Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Vakcíny proti covidu jsou na obzoru, jenže za jakou cenu? Brusel mlží, tady jsou data

Autor: mav, Politico - 
5. prosince 2020
11:15

Evropská unie vsází budoucnost svých občanů i ekonomiky na očkování. Ale jaké přesně jsou podmínky této sázky a kolik budou muset daňoví poplatníci zaplatit? Tyto otázky unijní lídři odmítají zodpovědět, píše evropský server Politico.eu.

„Tohle je naše cesta z pandemie,“ hrdě oznámila 24. listopadu předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová s tím, že EU zajistila dodávky už od šestého výrobce očkování; dohromady může nakoupit až bezmála dvě miliardy vakcín, přičemž EU má nějakých 440 milionů obyvatel (většiny vakcín se budou píchat dvě dávky).

Dost možná jde o nejvýznamnější takový nákup v historii evropské integrace, každopádně je zahalen tajemstvími. Představitelé EU nesdělují, kolik za vakcíny sedmadvacítka zaplatí ani další podrobnosti kontraktů – například potenciální ochranu výrobců, pokud by nakonec vakcíny nenaplnily naděje co do účinnosti.

Oprávněný zájem?

Jde o hodně, a tak poslanci, zástupci občanské společnosti, globální zdravotničtí aktéři i další tlačí na Komisi, ať smlouvy zveřejní, nebo aspoň některé části, aby je veřejnost mohla prověřit.

„Je to v zájmu nás všech, a jde o ohromné peníze, od daňových poplatníků,“ apeluje Anniek de Ruijterová, která vyučuje unijní právo na Amsterdamské univerzitě. „Je v zájmu lidu o tom vědět, má smysl to požadovat,“ cituje ji Politico.

Žádnou takovou povinnost ale Komise nemá a požadavky ji jen tlačí do úzkých. Za normální situace vypadají veřejné zakázky naopak: úřady něco chtějí a firmy se předhánějí, kdo jim to dodá. Teď je vakcín nedostatek (respektive potrvá je všechny vyrobit) a koupit je chce řada států či dalších hráčů.

Detaily takových smluv na léčiva jsou vždy neveřejné, jde o obchodní tajemství jednotlivých firem. A vyzrazení by Komisi pořádně poškodilo reputaci, ne-li samotné nákupy vakcín, argumentuje Sandra Gallinaová z Generálního ředitelství pro zdraví a bezpečnost potravin (něco jako ministerstvo zdravotnictví EU). Třebaže uznává, že zvenčí proces nákupu vakcín vypadá neprůhledně.

Komisařka pro zdraví a bezpečnost potravin Stella Kyriakidesová do jisté míry tlaku europoslanců couvla a slíbila jim ukázat některé části smluv; musejí si je však nechat pro sebe. „Musíme být v těchto jednáních krajně opatrní, aby firmy nemohly licitovat,“ cituje komisařku server EUobserver. V pátek si jen na twitteru pochválila, že Komise konečně podepsala dlouho vyjednávanou smlouvu s americkou firmou Moderna: „Další důležitý krok k udržitelnému řešení krize pro evropské a světové občany. Bezpečnost především."

„Bude záležet, kolik toho zcenzurují,“ řekl Financial Times Yannis Natsis z neziskové Evropské aliance veřejného zdraví. „Měl by to být krok směrem ke smysluplné transparentnosti, ne si jen odškrtnout povinnost.“

Unie dohodla s Pfizerem cenu 15,50 eur (410 Kč) za dávku – tato vakcína patrně bude v Evropě povolena první, Británie už s ní po víkendu začíná očkovat. USA přitom zaplatí v přepočtu 425 Kč. Konkurenční firma CureVac hovořila o ceně 12 eur (320 Kč) za dávku, EU nicméně pro 225 milionů dávek vyjednala slevu: deset eur/dávka (260 Kč). Na dalších 180 má předběžnou rezervaci; zda i ty budou zlevněné, Reuters nezjistila.

List Financial Times uvedl, že Moderna počítá mezi 50 a 60 dolary (1310 Kč) za dvě dávky, firma později dodala, že bude chtít maximálně 37 dolarů za jednu. Zasvěcený zdroj pak agentuře Reuters prozradil, že tu EU doufá v cenu pod 25 dolarů (545 Kč) za dávku.

Kolik stojí která vakcína?

I ceny dalších vakcín tak či onak prosákly do médií – viz tabulka. Dohromady už EU složila zálohy ve výši 700 milionů eur (18,5 mld. Kč). Některým výrobcům navíc pomohla významnými půjčkami či garancemi, které mají urychlit výrobu nových vakcín.

Tabulka vakcín pro Evropu. Tabulka vakcín pro Evropu. | Ramon Hofman

Nejde jen o peníze. Ve smlouvách se také jedná o odpovědnost za případné problémy s očkováním. „Problém jsou právníci, ti právníci,“ posteskl si jeden z unijních představitelů před reportérem Financial Times, než se smlouvy podařilo uzavřít. Ani tyto klauzule Komise nezveřejnila.

V Americe to je jen o málo lepší. „O cenách vakcín je spousta informací, v tomto ohledu to transparentní je,“ řekl Thomas Cueni z Mezinárodní federace farmaceutických výrobců a svazů. „Ale co se týče smluv výrobců s vládami, to jsou soukromé obchodní informace,“ řekl pro Financial Times.

Britové čelí kritice za spěch. A obhajují se

Objednávky Evropské komise se už netýkají Spojeného království, které je z EU víc než jednou nohou venku a vakcíny si řeší samo. A tak Londýn dal firmě Pfizer zelenou už v polovině týdne. „Tak trochu oběhli roh a k maratonu se přidali až na poslední míli,“ komentoval to přední americký epidemiolog Anthony Fauci. „Schválení skutečně uspěchali. Mám rád Brity, jsou skvělí, jsou dobří vědci, ale tady prostě vzali data od firmy Pfizer a místo opravdu bedlivé kontroly je přijali,“ prohlásil v podcastu CBS News.

Britská léková agentura MHRA kontrovala, že dodržovala všechny bezpečnostní kontroly a postupy jako Evropská unie a že podmínky schvalování vakcíny se až do konce letošního roku (čili do konečného brexitu) řídí pravidly platnými v EU. Fauci tak svou kritiku odvolal. „Nechtěl jsem naznačovat nějakou nedbalost, ač to tak vyznělo,“ omlouval se přes BBC a dodal: „Náš proces zkrátka trvá déle než ten britský, taková je realita.“

Americký úřad FDA naznačuje, že by očkování od Pfizeru mohl povolit po desátém prosinci, Evropská léková agentura počítá s koncem měsíce.

Naopak Evropskou unii v tomto „závodě“ kritizoval maďarský premiér Viktor Orbán: „Kdo vystoupil z EU, jde vlastní cestou, hledá vlastní řešení, může zdraví a životy svých občanů chránit rychleji než my, kdo jsme zůstali,“ řekl Orbán, podle nějž je dřívější registrace v Británii „fackou Evropské unii“.

Zrovna Budapešť už ale nezávisle na EU jedná s Moskvou o dodávkách vakcíny Sputnik V. Rusko jí hromadně začalo očkovat už v srpnu, a to bez řádné třetí fáze klinických testů. Spíš než o účinnost se západní experti obávali bezpečnosti, avšak dosud nevyšly najevo nějaké problémy.

Video  Vakcína proti covidu u nás bude začátkem příštího roku. „Očkování vyjde zhruba na čtyři sta korun,“ říká Dvořáček  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

vaber ( 6. prosince 2020 09:35 )

všichni mluví o vakcínách
kde jsou silné argumenty jak jsou účinné, jediné číslo je novinářská zpráva ,že účinnost je přes 90%, kde jsou informace jak bylo testováno a přesná čísla o výsledcích ,určitě to veřejnost zajímá, ale je to asi tajné a tak se veřejnosti předkládají jen všeobecné řeči jak je vakcína účinná a bezpečná a kolik milionů dávek koupíme

NovyZakon ( 5. prosince 2020 16:37 )

Podobně, asi 320 Kč. Nemysli, že ruští farmakologové jsou levnější nežli naši nebo američtí -).

Zdenek ( 5. prosince 2020 13:29 )

BRUSEL m l z i ...... no , nemela by B R U S E L - Evropska komise - sama byt !! T R A N S P A R E N T N I !! - tak transparentni jako sama POZADUJE a dokonce soudne vymaha po clenskych statech EU !!??!!

Zdenek ( 5. prosince 2020 13:24 )

Vakcíny proti covidu dostaly svou cenovku. Budou stát do 800 korun..... Biotechnologická společnost Moderna, která se snaží vyhrát závod o vakcínu na nemoc covid-19, dala již cenovku na svého stále neschváleného kandidáta. Ve středu společnost oznámila, že pro objednávky v malém objemu se bude cena pohybovat v rozmezí 32 až 37 dolarů.

To je prozatím nejvyšší cena ze všech oznámených nabídek. Společnost Pfizer a její partner BioNTech nabídli americké vládě 100 milionů dávek vakcíny a za jednu si chtějí účtovat 19,5 dolaru. Stejné množství dávek si Spojené státy objednaly i u firmy Johnson & Johnson. Její vakcína by měla stát přibližně 10 dolarů. /8/2020/

MAMKA2316 ( 5. prosince 2020 12:41 )

RADĚJI SI ZAJEDU NAOČKOVAT DO RUSKA !!!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa