Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Blatný varuje: Situace v Česku se zhoršuje, hrozí pátý stupeň „psa“. Co rozhodne?

Aktualizováno -
18. prosince 2020
15:27
Autor: ČTK, tsv - 
18. prosince 2020
12:59

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na páteční tiskovce k aktuálnímu vývoji pandemie covid-19 varoval, že se situace zhoršuje a hrozí dokonce přesun Česka do 5. stupně PES. Země je přitom právě od pátku nově ve čtvrtém stupni.

Rizikové skóre PES je v posledních dnech 76 bodů ze sta, oficiálně je však Česko stále ve čtvrtém pohotovostním stupni. V pátém stupni se pohybuje pět krajů na severu Čech a východě Moravy, ve třetím stupni je jen Praha. Ve čtvrtém stupni je Česko už od 6. prosince, vláda ale o zpřísnění rozhodla až od 18. prosince.

Navíc proti původní matici opatření zůstanou otevřené obchody a služby, zavřou ale po dvou týdnech znovu restaurace, hotely či většina muzeí a galerií. Platí také opět zákaz nočního vycházení mezi 23:00 a 05:00 a zákaz shromažďování více než šesti lidí, venku dvaceti.

„Epidemie opět roste, počet nově diagnostikovaných se zvyšuje částečně i díky populačnímu testování antigenními testy, což je na druhou stranu žádoucí. Je cílem udržet v chodu zdravotní systém a nepřetížit ho. Počet nově diagnostikovaných sám o sobě nemusí být takovým problémem, pakliže se nepromítne do zátěže nemocnic. Buďme, prosím, velmi obezřetní na srovnávání s jinými zeměmi, protože každá země vykazuje trošku jinak a není pravdou, že by na tom byla ČR nejhůř,“ podotkl ministr Jan Blatný na tiskovce.

Za alarmující příznak označil to, že dochází ke zhoršování stavu v nemocnicích. Dle něj je nutné udržet bez infekce sociální zařízení, kde se podařilo infekci zastavit. V době vánočních svátků, kdy senioři půjdou mezi své rodiny, je tak nezbytně nutné při návratu do domovů seniorů dodržovat nastavená opatření. „Apeluji na všechny seniory i jejich blízké, aby používali respirátory třídy FFP2,“ opakoval Blatný.

„Při zhoršení situace - a je to potřeba říct zcela jasně - může být nezbytné přejít i do stupně číslo 5. Záležet ale bude nejen na vlastním skóre, ale i na zátěži nemocnic,“ varoval Blatný. Ke konci roku se bude upravovat metodika hodnocení rizika PES, jak se plánovalo. Upraví se i hodnocení aktivit, která aktivita je rizikovější než jiná. „To by mohlo vést i ke změnám v tabulkách PES, aby ty rizikové aktivity, které s sebou nenesou příliš velké riziko, mohly být za určitých podmínek umožněny,“ dodal.

Video  Blatný: Na Silvestr se dá pobavit, aniž porušíte nařízení. Opatření budou minimálně v 1. polovině roku 2021  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Antigenní testy odhalily pět procent pozitivních

Od 4. do 17. prosince bylo uděláno téměř 44.000 antigenních testů na covid-19 u učitelů a veřejnosti. Pozitivních bylo zhruba pět procent. Odběrová místa budou otevřena i na Štědrý den a 26. prosince, naopak 25. prosince a na Nový rok bude zavřeno, řekl Petr Šnajdárek, který má za armádu na starosti Chytrou karanténu.

Antigenní testování učitelů na covid-19 začalo 4. prosince a dnes skončí, k tomu se 16. prosince přidalo testování veřejnosti, které potrvá do poloviny ledna. K dnešními dni je do systému podle Šnajdárka zapojeno 180 odběrových center v celé zemi, k tomu přes 1000 praktických lékařů nebo ambulantních specialistů testuje své pacienty ve svých ordinacích. Dnes se na test podle Šnajdárka objednalo přes 18.000 lidí a volných je ještě kolem 6950 míst.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) zdůraznil, že lidé, kterým vyjde test pozitivní, musí zůstat v izolaci a vyplnit sebereportování. „Cílem testování je, abychom z dané populace identifikovali zejména osoby, které nemají příznaky a nevědomky rozšiřují infekci mezi ostatními,“ řekl Blatný. Testování veřejnosti je podle ministra způsob, jak obnovit otevření restaurací, které jsou ode dneška znovu zavřeny, či jak se vrátit k normálnímu životu ještě předtím, než budou lidé naočkováni proti nemoci covid-19. První dávky vakcíny by mohly být v Česku ještě letos.

Video  Blatný o antigenním testování: Máte pozitivní výsledek? Běžte domů, zůstaňte v izolaci  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

PES se znovu změní?

Solu s metodikou započítávání antigenních testů bude podle Blatného ke konci roku posouzeno i riziko jednotlivých aktivit. Mohlo by to vést i ke změně tabulek PES. „Budeme dělat všechno pro to, abychom byli schopni kvalifikovat riziko jednotlivých aktivit. To by mohlo vést i ke změnám v tabulkách. Méně rizikové aktivity by tak mohly být umožněny,“ uvedl Blatný. Současně ale také upozornil, že není nakloněn dalším výjimkám.

Video  Jan Blatný o očkování proti covidu v ČR  - Blesk
Video se připravuje ...

montevideo ( 19. prosince 2020 21:31 )

Ona jsou ta omezení jenom v Čechách?

aeraluna ( 18. prosince 2020 23:26 )

🤦‍♀️ Na tuhle komedii ještě někdo skočí? Nechápu...Ovšem ukazuje se, že národ český je zpitomělý na kvadrát 🤦‍♀️

Omasta ( 18. prosince 2020 22:37 )

Co to je, že situace se zhoršuje?. Vždyť stav hospitalizovaných je stále stejný. Uvědom te si milí občané, že zavíraní podniků se děje na příkaz výrobců vakcín. NAJDOU SE TU OBROVKÉ SPOUSTY HLUPÁKŮ, KTEŘÍ vakcínu představují, jako spasení. Přitom prodej vakcíny je přímo úměrný počtu zavřených podniků.

mord ( 18. prosince 2020 22:15 )

Asi jim to nařídil Aláh

mord ( 18. prosince 2020 22:09 )

Čest, souhlas soudruhu napíchat ruskou vakcínu všem hlavním soudruhům počínaje nejhlavnějším jako súdruhovi oligarchovi a sešněrovanému soudruhovi z LDN Lány i se všemi jeho poradci. Za pár týdnů bude klid Čau a makej soudruhu už je líp

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa