Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kolébka koronaviru je po roce k nepoznání: „Nákazy se nebojíme,“ vzkazuje Wu-chan

Autor: ČTK - 
17. prosince 2020
09:41

Trh v čínském městě Wu-chan je tento měsíc zaplaven davy lidí, kteří si přicházejí nakoupit čerstvou zeleninu, živé ryby, žáby i želvy. Před rokem se na jednom z trhů v tomto městě objevily první případy nákazy novým koronavirem, jenž stále ochromuje velkou část světa. Ve Wu-chanu se ale život už vrátil k normálu, píše agentura Reuters. 

„Nebojím se. Čeho bych se měla bát?“ říká prodavačka Nie Kuang-čen, zatímco kuchá ryby pro zákazníky, z nichž někteří nemají na obličejích roušky.

Ve Wu-chanu v současné době jen málo věcí připomíná roli, kterou město sehrálo na počátku pandemie, během níž se ve světě nakazilo koronavirem 69 milionů lidí a asi 1,5 milionu pacientů s nemocí covid-19 zemřelo.

Zákaz vycházení na 76 dní

Čína upozornila Světovou zdravotnickou organizaci na 27 případů „zápalu plic virového typu“, který se objevil ve Wu-chanu, 31. prosince loňského roku. Čínské úřady následující den uzavřely ve městě trh, když se zjistilo, že mezi pacienty jsou tamní prodavači a zákazníci.

Tyto události znamenaly pro jedenáctimilionový Wu-chan, ležící ve střední části Číny, začátek temného období. Počet infekcí ve městě se rychle vyšplhal k 50 tisícům, přičemž 4000 lidí s covidem zemřely. Ve Wu-chanu byl na 76 dní vyhlášen přísný zákaz vycházení a město bylo odříznuto od okolního světa.

Opatření se vyplatila. Wu-chan již několik měsíců nezaznamenal žádný případ lokálního přenosu koronaviru a v současné době se nijak neliší od ostatních čínských měst se zaplněnými nákupními třídami, dopravními zácpami a restauracemi plnými hostů.

Návrat do normálu

„Opravdu se mi stýskalo po těchto zábavnějších časech, kdy můžeme chodit na nákupy a večeřet ve městě s přáteli,“ řekl v pondělí agentuře Reuters 27letý Chu Chang na nočním tržišti ve Wu-chanu, kde jsou kromě jiného zboží k dostání i svetry s vánočními motivy.

Na rušných ulicích města nabízejí prodavači květiny a balonky, vystupují zde tanečníci a klauni a z obchodů se line hudba. Zotavení města Wu-chan je ostrým kontrastem k situaci v jiných velkých světových ekonomikách, které oslaví Vánoce a Nový rok s řadou omezení.

Relativní úspěch Číny v potlačení viru je opakovaně vyzdvihován v čínských státních médiích. „Nebyl jsem v zahraničí, takže o tom tolik nevím, ale podle televize nejsou pro cizí země lidské životy na prvním místě,“ prohlašuje 54letý wuchanský prodavač Li, který znovu otevřel svůj obchod v červnu. „Ideologie cizích zemí není tak dobrá jako ta čínská,“ dodává.

Čínská strategie

Ve snaze zabránit druhé vlně epidemie podnikla Čína různé kroky, včetně otestování milionů lidí v místech, kde se objevila lokální ohniska. U vstupů do obytných komplexů modře oblečený personál kontroluje, zda se příchozí mohou prokázat zeleným QR kódem na telefonu, který potvrzuje, že dotyčný nepatří mezi nakažené a ani není známo, že by s někým infekčním přišel do styku.

Velké transparenty v parcích vyzývají občany, aby zůstávali ostražití. Nošení roušek na veřejnosti není povinné, ale většina lidí bez nich nevychází. A přestože se do ulic Wu-chanu vrátil život, obchody stále nejdou tak jako před krizí. „Obchody jsou pořád ještě podstatně horší než v posledních několika letech,“ říká Li. Prodavačka Nie je od epidemie opatrnější. Své oblečení každý den dezinfikuje a vyvařuje. „Nebojím se nákazy, protože se dobře chráním,“ podotýká.

Video  Antigenní testování: Ústřední vojenská nemocnice Praha  - Andrea Ulagová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa