Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

V Praze se opět demonstruje proti vládě. Lidé se sešli převážně bez roušek

Aktualizováno -
6. prosince 2020
18:13
Autor: ČTK, jza - 
6. prosince 2020
15:25

V Praze se v neděli odpoledne opět sešli odpůrci vládních protiepidemických opatření. Na protest na Václavském náměstí dorazily stovky lidí, většinou bez roušek. Demonstranti se po třetí hodině vydali na pochod přes Staroměstské náměstí a Mánesův most na Klárov k Úřadu vlády. Podle odhadů zpravodaje ČTK bylo v průvodu až tisíc lidí.

Lidé si na demonstraci přinesli české i slovenské vlajky a transparenty s nápisy jako „Pokud my, tak vy první“ odkazující na možnou vakcinaci proti covidu-19. Někteří protestující dorazili v rytířském brnění na koni představující blanické rytíře. 

V neděli se sešel další podobný protest na Palackého náměstí. Odtamtud se průvod lidí vydal směrem do centra města a později se propojil s demonstrací na Václavském náměstí. Organizátoři na pódiu uvedli, že spojení demonstrací je domluvené. 

Průvod se pak dal do pohybu, policie začala z megafonů vyzývat účastníky, aby si nasadili roušky. Ti jim odpovídali spíše pískotem. Policie je varuje, že neuposlechnutím výzvy se dopouští protiprávního jednání. Účastníků po celé odpoledne přibývalo, ke Staroměstskému náměstí se jich podle odhadu ČTK vydalo již k tisícovce. Policisté počty lidí nesděliliUlicemi Prahy se rozléhal hlavně pískot, lidé během pochodu také skandovali například „roušky dolů“ nebo „máme toho dost“. Průvod došel před Úřad vlády a poté na Klárov, kde mluvilo několik řečníků.

Protest byl poklidný

Demonstrací se může v současné době účastnit nejvíc stovka lidí, a to ve skupinách po dvaceti. Podle mluvčí pražské policie Evy Kropáčové byl protest poklidný a policisté pouze upozorňovali účastníky na dodržování vládních opatření, řešili mimo jiné nenasazené roušky. „Některé osoby budou oznámeny správnímu orgánu,“ uvedla Kropáčová.

Během průvodu policisté zadrželi jednoho z účastníků, který měl u sebe drogy. Účastníci protestu se začali zhruba v půl šesté odpoledne rozcházet. 

Pořadatelé mluví o totalitě

Demonstraci nazvanou Manifestace za svobodu a pravdu odsuzující teror a manipulaci svolali pořadatelé přes sociální sítě. „Zavádění totality pokračuje dál a my si to necháváme líbit. Pojďme žít bez vlády a jejích opatření. Pojďme žít a volně dýchat, jako jsme žili o loňských Vánocích,“ uvedl organizátor David Tesař ve facebookové pozvánce na dnešní protest.

Svolavatelé pochodu ve veřejné výzvě vládě zároveň požádali, aby uzavřeným provozům poskytla podporu a také upustila od celoplošných opatření.

Sešli se už podruhé

Odpůrci vládních opatření proti šíření koronaviru se na stejně nazvané demonstraci sešli také 28. října na pražském náměstí Republiky. Policie po příchodu první stovky demonstrantů prostor před pódiem ohradila, protože opatření proti epidemii covidu-19 umožňují konat demonstrace maximálně se 100 účastníky.

Ksel ( 23. prosince 2020 11:46 )

A kdy budou probíhat demonstrace na podporu rouškového šílenství a koronavirové hysterie ?

user ( 6. prosince 2020 22:04 )

Oceňuji, že sem netahate naší milou poslankyně Rychterovou. 👍

user ( 6. prosince 2020 22:01 )

Tak slušné chování Vás měla naučit matka, s tím už se nic dělat nedá, ale zase až ji v nemocnici řeknou, že je plno a ať si umře doma v klidu, tak ji tuhle Vaší pitomost můžete odrikat.

user ( 6. prosince 2020 21:58 )

Proč neschopný? Je to doktor a Piráti nejsou žádní nackove či žadatele o podporu, ale vysokoskolaci s přehledem, co si na FB a Tinderu vždy najdou správné řešení.

corsa ( 6. prosince 2020 21:41 )

Hlupáci!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa