Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

„Do Číny bych nejel.“ Babiš v Blesku připustil obavy z důsledků koronaviru pro Česko

Video se připravuje ...
Autor: sova, simao - 
19. února 2020
15:15

Počet obětí nemoci COVID-19 způsobené novým typem koronaviru přesáhl v pevninské Číně hranici 2000 a nakažených je už přes 74 tisíc. V České republice se smrtící nákaza prozatím neobjevila. „Udělali jsme maximum pro to, co je pro nás důležité. A to je ochránit naše lidi,“ řekl Andrej Babiš (ANO) v pořadu Blesk.cz Ptám se, pane premiére. Přesto šéf vlády připustil obavy před ekonomickými důsledky nemoci. Češi se také soustředí na humanitární pomoc, kterou spolu s ostatními státy posílají do infekcí nejhůře postižené Číny.

Andrej Babiš čelil začátkem února kritice, když prohlásil, že stát nemůže vyhovět čínské žádosti o humanitární pomoc. Premiér tehdy novinářům řekl, že Česko potřebuje své zásoby pro své občany.

Teď už je podle něj ale situace jiná. I díky tomu, že se vláda rozhodla posílit státní hmotné rezervy. „Myslím, že se chováme solidárně,“ řekl Babiš v pořadu Blesk.cz Ptám se, pane premiére.

Video  Babiš o odchodu z politiky, pivu, drahém bydlení i koronaviru: Celý záznam pořadu Ptám se, pane premiére  - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Od neděle 9. února začal platit zákaz přímých letů mezi Českou republikou a Čínou. Opatření zavedla vláda kvůli šíření koronaviru v Číně na neurčito. Zastaveny byly všechny spoje mezi Prahou a čtyřmi čínskými městy.

Šéfka hygieniků Eva Gottvaldová s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem na mimořádné tiskové konferenci k opatřením kvůli koronaviru. (26. 1. 2020) Šéfka hygieniků Eva Gottvaldová s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem na mimořádné tiskové konferenci k opatřením kvůli koronaviru. (26. 1. 2020) | Blesk/Alexandr Malachovský

„Riskoval“ by sám předseda vlády nyní cestu do Číny, nebo má z nákazy koronavirem vážné obavy? „Do Číny bych teď nejel. Mám tady spoustu práce,“ odpověděl pobavený premiér v Blesku. Hned se ale trochu zamračil, když se od redaktora dozvěděl o kritice ze strany České konference rektorů (ČKR). Ta minulý čtvrtek prohlásila, že chce po státu jasný plán, který by vysokým školám pomohl zvládnout případné epidemie. V opatřeních proti šíření nového koronaviru z Číny byly školy podle rektorů ponechány napospas.

Takovou kritiku ale premiér v Blesku odmítl a zopakoval, že Česká republika podle jeho názoru zavedla dostatečná opatření. V souvislosti s tím zmínil i vojenský výzkumný ústav v Těchoníně na Orlickoústecku, který se biologické ochraně věnuje a podle Babiše je na pacienty s koronavirem připraven.

Koronavirus na ekonomiku vliv mít může, uznal Babiš

Babiš se podivil i nad ekonomickými odhady, se kterými přišel ekonom Lukáš Kovanda. Podle něj může čínský koronavirus připravit českou státní kasu zhruba o pět miliard korun kvůli očekávanému nižšímu výkonu čínské ekonomiky. To by mimo jiné mohlo znamenat také prohloubení schodku rozpočtu.

„Nevím, jak to pan ekonom spočítal. Uznávám, že nepřímo tam může být vztah, ale ten přímý dopad na nás tam není,“ řekl premiér ve studiu Blesku. Nepřímý důsledek skrz evropskou ekonomiku ale šéf vlády nakonec uznal.

Pětice Čechů, která byla na začátku měsíce vládním speciálem evakuovaná z Wu-chanu, strávila povinnou čtrnáctidenní karanténu v pražské Nemocnici Na Bulovce. Pacienti byli z izolace propuštěni v pondělí.

V Česku bylo zatím kvůli podezření na nákazu testováno 77 lidí, u nikoho se nemoc neprokázala, řekl v pondělí novinářům před jednáním vlády ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jaro20 ( 19. února 2020 15:45 )

Tak určitě, chybí mu to do portfolia. Měl by tam jet a ten virus násilně převzít (privatizovat), potom na tom něco trhnout.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa