuje z dehonestování a napadání a žádá stažení textu z webových stránek ministerstva. Faktem zůstává, že Klaus na veřejnosti opakovaně vystupuje s nezodpovědně (polo)nasazenou rouškou a otevřeně kritizuje povinnost nošení ochranných pomůcek respiračního ústrojí.

Jméno bývalé hlavy státu se objevilo na webu ministerstva zdravotnictví v oddílu, který se věnuje dezinformacím v souvislosti s covidem-19. Klaus je konkrétně zmíněn v odstavci s názvem „Známé osobnosti často propagují dezinformace“. Mimo jiné po boku imunologa Jiřího Berana, který v minulých týdnech ve veřejném prostoru propagoval svérázné léčebné postupy nemoci covid-19.

Dezinformace týkající se tématu koronaviru pro české ministerstvo zdravotnictví už od října zpracovává společnost Semantic Visions v čele s analytikem Františkem Vrabelem. Firma je spolu s Centrem proti terorismu a hybridním hrozbám (CTHH), spadajícím pod ministerstvo vnitra, na zmíněné stránce uvedena také jako zdroj informací.

Jméno exprezidenta Václava Klause na webu ministerstva zdravotnictví figuruje jako příklad „známé osobnosti, která často propaguje dezinformace“ v souvislosti s covidem-19 Jméno exprezidenta Václava Klause na webu ministerstva zdravotnictví figuruje jako příklad „známé osobnosti, která často propaguje dezinformace“ v souvislosti s covidem-19 | mzcr.cz

Klaus nosí roušku „na půl žerdi“ pravidelně

I přesto ale Klaus své námitky směřuje přímo ministru zdravotnictví Janu Blatnému. „Je nepřijatelné, aby webové stránky ministerstva sloužily k napadání, k dehonestování a k nepodloženým nařčením nejen člověka, který byl dvakrát předsedou vlády a dvakrát prezidentem republiky, ale jakéhokoli jiného občana. A je úplně irelevantní, zda ony urážlivé věty sepsali a na ministerský web vyvěsili jeho úředníci, nebo snad dokonce nějaká najatá aktivistická organizace,“ uvádí exprezident v otevřeném dopise zveřejněném na webu Institutu Václava Klause.

S nošením ochranné pomůcky má Václav Klaus problém od začátku. 28. října pronesl na náměstí Republiky proslov s rouškou pod bradou, stejný způsob nošení roušky předvedl i na Národní třídě 17. listopadu, kde exprezidenta kvůli tomu dokonce řešila i policie. Ještě před tím Klaus zaujal „svěšenou“ rouškou na Svatováclavské pouti koncem září ve Staré Boleslavi.

„Rouškaři jsou vítači migrantů“

Bývalý prezident Klaus má na svědomí také několik kontroverzních výroků na adresu lidí, kteří roušku naopak nosí důsledně a poctivě. „Rouškaři jsou samozřejmě lidi, kteří jsou vítači migrantů, rouškaři jsou lidi, kteří si přejí posilu Evropské unie a rychlé přijetí eura, já bych viděl řadu takových doplňujících charakteristik,“ řekl dříve například ČTK.

Své ostré vyjádření později mírnil v televizi Prima. „Slovo rouškař, když to používám, tak je to nadsázkové slovo pro určitý typ lidí, kteří se nadměrně bojí covidu-19. A řekl jsem, že tito lidé mají něco podobného s celou řadou dalších lidí,“ řekl exprezident.

lucie13 ( 17. prosince 2020 11:35 )

sedět doma všichni a proč se finančně likviduje střední třída? Ty dluhy nazaplatí ani naše vnoučata, takže zase nějaká měnová reforma?

lucie13 ( 17. prosince 2020 11:34 )

Pan Klaus je jistě velmi ješitná osoba, ale dezinformátorem bych ho nezvala:

https://onemocneni-aktu­alne­.mzcr­.cz/do­c/zem­reli-COVID-19-metodicky-rozbor.pdf

Na stránkách ministerstva zdravotnictví je průměrný věk těch “statisticky covid mrtvých “ a to 79/80 let. Ve statistice výše ta čísla nevypadají tak dramaticky -278 mrtvých, zpracováno v listopadu, ale bohužel jen březen-květen. Nevím, kdo se té statistiky ujal potom? Již se nevede dle věkových skupin, tedy pouze s info o průměrném věku 79/80 let a najednou to padá jak mouchy zajímavý bude až celkový rozdíl mrtvých 2019/2020, jestli nakonec nezemře za celý rok 2020 méně lidí než 2019. Ptala jsem se na ČSÚ, zda vedou covidovou statistiku- nevedou, pytlíkuje si to ministerstvo zdravotnictví.

A co se roušek týká, v tom má Klaus pravdu, musely by se nosit respirátory vyšší třídy, ty hadry z pyžama či obyčejné roušky jsou s prominutím na ...
Toto rozhodnutí bych ale přenechala lidem, pokud je někdo vážně nemocný nebo se bojí, tak bude možná z vlastního uvážení respirátory nosit, ale dlouhodobě to bude bavit nosit menšinu. Já roušku nosím taky na půl žerdi- v ČR jí nosit nemusím, mám ZTP. Špatně se mi v tom dýchá, protože mám nemocné plíce. Nemám ale strach, že se od někoho nakazím. Nechodím na demonstrace nebo do nákupních středisek a jezdím autem, ne veřejnou dopravou.

Dále zajímavá informace z Rakouska, tam se již vážně uvažuje o finanční odměně pro ty, kteří se nechají dobrovolně očkovat, myslím 100€. Vlastní názor si o tom může udělat každý. Proč chce někdo za každou cenu očkovat zdravé lidi, kteří nejsou ani riziková skupina 79/80 let? A při tom dobrovolném testování tam bylo 0,38% pozitivně testovaných, šlo zatím něco přes 2 Mio lidí. Na celou republiku by to bylo 32 820 pozitivně testovaných (ca.8,9 Mio obyvatel), pozitivně testovaných ale neznamená nemocný a hospitalizovaný v nemocnici.
Dále tedy, když víme, že to vlastně kosí staré lidi, v Rakousku přiznali, 95% mrtvých je 65+, proč musí sed

BoziMilda ( 2. prosince 2020 19:41 )

Tak ses Václave dočkal. Tak dlouho si prudil, až si tě vláda všimla. Vždyť by ses cítil dotčen, kdyby jsi tam nebyl uveden. Spíš mě zaráží, proč tam není uveden taky Flégr, zvlášť poté, co se přiznal, že záměrně nadsazoval svoje už tak přehnané odhady.

beruna ( 2. prosince 2020 18:14 )

Arogantní sebestředný narcis. Samozřejmě, že je na tom webu právem, protože svým chováním zlehčuje nebezpečnost covidu a jako známá osobnost s přístupem do médií ovlivňuje další lidi - ty, kteří jsou stejně bezohlední k druhým jako on a pro které je vrchol tragédie, když mají mít na puse roušku. To je opravdu omezení jako hrom!

jajas ( 2. prosince 2020 17:25 )

Neumí přijmout jiný názor, než je ten jeho.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa