Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Davy lidí v ulicích, hospodách i obchodech: Méně se bojíme a dost jsme se rozpili, říká psycholog

Autor: lc - 
7. prosince 2020
05:01

Plné hospody, narvané Staroměstské náměstí v Praze, obchody v obležení i fronty před kadeřnictvími. Tak vypadalo čtvrteční rozvolnění protikoronavirových opatření. Jak se na nadšení Čechů a davy v ulicích dívá psycholog Jan Kulhánek z Psychoterapie Anděl?

Lidé si s radostí užívali zrušení zákazu konzumace alkoholu na veřejnosti. A útokem vzali třeba stánky na Staroměstském náměstí v Praze. Nechyběly roušky, dvoumetrové rozestupy však dodržoval málokdo. V osm a devět hodin večer byly „Staromák“ a stejně tak i Václavské náměstí zcela plné a největší fronty se tvořily u stánků s občerstvením.

Koronavirus v Česku: Centrum Prahy bylo ve čtvrtek v den rozvolňování plné lidí (3.12.2020) Koronavirus v Česku: Centrum Prahy bylo ve čtvrtek v den rozvolňování plné lidí (3.12.2020) | Blesk:David Malik

Fotografie Blesku dokládají, že Češi si nově nabytou svobodu chtěli pořádně užít. Psycholog Jan Kulhánek pro Blesk.cz vysvětlil, co nás k takovému chování vede.

V první vlně jsme se báli víc

Stejně jako lidé různě prožívali samotnou karanténu, tak se podle Kulhánka velice odlišně postavili i k rozvolňování. „Roli hrálo to, jak moc se o sebe bojíme, jak moc máme pocit, že bychom se měli chovat zodpovědně, určitě hraje roli i fakt, že už jsme si zvykli. V první vlně jsme byli vyděšenější, měli jsme málo informací a prostě jsme se přizpůsobili,“ vysvětluje Kulhánek. 

Chybí kontakt

„Znám dost lidí, kteří se celou karanténu chovali dost zodpovědně, ale mají obrovský deficit sociálního kontaktu, takže teď, když se změnila pravidla, tak ta nahromaděná potřeba vede k tomu, že lidé překročí nějaké meze, nebo o všem méně přemýšlejí a vyrazí houfně ven,“ říká odborník, kterému ale spíše vadí shlukování lidí v obchodech.

„V supermarketech nebo v dopravních prostředcích se potkává mnohem víc lidí, než někde venku na náměstí,“ soudí Kulhánek. Zvláštní kapitolou jsou pak podle odborníka lidé, kteří koronu zlehčují, roušky nenosí a bez problémů vyrazí kdykoli kamkoliv.

Opakem jsou sociální fobie

Zatímco jedni s prvním rozvolněním hned vyrazili do ulic, někteří se ale zachovali přesně opačně. Zjistili, že nucené odtržení a karanténa je pozitivně proměnily. Už nechtějí trávit víkendy po nákupních centrech.

U některých lidí, poté, co vypadli z dřívějšího stereotypu, se stalo, že už se nechtějí vracet, že je jim takhle dobře," popsal Kulhánek a upozornil na skupinu lidí, u kterých se ale v důsledku karantény objevily psychické potíže. „Jsou lidé, u kterých se rozvinula sociální fobie, přestali se mezi druhými cítit dobře, cítí úzkost,“ popsal Kulhánek.

Část Čechů pak zůstává i po rozvolnění opatrná z finančních důvodů a z nejistoty dalších měsíců. „Někdo je také v režimu, kdy šetří, protože nemá práci, nebo se bojí, že v lednu přijde další vlna, takže nechce sklouznout k utrácení,“ vysvětluje.

Ředitel IKEA Zličín Kuča: Na zákazníky jsme připraveni. Kdy radí lidem přijít?

Video  Ředitel IKEA Zličín Kuča: Na zákazníky jsme připraveni. Kdy radí lidem přijít?  - Markéta Mikešová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Dost jsme se rozpili...

Kulhánek připomněl také roli alkoholu v době karantény. „Alkohol slouží jako ventil. Myslím, že jsme se jako národ dost rozpili, že už to bylo patrné na jaře v první vlně a teď se v tom pokračuje. Určitě to souvisí i s tím, že lidé si zvykli víc popíjet doma a taky se navštěvovali a dělali domácí párty," popsal s tím, že alkohol nahrazoval zábavu, protože lidé neměli jiné způsoby trávení volného času. A zároveň snižoval stres, který Češi v měsících izolace cítili.

Kulhánek prozradil i svůj pohled na současnou situaci a zvládání předvánočního období. „Bylo by fajn dodržovat nějakou informační dietu, nesledovat neustále čísla nakažených, dodržovat základní pravidla a přemýšlet, jak si udělat hezké Vánoce a nemuset u toho utratit spousty peněz.“

Boj o lyžařskou sezónu v Česku: Čím později začne, tím víc lidí na svazích bude, míní Stárek.

Video  Boj o lyžařskou sezónu v Česku: Čím později začne, tím víc lidí na svazích bude, míní Stárek  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

krapotkin ( 7. prosince 2020 16:23 )

Občanku mám, to bych nesměl ani chlastat a kam emigrovat taky - asi 200 mil západně od Melbourne mám malou chatrč asi 40 + 3 s několika garážemi a vlastním vrtulníčkem.

gabreta ( 7. prosince 2020 15:02 )

"Jak se na nadšení Čechů a davy v ulicích dívá psycholog"
Proč Čechů? Nikde po republice nenajdete takové davové šílenství, jako v Práglu!

jelenovi ( 7. prosince 2020 13:44 )

Mne je uplne jasny co ses zac kdyz vidis uchyly vsude kolem sebe...nejspis spinavej homosexualni prostitut s prolapsem p*rdele a prolezlej vsema nemocema od kapavky po pokrocilej aids, kterymu ted nejdou ksefty a tak si ventiluje frustraci po forech

dessy ( 7. prosince 2020 13:24 )

Vidíte, já nikam nechodím, v Praze jsem byla naposledy v Revmatologickém ústavu a ani mi nestihli dokončit diagnózu pro nějaký lék. Ale když jedu a rodinou jedinkrát!!! s vnukem do města na Zvířátka a Mikuláše, tak to tu sprostě schytám jak jsem nezodpovědná. Klidně do mne obuškem...

jelenovi ( 7. prosince 2020 12:38 )

Ja se chovam od zacatku zodpovedne, abych nenakazila sebe ani nikoho dalsiho a kdyby se tak chovali vsichni, davno jsme v pohode.
Tak hlavne aby na covid nezdechla treba tvoje matka, kdyz budes chodit kvicet na demonstrace s tobe podobnym odpadem

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa