Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zmatek, smutek a osamění: Seniory čekají skličující Vánoce. Psycholožka radí, jak pomoci

Autor: Nikola Forejtová - 
23. prosince 2020
05:35

Řada našich nejbližších si musela prožít několik týdnů bez obejmutí, ale i ve vnitřním zmatku a nejistotě. Řeč je o seniorech, ale také o dalších členech rodiny, kteří museli být během krize izolováni doma nebo v domovech zařízení sociální služby. Podle organizace Život90 se s pocitem izolovanosti, osaměním, i s jinými negativními myšlenky ozývá stále více lidí. Zdůrazňuje ale, že situace není bezradná. 

Linky důvěry pro seniory zažívají velký nápor volajících z řad osamělých i nešťastných lidí. Jak už bývá zvykem, během svátků mají operátoři tradičně více hovorů týkajících se pocitu osamělosti a úzkosti. Letos se navíc linky kvůli koronakrizi netrhnou. „Pozorujeme navýšení oproti normálu o 30 procent i oproti minulému roku,“ prozradil Blesk Zprávám vedoucí Linky důvěry Senior telefon František Horák z organizace Život90.

Osamělost, zmatenost i myšlenky na sebevraždu

V Česku žije podle průzkumů 650 tisíc seniorů, kteří pobývají v domácnosti zcela sami. A právě na ně padá konec roku s velmi silnou intenzitou. „Samostatně žijící starší lidé mají větší sklon prožívat osamělost. Často jim chybí blízký důvěrník, kterému se mohou svěřovat se svým každodenním trápením. To pak může prohlubovat negativní myšlenky,“ zmiňuje psycholožka Tereza Hacová, rovněž z organizace Život90.

Blízký důvěrník seniorům může chybět celoročně, ale jak zdůrazňuje řada odborníků, letos je to v řadě věcech jiné a posílené. Kvůli koronavirové epidemii jsou totiž právě lidé starší 65 let ještě více izolovanější, jakožto nejrizikovější skupina. Horák také zmiňuje, že se nyní řada hovorů stáčí i k tomu, co vlastně aktuálně platí za opatření. „Něco zaslechnou jen v rádiu narychlo a pak se potřebují seznámit s podrobnostmi,“ vysvětluje Blesk Zprávám s tím, že se více ozývají ti lidé, kteří třeba neumí tolik zacházet s moderními technologiemi nebo nemají přístup k internetu.

Horák se svěřuje, že během telefonátů mohou zaznívat i myšlenky o sebevraždě. Podle statistik sice o Vánocích sebevražd nepřibývá, což potvrzuje i Horák, ale stupňují se myšlenky na ni. „Osamělost je hlavní téma Linky; i před covidem. Letos to ale jde víc do hloubky. Více se to lidí dotýká. Intenzivnější, hlubší jsou i samotné hovory (…)  Asi je to horší v pobytových sociálních službách, kde jsme se i setkali s tím, že to v izolaci spoustu lidí vzdalo. Už nechtějí dále žít, je to pro ně už nepřijatelné. Ne, že by se pokusili o sebevraždu, ale to tělo tímto chátrá a pak prostě umřou,“ doplňuje.

Horák naráží na domovy důchodců a další zařízení sociální služby z mnoha důvodů. Klienti zde totiž byli během vrcholu epidemie uzavřeni a nemohli je navštěvovat jejich blízcí. Řadu z nich tak dva měsíce nikdo neobjal, či své nejbližší pozoroval přes průhledné sklo. Naposledy se návštěvy v domovech obnovily 5. prosince, po téměř dvouměsíčním zákazu. 

Hacová: Osamělí můžeme být i ve společnosti lidí

Jak ale upozorňuje Hacová, v bezpečí před negativními pocity můžeme být i ve společnosti. Především pak, pokud nás dělí spoustu odžitých let. „Stát se může třeba i to, že mladší generace se během návštěvy baví o nových technologiích, kterým ten starší člověk nerozumí. Může se tak cítit vzdálenější jejich světu, než když by byl doma sám. Protikladem osamělosti tedy není přítomnost druhých, ale určitý druh propojení a porozumění,“ vysvětluje expertka z organizace Život90.

Koronavirus v Británii: Domovy důchodců se otevřely návštěvám, (3.12.2020). Serena Snellingová (22) s maminkou. Koronavirus v Británii: Domovy důchodců se otevřely návštěvám, (3.12.2020). Serena Snellingová (22) s maminkou. | Reuters

„Je to ale samozřejmě velmi různé – někdy takový senior může být propojený s druhými vice než senior žijící s celou rodinou, se kterou si však nerozumí. Důležité je hledat propojení, kde to jen jde, a to během celého života,“ dodává Hacová. 

Ale ačkoliv je venku ošklivo a u stolu občas prázdno, situace stále není beznadějná. „Stačí povzbuzení, nezdávejte to. Nadějí tu je spoustu. U koronaviru v podobě vakcíny,“ pokračuje pak Horák. „Nejdůležitější je se na začátek zastavit. K tomu adventní doba přímo vybízí. Když na chvíli zastavíme a zaměříme se dovnitř, do hlubin naší duše, možná nám sama napoví, co bychom teď nejvíc potřebovali,“ doplňuje jej Tereza Hacová z Život90.

„Vypněte televizi, rádio a hudbu a sepište si, co právě prožíváte, co ten pocit způsobilo, co ho ve mně stále udržuje. Je možné, že odpovědi nedorazí…ale můžeme to zkoušet znovu,“ radí dále psycholožka.

Na závěr přidává i radu pro rodinu a přátele, kteří by chtěli svého blízkého dostat z trudomyslnosti. „Nejlepší radou, kterou teď dokážu dát, je ozvat se tomu druhému a pokračovat v tom s nějakou pravidelností (…) Nabídnout druhému telefonát nebo návštěvu a vážně poslouchat, o čem ten druhý mluví, a snažit se porozumět jeho světu. Když však druhý odmítne, respektovat jeho hranice a nebrat si to nijak osobně.“ 

Video  Prymula: Mýtů o koronaviru je celá řada. A kdo jej přenáší nejvíc? Mladí, nebo staří?  - Twitter - R. Prymula
Video se připravuje ...

Pokud byste potřebovali pomoct, nebo si třeba jen popovídat, můžete se obrátit na kontakty níže:

Pro děti: 116 111

Pro dospělé: 116 123

Pro seniory a pečující: 800 157 157

frantacizek ( 23. prosince 2020 08:49 )

smutné čtení... Už se začíná očkovat, tak už tyhle rizikovky přestanou strádat. Teď poslouchám viroložku na Reflexu, s některými věcmi s ní nesouhlasím, co jsem četl v zahraničních magazínech rozdílně, ale taky říkala to, co je i má informace, kterou jsem tady v minulých dnech někde psal, že očkováním nás musí projít 80% populace, abychom se vrátili do normálu..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa