Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Očkování proti covidu: Vakcína i pro královnu. A Boris Johnson věří v porážku viru

Aktualizováno -
8. prosince 2020
15:42
Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
8. prosince 2020
09:46

Británie v úterý 8. prosince jako první země v západní Evropě zahájila očkování proti covidu-19. Použije k tomu vakcínu vyvinutou firmami Pfizer a BioNTech. Vláda očkování touto látkou schválila minulou středu. Jako první byla oočkovaná devadesátiletá Margaret Keenanová ze Severního Irska. Osobně přihlíží startu očkování i premiér Boris Johnson.

Začít se má u lidí, kteří žijí v pečovatelských domech, a u tamního personálu. Mezi prvními by měli být naočkováni lidé ve věku kolem 80 let.

Svůj úmysl nechat se očkovat už oznámila i čtyřiadevadesátiletá královna Alžběta II. V první várce obdrží očkování „vysloužilý“ učitel ugandského původu Shukla s manželkou Randžan (83) - tedy „místní hrdina“, učitel na penzi z Newcastlu, který z rukou princezny Anne dostal Řád britského impéria (OBE), uvedl list Daily Mail.

Učitel: Je to moje povinnost

Shukla byl oceněn hned několika britskými vyznamenáními za svou práci ohledně rasové rovnosti. „Jsem potěšen, že se snad konečně blížíme ke konci pandemie a že i já, tím, že se nechám oočkovat, k tomu můžu přispět,“ komentoval Shukla. „Vnímám jako svoji povinnost udělat, cokoliv jsem schopen,“ dodal. „Byl jsem v kontaktu s pracovníky NHS (poz. red. britský zdravotnický systém), vím, jak těžce pracují, a jsem jim vděčný za všechno, co pro nás v době pandemie udělali,“ ocenil britské zdravotníky.

Očkování Shukla označil za úlevu pro celý svět. „Je to velká úleva, tahle pandemie není klasická krize, je to mimořádná krize,“ zakončil muž, který zasvětil celý život charitě. Británie si zatím objednala 40 milionů dávek, což umožní naočkovat 20 milionů lidí. V tomto týdnu má mít k dispozici 800 tisíc dávek. Podle vládního mluvčího by mělo být 20 milionů Britů imunizováno v první polovině příštího roku.

Jako první vakcínu dostala bývalá klenotnice, pak Shakespeare

Keenanová ze severoirské obce Enniskillen je prvním člověkem na světě, který dostal vakcínu Pfizer/BioNTec po fázi testování. Očkována byla v 06:30 (07:30 SEČ) v univerzitní nemocnici v Coventry jen týden před svými jednadevadesátými narozeninami.

Koronavirus v Británii: Oočkován proti koronaviru byl i William Shakespeare (81). Koronavirus v Británii: Oočkován proti koronaviru byl i William Shakespeare (81). | ČTK/AP/Jacob King

„Je pro mě velkou poctou být prvním člověkem očkovaným proti covidu-19, je to nejlepší předčasný dárek k narozeninám, jaký jsem si mohla přát, protože to znamená, že se konečně mohu těšit na čas strávený s rodinou a s přáteli v novém roce poté, co jsem většinu letošního roku byla sama,“ prohlásila podle stanice BBC seniorka, která dříve pracovala v klenotnictví. 

Očkován už byl i William Shakespeare (81) z Warwickshire, který sdílí jméno s legendárním renesančním dramatikem a stal se oočkovaným druhým Britem. „Konec dobrý, všechno dobré,“ sociální sítě se okamžitě chytily shody jmen a „Den V“ čili den vakcinace se nyní nese v rytmu shakespearovských hesel.

Johnson: „Společně to porazíme“

Britský premiér Boris Johnson dnes zahájení vakcinačního programu uvítal a poděkoval zdravotníkům, vědcům i lidem, kteří na sobě nechali novou vakcínu dobrovolně testovat. „Společně to porazíme,“ uvedl Johnson na sociálních sítích a zároveň vyzval veřejnost, aby i nadále dodržovala pravidla, která mají omezit šíření koronaviru.

Britský ministr zdravotnictví Matt Hancock vyjádřil naději, že život v Británii se vrátí k normálu na jaře příštího roku. „Díky tomu, že jsme dokázali tento vakcinační program spustit dříve než kdokoli jiný na světě, budeme schopni tu chvíli trochu uspíšit. Upínám velké naděje k létu 2021 a doufám, že budeme moci na jaře zrušit omezení,“ řekl Hancock BBC.

Británie je covidem-19 nejhůře zasaženou zemí v Evropě. Epidemie si tu vyžádala už více než 61 tisíc mrtvých. Dnes britská vláda hlásila 14 718 nových případů infekce za uplynulý den a 189 dalších úmrtí. Premiér Johnson doufá, že díky brzké vakcinaci dostane Británie infekci pod kontrolu dříve než Spojené státy nebo Evropská unie, kterou letos jeho země opustila.

Další očkování

Nové poznatky o vývoji vakcín by mohly vzejít z tiskové konference, již do Ženevy na odpoledne svolaly velké farmaceutické firmy jako Pfizer, GlaxoSmithKline nebo Johnson & Johnson. K očkování občanů se chystá rovněž Mexiko a jeho vláda má dnes předložit svůj plán.

Unijní Evropská agentura pro léčivé přípravky zatím žádnou vakcínu proti covidu-19 neschválila a před týdnem oznámila, že přípravek od Pfizer/BioNTech doporučí Evropské komisi k podmínečné registraci 29. prosince. Britská agentura MHRA vakcínu povolila už 2. prosince. V USA se má regulátor FDA radit o podmínečném schválení očkovací látky ve čtvrtek.

Evropská komise objednává jednotlivé slibné vakcíny ve velkém tak, aby je měly včas k dispozici všechny členské státy. Například nákup až 300 milionů dávek vakcíny od Pfizeru a BioNTechu schválila už v listopadu. Brusel už má smlouvy také s výrobci AstraZeneca, Moderna, Sanofi-GSK, Johnson & Johnson a CureVac.

„Mražená“ vakcína

Pro Británii představuje hromadné očkování i logistickou výzvu, protože první schválená vakcína musí být převážena při teplotě minus 70 stupňů Celsia. Preparát vyráběný v Belgii chce britská vláda podle médií případně dovážet i s pomocí vojenských letounů.

Video  „Třetí vlna může přijít už před Vánoci. S vakcínou blázinec skončí,“ míní parazitolog Flegr  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

a-z- ( 8. prosince 2020 10:48 )

Oočkován proti koronaviru byl i William Shakespeare
....­....­....­....­....­....
U nás první dávku dostane Jan Hus.

MAMKA2316 ( 8. prosince 2020 10:12 )

ZALEŽI ZDA MU NEPICHLI VITAMÍNY ŽE ???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa