Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Čaj s medem nebo Priessnitzův obklad! Praktici vydali manuál pro domácí léčbu covid-19

  • Autor: lc - 
    8. 12. 2020
    05:02

    Sirup z cibule a cukru, čaj s medem, Priessnitzův obklad nebo vitamin D. Odborníci ze Společnosti všeobecného lékařství ČLS JEP zveřejnili pokyny, jak si doma můžeme sami léčit příznaky nemoci covid-19.

    Většina případů nákazy je lehkých, probíhají jako běžná infekce dýchacích cest a není na místě okamžitá návštěva lékaře. „Hovoříme o nejlepší obvyklé léčbě, která zahrnuje režimová doporučení a léčebné prostředky, které s ohledem na dominantní příznaky nejrychleji vedou k úlevě a návratu pacienta k jeho běžným aktivitám,“ píší autoři v pokynech.

    Základní režimová opatření zahrnují klidový režim po stránce fyzické i psychické, ve stálém teplotním prostředí, a dostatek tekutin, nejlépe vody nebo čaje. „Ve srovnávacích studiích velmi dobře vychází podávání čaje s medem,“ upozorňují odborníci.

  • 1.Vitamin D

     Vitamin D významně zvyšuje obranyschopnost organismu vůči bakteriální i virové infekci.  Deficit vitamínu D je ale bohužel častý, zejména u osob vyššího věku. „Kontrolované studie prokazují účinnost podávání vitaminu D na snížení výskytu akutních respiračních onemocnění,“ uvádí autoři v doplňku k doporučeným pokynům.

    U všech osob s rizikovými faktory pro deficit vitaminu D proto doporučují lékaři zahájení jeho podávání co nejdříve. U osob pozitivně testovaných na COVID-19 starších 65 let pak navrhují zvážit podávání dávek vitaminu D po dobu minimálně 2 týdnů od doby zjištění pozitivity na covid.

  • 2.Přírodní léčba

    Při vysoké horečce mohou prospět zábaly nebo potní procedury. „Při bolestech v krku tzv. Priessnitzovy obklady. Pro uvolnění dýchacích cest můžeme doporučit inhalace solných a eukalyptových roztoků,“ radí lékaři.

  • 3.Léky na teplotu i bolest

    V medikamentózní léčbě se uplatňují především antipyretika a analgetika, dnes nejčastěji na bázi paracetamolu nebo ibuprofenu. Odborníci nejčastěji doporučují ke snížení teploty a bolesti paracetamol. „Pacientovi je třeba zdůraznit, že paracetamol je prodáván v lékárnách samostatně i v kombinacích pod nejrůznějšími názvy a mohl by tak být předávkován,“ píše se ve zprávě.

    Ibuprofen se doporučuje pro jeho analgetický, protizánětlivý a antipyretický účinek. Před ibuprofenem dávají lékaři přednost paracetamolu u pacientů po infarktu myokardu nebo cévní mozkové příhodě, diabetikům a pacientům s vysokým krevním tlakem a také těm, kteří užívají léky snižující srážlivost krve.

  • 4.Léčba kašle

    Rozvoj chřipkových příznaků pravidelně provází suchý a dráždivý kašel. Často bývá nejvíce obtěžujícím a znepokojujícím příznakem, a proto je účelné ho léčbou ovlivňovat. „Na kašel můžete užít volně prodejné léky - na suchý kašel antitusika, na vlhký kašel léky ulehčující odkašlávání,“ radí odborníci.

    Léky usnadňující odkašlání se mají podle doporučení užít naposledy kolem 17.00 hodiny, aby nenastalo přílišné zahlenění na noc. Případně je možné léky i kombinovat - přes den léky na odkašlání a na noc lék proti suchému dráždivému kašli. „Je také možné užívat přírodní přípravky - sirup z cibule a cukru, průduškový čaj, jitrocelový sirup,“ upozorňují lékaři.

     

  • 5.Dechová cvičení

    Je vhodné osvojit si techniku dechového cvičení při respiračních onemocněních. Několikrát denně v sedě 5x za sebou hluboký nádech, po nádechu vždy zadržet dech a počítat do 5, poté výdech. Po této sérii s pusou zakrytou kapesníkem hluboce odkašleme. Celý cyklus zopakovat ještě jednou. „Při tomto cvičení prosím dbejte na bezpečné prostředí, nelze vyloučit mírné motání hlavy, mžitky před očima,“ varují lékaři.

  • 6.Provzdušněte plíce

     Dechové cvičení je možné doplnit 10 minutami klidného hlubšího dýchání vleže na břiše (je možné pro lepší pohodlí podložit prsa, pánev a nohy od kolen dolů menším nízkým polštářem). Tyto techniky slouží k provzdušnění plic a lepšímu odkašlání.

    Lékaři připomínají

    „V případě nejistoty, zhoršování zdravotního stavu kontaktujte svého praktického lékaře. Je možné, že bude nutná vaše osobní návštěva v ordinaci, předem se však vždy objednávejte na stanovený čas. Může se samozřejmě jednat o jinou infekci, nebo onemocnění, které je třeba diagnostikovat a léčit, dodávají lékaři.

    Havlíček varuje: Chybí krůček k tomu, aby se muselo zase zavírat.

    Video  Havlíček varuje: Chybí krůček k tomu, aby se muselo zase zavírat  - Archiv Karla Havlíčka
    Video se připravuje ...

sorgedoktor ( 8. prosince 2020 15:38 )

Tady ten Vas pripspevek je tak trochu mystifrikace.Proc zde nejmenujete nejaka antivirotika/ dke Vasehio nazoru/. Proti viru infekcni mononukleosy byl Aubtromykoin, ale ten se nevyrabi...

deratizater ( 8. prosince 2020 05:54 )

Jako podpůrná léčba dobré rady ale nemá to tah na bránu.Je to jako když se myslivec vypraví na lov divočáka se szduchovkou.Občany u kterých je zjištěna infekce je třeba ihned přeléčovat účinnými antivírotiky aby je nemoc nepolořila na lopatky.Proč se lpí jen na málo drahém a málo účinném a ještě nedostatkovém Remdizivíru ? Antivírotik zabírající na covid se vyrábí více, a třeba značně podceňovaný a byrokratickými obstrukci Isoprinosine který se vyrábí i u nás a mohl by zachránit spoustu životů není dostupný.Zisky farmakomafiánů z Remdizivíru a vakcín jsou přednější než životy občanů.Ani jednu vakcínu či balení antivírových léků z Ruska nebo Číny to je prasácká politika

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa