Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Koronavirus zabil milovanou učitelku (†44): Je třikrát smrtelnější než chřipka, tvrdí vědci

Autor: Darina Jíchová - 
18. prosince 2020
20:40

Koronavirus způsobující nemoc covid-19 je podle nové studie publikované ve vědeckém časopisu Lancet Respiratory Medicine třikrát „vražednější“ než chřipka, výsledky tohoto výzkumu protiřečí tvrzení například amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ten několikrát uvedl, že koronavirus je stejně nebezpečný jako chřipka, nebyl sám, kdo prosazoval tento názor. S nákazou v současnosti bojuje celý svět, eviduje se přes 75 milionů nakažených a 1,6 milionu obětí. Nejhůře postiženou zemí na světě jsou Spojené státy, kde počet zemřelých překročil hranici 310 tisíc. Jednou z posledních obětí nemoci je oblíbená učitelka Philamena Beloneová (†44) z Nového Mexika.

Podle předloženého výzkumu, který pracoval s údaji z francouzských nemocnic, je mezi hospitalizovanými pacienty s covidem-19 třikrát vyšší úmrtnost než u těch s chřipkou. Experti měli k dispozici lékařské záznamy více než 89 tisíc nakažených, kteří kvůli nákaze skončili v nemocnici v období mezi březnem a dubnem 2020. Zároveň pracovali s údaji 45 tisíc pacientů s chřipkou z období prosinec 2018 - únor 2019.

Koronavirus versus chřipka

Vědci zdůraznili, že 16,9 procenta pacientů s koronavirem své nemoci podlehlo, kdežto „jen“ 5,8 procenta zabila chřipka. Rovněž prokázali, že umístění na jednotku intenzivní péče vyžaduje více lidí nakažených koronavirem než s chřipkou.

Trump byl jedním z těch, vedle například brazilského prezidenta Jaira Bolsonara, kdo tvrdil, že koronavirus je jako chřipka, a tedy že se v podstatě není čeho bát. USA však nadále zůstávají nejhůře zasaženou zemí, rapidně nestoupá pouze počet nakažených, ale i počet obětí, za posledních 24 hodin zemřelo 3293 osob.

Bratr: Učila i v kyslíkové masce

Stanice CNN přinesla smutný příběh jedné z nich, Philamena Beloneová z města Albuquerque prohrála svou bitvu s koronavirem. Milovaná učitelka vedla hodiny i s kyslíkovou maskou na obličeji a nemohla se dočkat toho, až se bude moct vrátit do školy mezi své žáky, sdělil reportérům její bratr Phillip Belone. Ten vypověděl, že jeho sestra našla způsob, jak se distančně věnovat i těm studenům, kteří nemají přístup k internetu – učila je po telefonu nebo jim rozvážela studijní materiály.

„Když ji hospitalizovali, nemohla se dočkat toho, aby mohla zase domů a vrátit se k učení, chtěla být se svými žáky. Když se nakazila, koronavirus u ní vyvolal i zápal plic, bylo to tak vážné, že nemohla dýchat a musela mít kyslíkovou masku, ale ona učila i s ní,“ Belone popsal oddanost své sestry jejím žákům. Učení pro ni bylo podle něj skutečně posláním.

Beloneová bojovala s koronavirem měsíc, nákaza se u ní potvrdila 12. listopadu, dvakrát skončila v nemocnici. Naposledy ji hospitalizovali 28. listopadu, to už to s ní podle bratra bylo skutečně zlé. V sobotu 5. prosince ji připojili na ventilátor ve snaze jí zachránit život. Pár dní to podle bratra ještě vydržela, minulý týden v pátek 11. prosince ale nemoci podlehla.

„Před covidem-19 byla úplně zdravá. Nechala tady po sobě tři děti, jedno vnouče, rodiče a sourozence, mě a naši sestru,“ uvedl zlomený muž. Celá rodina patří do indiánského kmene Navahů, který žije v rezervaci Navajo Nation. Smrt Beloneové komunitu hluboce zasáhla, rezervace patří mezi jedno z epicenter nákazy v USA.

Rezervace indiánského kmene Navahů. Rezervace indiánského kmene Navahů. | ČTK/AP/Felicia Fonseca

Těžké rozhodnutí rodiny

„Její úsměv vždycky prozářil třídu, její smích rozezvučel chodby. Pro každého měla milé slovo, ať se s ním potkala v jídelně, v autobusu nebo na hřišti. Její energie a smysl pro humor byly nakažlivé,“ uvedl Eric North, ředitel základní školy Wingate Elementary School, kde vyučovala. „Pracovala i 70 hodin týdně, milovala své studenty a chtěla, aby se cítili výjimečně,“ promluvil o sestře Belone.

Zmínil se, že koronavirus mu nezabil jen sestru, ale také tetu a strýce. „Na začátku jsme si mysleli, že bude v pořádku, měla jen minimální příznaky. Byla to sportovkyně, běžkyně, celý život byla zdravá. Nikdy jsme nečekali, že by se mohla dostat do takové situace. Bojovala do poslední chvíle, ujišťovala nás a uklidňovala, že bude v pořádku,“ vypověděl Belone.

Dodal, že celá rodina věřila, že se z toho dostane. „Pak přišel okamžik, když jsme museli přistoupit k tomu nejtěžšímu rozhodnutí na světě, nechat ji odpojit od ventilátoru. Úplně mě to paralyzovalo, ještě teď jsem otupělý. Nevím, jestli je to noční můra, nebo skutečnost,“ řekl Belone o svém zármutku.

Video  Zubař, který testuje na covid: „Když bude vůle, jde otestovat až sto tisíc lidí denně“  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

XLADI ( 19. prosince 2020 05:25 )

Po 6 dnech an dejcháku ji odpojili. No nevim jestli podlehla nemoci díky předčasnému ukončení léčby. Vždyť ten taxikář u nás byl ve spánku skoro měsíc a tuhlempo necelém týdnu odpojí amnechají,umřít. V USA je fakt super zdravotní péče. Nemáš prachy tak klidně chcìpni

frantacizek ( 18. prosince 2020 23:27 )

nestrašte lidi, zvláště ty, kterých se to týká - rizikové skupiny (citlivější jedinci), které už tak může zabít jakákoliv nemoc.. Je nově navíc prokázáno, že psychika je v léčbě často určující, proto se na psychosomatiku nyní medicína tolik obrací.. je to navíc stále o tom samém..

frantacizek ( 18. prosince 2020 23:21 )

protože je korona 3x tak nakažlivější, pracuje tedy s větším počtem rizikových jedinců, jinak to jsou obé virová onemocnění velice příbuzná. Pokud se jeden člověk nají třešní a bude jich 3x tolik než u druhého jablek, oba to zapijí mlékem, pak je 3x tak větší pravděpodobnost, že se ten první po.ere dříve a více než ten druhý..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa