Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Fitka a bazény jako supermarkety: Blatného „psa“ čekají změny, sport bude mít zvláštní část

Autor: for - 
24. listopadu 2020
13:45

Nový protiepidemický systém PES ještě není zcela dopracovaný. Hlavní hygienička Jarmila Rážová ve spolupráci s Národní sportovní agenturou připravuje novou tabulku, která by měla do současného modelu zařadit i řízení opatření pro sport a další odvětví. Informoval o tom server iDNES.cz. Je dokonce možné, že se tabulka bude muset změnit.

Pět psů proti covidu čekají na další doplnění. Protiepidemický systém (PES) se totiž dopodrobna nezabývá opatřením ve sportu. Národní sportovní agentura tak ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví připravuje podrobnější tabulku.

„Jediné, co se řeší, jsou úrovně rozvolnění a rozdíly mezi profesionálním, amatérským organizovaným a rekreačním sportem. Mimo to se tam také řeší další oblasti sportování, jako jsou fitness, wellness a saunová centra,“ řekl iDNES.cz předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička.

Podle iDNES.cz je možné, že se bude muset dva týdny stará tabulka změnit. Například při třetím stupni, který by měl v ČR být okolo Vánoc, je v uzavřených prostorech posiloven nebo bazénů povolena přítomnost maximálně 10 lidí. To se ale provozovnám nevyplatí. Nová tabulka by ale sportovní a rekreační prostory zařadila k supermarketům. Provozovny by tak počítaly s prostorem 15 metrů čtverečních na člověka.

Video  Nový protiepidemický systém ČR: 5 psů proti covidu. Blatný představil, jak funguje PES.  - Blesk Zprávy, ČTK
Video se připravuje ...

„V praxi by to fungovalo tak, že by se spočítaly kompletně všechny prostory ve fitness centru, které jsou pro veřejnost, a dané číslo by se vydělilo patnácti. Maximálně takový počet lidí by pak mohl být vevnitř,“ upřesnila prezidentka České komory fitness Jana Havrdová, která se vyjednávání o podobě nové tabulky účastnila.

Vláda se na bazény vrhne v neděli

Práci Rážové na sportovní tabulce potvrdil pro server i ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Hnilička k tomu dodal, že se předpokládá projednávání na vládě v neděli.

Blatný se přitom ještě v pondělí bránil otázce, proč jsou otevřené obchody se střelivem, ale nikoliv obchody s oblečením, tak, že si myslí, že PES by neměl mít výjimky. „Tak, jak to říkáte, to zní velmi nelogicky. Pokud ale chceme dodržet systém, tak čím více je v něm výjimek, tím více bude mít děr. A tím méně bude fungovat,“ reagoval.

Nedělní mimořádné jednání vlády kvůli možnému zmírnění opatření proti covidu avizoval Blatný už včera, aby obchody či provozovny služeb případně mohly otevřít od pondělí.

Opatření by byla zmírněna, pokud současná úroveň rizikového skóre vytrvá po sedm dní. „Za normálních okolností by toto bylo předloženo vládě až příští pondělí. A to by znamenalo, že by se mohly obchody a ostatní provozovny otevřít až v úterý,“ řekl ČT Blatný. „Ale právě proto, že se snažíme vyjít vstříc všem - živnostníkům, obchodníkům, provozovatelům - tak jsme se dohodli, že mimořádně se vláda sejde v neděli,“ dodal.

Přesun ze čtvrtého stupně opatření na třetí by znamenal například otevření všech obchodů s omezením počtu zákazníků na plochu, otevření restaurací přes den nebo otevření provozoven služeb. Skončil by také noční zákaz vycházení a zvýšil by se možný počet lidí na hromadných akcích.

Pokud se vypočítané číslo rizikového skóre dostane do nižšího či vyššího pásma, neznamená to automaticky změnu protiepidemických opatření. Pro zlepšení musí v nižším pásmu zůstat sedm dní, pro zhoršení tři dny. Poté změnu vyhodnotí expertní tým ministerstva zdravotnictví a navrhne vládě opatření zmírnit, anebo zpřísnit.

Video  Kapři a stromečky budou, s Mikulášem uvidíme za týden, vzkázal ministr zdravotnictví Blatný.  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

aeraluna ( 24. listopadu 2020 23:48 )

A kdypak dostanou zvláštní část domečku v Bohnicích velcí mozci této doby, kteří paskvil PES vymysleli?

brano34 ( 24. listopadu 2020 16:30 )

Blatný chytil zimní chřipkový virus. Neměl by být v karanténě?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa