Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pane (81) brutálně ubodal v Krnově ženu Menku (†78): Starce s demencí k vraždě dohnal covid

Autor: kaj - 
2. prosince 2020
14:10

Nesmírnou lidskou tragédii projednával Krajský soud v Ostravě. Na lavici obžalovaných seděl Pane K. (81), muž trpící stařeckou demencí. Zpovídal se z nejtěžšího zločinu - po 51 strávených společných letech na jaře brutálně zavraždil svou nemohoucí ženu Menku (†78). Soud ho poslal do vězení na osm let.

Manželé se spolu znali od malička. Pocházeli ze stejné makedonské vesnice. Do Česka, do Krnova, se dostali v roce 1948 po občanské válce v Řecku. Pane skončil v dětském domově i se dvěma svými bratry, otce jim během bojů zavraždili. S Menkou se vzali před 51 lety a bok po boku spolu prožili celý život, vychovali děti.

Až do osudného 20. dubna by si nikdo nepomyslel, jak příkladný společný život může skončit. Menka prý muži vyčítala údajnou nevěru. Pane, trpící stařeckou demencí, se neudržel a začal ji bít pěstmi.

„Pak bodl 71 krát 30 centimetrů dlouhým nožem do jejího krku a i do hlavy, kterou oddělil od krku,“ popsal útok krajský žalobce Vít Legerský.

Mohla za to i koronavirová izolace

Do dne vraždy se o špatně pohyblivou partnerku Pane staral, a to i přesto, že sám má obrovské problémy s chůzí. V afektu, který byl dost možná ovlivněn i demencí, se prostě neovládl. Jedním z důvodů byla i izolace důchodců v době koronaviru. Muž byl i přes svůj zdravotní stav zvyklý být pořád venku a povídat si s lidmi, najednou seděl jen doma.

Chvíli po vraždě, ještě s rukama od manželčiny krve, zvonil na synův byt, aby se ke zločinu přiznal. „Manželku napadl v době, kdy seděla v křesle. Útok byl intenzivní a vedený zvláště surovým způsobem. Devastujících zranění byla celá řada,“ konstatoval Vít Legerský.

Během čtení žaloby Pane seděl s rukama v klíně a měl plné oči slz. Za brutální vraždu mu hrozilo až doživotí. Žalobce navrhl osm let, s čímž stařec souhlasil a rozsudek je tak pravomocný.

sorgedoktor ( 23. prosince 2020 10:47 )

Asi preded 50 lety v Brne ve vinarna Flora se ti Rekovwe poprali. Bodne rany nozem, 3 x pneumotorax/ splaskla plice/.Nezvladl sem nic...Jak ten pneumototac u tri lidi osetrit s holyma rukama....
to neznas Reky kamrade..

Ksel ( 2. prosince 2020 19:59 )

A hlavně se tito příslušníci jiných národů tehdy živili poctivou prací.

Ksel ( 2. prosince 2020 19:57 )

Ukazuje se, že koronaviroví prikázčici a fanatičtí prosazovatelé dogmat z rouškové věrouky nemají žádné svědomí. Oni šíří nenávist proti těm, kteří hodnotí povinné nošení hadrového náhubku realisticky a logicky. Tito covidoví fanatici by nejraději prosadili lockdown na celou pětiletku, jen aby se mohli oddávat své chorobné libovůli. Prosazovatelé restrikcí proti občanům zavinili bezpočet osobních lidských tragédií. Oni se řídí heslem "VAŠE ZDRAVÍ OCHRÁNÍME I KDYBY JSTE MĚLI ZEMŘÍT !" Na druhé straně se odsouzený stařec bude mít věznici možná lépe než v nějakém domově důchodců.

ivanak ( 2. prosince 2020 17:25 )

No pokud má demenci,tak nevím,jak v tom vězení bude žít...a jinak..hrozilo mu doživotí,ale těch 8 let si myslím,že je pro něho také doživotí..

baronessa ( 2. prosince 2020 17:13 )

Pocházeli z Balkánu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa