Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Mapa viru v Česku bude vlídnější, ale na podzim se do MHD vrátí plošně roušky, míní Rážová

Autor: ČTK - 
9. srpna 2020
13:10

Mapa okresů podle rizikovosti šíření covidu-19 bude podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové „vlídnější“ než před týdnem, kdy mělo devět okresů zelenou barvu. Řekla to v nedělní Partii televize CNN Prima News. Ministerstvo mapu zveřejní v pondělí. Přes vysoké počty nových případů podle Rážové a vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Romana Prymuly není situace alarmující. Další plošná opatření se podle Rážové nyní nezvažují. Od podzimu jsou podle ní pravděpodobné roušky v městské hromadné dopravě v celé zemi.

„Jakmile nastane velký pohyb obyvatel zejména v souvislosti se začátkem školního roku, je možné, že bude opatření přijaté v celé ČR v MHD,“ řekla Rážová. Podle Prymuly se musí povinnost nosit roušky odvíjet od situace v konkrétních regionech, zejména zpočátku. „I chřipková epidemie se šíří regionálně,“ uvedl. Záležet bude hlavně na výskytu jiných akutních onemocnění dýchacích cest.

Nové případy v Česku podle Rážové souvisí s lokálními ohnisky. Zásadní podle ní i Prymuly je to, že nerostou počty hospitalizovaných a lidí ve vážném stavu. „Intenzivní péči aktuálně potřebuje v nemocnicích 18 pacientů. To opravdu výrazně nezasahuje kapacity zdravotního systému,“ dodala.

Rizikové z hlediska nákazy jsou podle ní zejména různé party, kde se najednou setkají stovky lidí a popíjejí alkohol. „Je jedno, jestli se tak chováme v zahraničí, nebo u nás,“ řekl Prymula. Nákaz ze zahraničí je podle něj minimum, desítky Čechů se ale podle Rážové nakazily v souvislosti s tanečními party na chorvatském ostrově Pag.

Praha je na hraně komunitního šíření

V Praze, která je podle hlavní hygieničky na hraně komunitního šíření nákazy, které by znamenalo změnu z prvního zeleného stupně na druhý žlutý na mapě rizika, je i poměrně velký počet nakažených cizinců. V Moravskoslezském kraji pak hygienici evidují více nákaz u pendlerů z Polska a Slovenska. Rážová také uvedla, že devět skupin nakažených souvisí se zimními stadiony, většinou s hraním hokeje.

Některé evropské země zkrátily nutnou karanténu nakažených ze 14 na deset dní. Uvažuje se o tom podle hygieničky i v Česku. Někdy se ale stav nemocných zhorší ještě i desátý den. „Asi u 2,5 procenta lidí je jakési riziko ještě i potom. I po čtrnáctém dnu může být asi jedno procento i nadále infekční,“ uvedl k tomu Prymula.

Rážová také potvrdila, že ve spolupráci s ministerstvem školství připravuje resort zdravotnictví metodiku zářijového provozu škol. „Situace v září může být stejná nebo nepatrně horší než teď. Myslím si, že ve školách byl měla být za nějakých podmínek celá třída. Mezi žáky je naprosto nepravděpodobné, že by došlo k vážnému průběhu,“ řekl Prymula. Podle něj je ale třeba chránit jejich rodiny, zejména rizikové skupiny.

kralovna-vsech-mori ( 9. srpna 2020 13:59 )

Vlídnější? Jedině když to zase zfalšujete.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa