Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Petr (57) žije 12 let na ulici, covidu se bojí: Bezdomovců kvůli pandemii přibývá

Autor: ula - 
22. listopadu 2020
05:00

Počet lidí bez domova v Česku každoročně narůstá. Podle Armády spásy se jejich počet pohybuje mezi 30 a 70 tisíci. Počty se zvýšily i v důsledku první vlny koronavirové pandemie, jelikož někteří lidé z důvodu krize přišli o práci a bydleli na ubytovnách zaměstnavatele. Nyní se blíží zima, těžké období pro všechny lidi bez domova. Pan Petr (57) už je na ulici 12 let. Na první zimu vzpomíná velmi nerad. Jak to zvládá nyní, v době pandemie?

Petr bydlel v pronajatém bytě, který vyhořel, a od majitele dostal výpověď. „Požár z mé nedbalosti, od zapálené svíčky. Byl jsem úspěšný jako OSVČ v oboru umělecká činnost – kabaret a měl jsem v pronájmu kabaretní prostory a tak jsem bydlel tam. V průběhu měsíců jsem zjistil „levárnu“ ze strany společníků a začaly se dělat dluhy,“ přibližuje Petr počátky svého pádu a dodal: „Snažil jsem se to řešit, prodal jsem vše, co šlo, a stejně to nestačilo. A tak se jednoho dne objevila před podnikem ochranka a já zůstal na ulici.“

První zima na ulici pro něj byla obtížná. „Vydržel jsem venku do 6. 12., kdy jsem se doplazil do Domu světla s vysokou horečkou, odvezli mě do nemocnice a poté jsem začal žít poprvé v životě v azylovém domě,“ pokračuje Petr s tím, že na ulici je už 12 let, venku v zimě ale jen 3 dny v kuse.

Více nevydrží a dává si žádost na azylové domy, kde to jde, a podle něj to vždy většinou vyjde.

Bydlení ve stanu a sbírání odpadků

„Když jsem byl první zimu venku na ulici, tak jsem přes den chodil do nízkoprahového denního centra, abych se zahřál a na polévku a sprchu a noci jsem trávil ve stanu, který jsem si sám vyrobil,“ popisuje Petr.

„Natahal jsem si matrace, karimatky, provizorní letiště a jiné věci od popelnic. Byl jsem tam sám. Když se nedalo spát, tak jsem sbíral v přilehlém lese odpadky. Později se do stanu nastěhoval kamarád,“ dodává Petr.

Jídlo si obstarával v denním centru, Ve stanu mu bylo teplo, protože měl hodně dek a spacáků a dělal si oheň.

„Mráz není takový problém, horší je déšť či sníh. Všechno je vlhké, nic neschne,“ svěřuje se Petr.

Nejtěžší krok: Padnout na dno a pak se nas*at

Nyní má Petr zažádáno o sociální byt a velkou motivací je jeho přítel. A chce se vrátit do normálního života.

„Návrat je náročný dle toho, jak člověk žil předtím. V mém případě jsem byl zvyklý uklízet, postarat se o všechno, zařídit, vyběhat, ale pak přišla nemoc a všechno bylo v háji. Nyní si myslím, že se mi už podaří vrátit se do normálního života,“ doufá Petr. Pomáhá mu i vědomí, že stárne a už by rád měl svůj klid a mohl někde žít do smrti, bez obavy z budoucnosti.

Co je pro Petra nejtěžší krok? „Padnout až na dno a pak se zdravě  nas*at a  říct si ‚tak teď nebo nikdy‘ a přijmout pomoc od druhých a snažit se to dotáhnout. Já potřebuji něco dělat pro druhé, být někomu ku prospěchu a těšit se na budoucnost. Když bych to měl dělat jen pro sebe, tak to ne, to si říkám, že mi to tak jak to je, stačí a ‚nějak bylo, nějak bude‘,“ odpovídá na tuto otázku.

Petr: Venku se covid neřeší, já se bojím

Návrat do normálního života ale komplikuje zejména pandemie koronaviru. Petr se covidu-19 bojí.

„Informace o tom slyším z televize, z novin a od sociálních pracovnic. Nikoho s koronavirem neznám, asi se to bezdomovcům vyhýbá,“ říká Petr, který má strach z nákazy, protože je dlouhodobě nemocný a má sníženou imunitu.

„Ale jinak si myslím, že je to bezdomovcům jedno. Na něco se umřít musí. Tady na azylovém domě dostáváme roušky a desinfekci, měříme si teplotu, ale venku to neřešíme,“ přibližuje Petr.

Nocleženka není jen o noclehu

Zájem o služby o ubytování pro lidi bez domova raketově stoupá  i s ohledem na aktuální situaci s pandemií. Pokud chtějí lidé pomoci lidem bez domova, je možné zakoupit za 100 korun Nocleženku. V sezóně 2019/2020 měla Armáda spásy možnost, díky obrovské podpoře dárců, poskytnout lidem bez domova více než 21 tisíc noclehů v teple a bezpečí.

„Nocleženka nezahrnuje pouze nocleh samotný, ale i možnost osobní hygieny, polévku s pečivem, teplý nápoj, možnost získat čisté a teplé oblečení, základní ošetření, zdravotní prohlídku a v neposlední řadě podporu sociálního pracovníka, se kterým si klienti mohou promluvit o své tíživé situaci,“ popisuje Jan František Krupa, národní ředitel sociálních služeb Armády spásy.

Přísnější pravidla kvůli koronaviru

S ohledem na aktuální situaci s koronavirovou pandemií musela Armáda spásy zpřísnit pravidla přijetí. Počet nocležníků ale neomezuje. „V tuto chvíli počet nocležníků neomezujeme, není to možné, zájem je vysoký. Dbáme na přísná hygienická opatření, všude máme umístěné dezinfekce, všichni musí používat roušky, které jsme schopni klientům zajistit. Opatření jsou zcela stejná u všech příchozích, ať se již jedná o Nocleženku nebo ne. Pokud se u někoho projeví příznaky, okamžitě je odkázán na lékaře, případně hygienu. Při viditelných příznacích, jako je například horečka, není člověk bez domova vpuštěn a požadujeme potvrzení od lékaře o bezinfekčnosti,“ uvádí Jan František Krupa.

Počty bezdomovců zvýší pandemie

Počet lidí bez domova v České republice každoročně narůstá. Podle Armády spásy se jejich počet pohybuje mezi 30 a 70 tisíci. Počty se zvýšily i v důsledku první vlny koronavirové pandemie, jelikož lidé, kteří z důvodu krize přišli o práci a bydleli na ubytovnách zaměstnavatele, o toto ubytování přišli.

 „Ve společnosti panuje všeobecná představa o tom, co znamená být bez domova. Mnoho lidí si myslí, že člověk bez domova musí být na ulici. To ovšem není tak jednoduché. Pokud člověk nemá domov, považujeme ho za bezdomovce. Proto je důležité se zamyslet nad tím, koho budeme zahrnovat do této skupiny lidí. Zda pouze osoby spící na ulici nebo i ty, kteří spí v noclehárnách a azylových domech. Teoreticky je bezdomovcem každý, kdo bydlí nestandardně, tedy třeba i v komerčních ubytovnách, u známých apod. V tomto případě by ta čísla byla ještě vyšší,“ komentuje Jan František Krupa.

Jak Nocleženka funguje

Každá zakoupená Nocleženka, jejíž cena je 100 Kč, je následně předána sociálnímu pracovníkovi, který ji věnuje člověku bez domova. Jakmile ji jedinec uplatní v jedné z nocleháren, které se nachází v rámci celé ČR, kupující se to dozví prostřednictvím e-mailu, protože každá Nocleženka má své unikátní číslo. V případě zájmu je možno po předchozí domluvě Nocleženku zakoupit i fyzicky a darovat ji člověku bez domova osobně či ji využít jako smysluplný vánoční dárek pro své blízké. Více informací najdete na www.noclezenka.cz

Video  Epicentrum: Čtyři mrtví bezdomovci. Umrzli? I letos mohou pomáhat Nocleženky.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

 

Michal Snobl ( 22. listopadu 2020 14:54 )

A to teprve přibude bezdomovců mezi mladými rodinami.
Vše na celoživotní půjčky,pak se něco stane, nedomluví se no a nastoupí penále nato přiklušnou věrní exekutori a jedeme. Pak dělají na nové bydlení na splacení minulého bydlení a pak až na ostatní.Jeste že tu máme sociálky ty se o děti postarají. Jak dokonalí výdělek parazitování na lidech v tomhle sistemu. No proč se pak nestat bezdomovcem Každý člověk má právo na řádné bydlení,ne jen někteří na ty jejich rádoby hradní sídla s chlorplivatkem na smočení rytě.

MiKhaEll ( 22. listopadu 2020 09:18 )

bezdomovec je klasifikace člověka, nevím, co řešíte. Každej se už jako "bezdomovec" narodí, protože není v jeho předpokladech být člověkem s rozvinutým rozumem. Může si číst, nemusí pít alkohol, kouřit, nemusí být nebezpečnej a být kamarádskej. Nikdy se mu ale nebude chtít dotáhnout své myšlenky dokonce, bude ale snít o normálním životě a chtít ho žít, jako my normální lidé. Já bych jim nepomáhal, naopak.

mikes15 ( 22. listopadu 2020 09:03 )

Právě naopak, jen si vemte že by nebyly důchody (starobní, vdovské, invalidní) to by teprve byl průser! Já bych společnost neodsuzuval, jelikož jak známo chudí budou vždycky

dvorece ( 22. listopadu 2020 07:38 )

Také se mi nelíbí, že se 30 let nestavěly sociální byty pro lidi, kteří nemají na předražené nájmy a dokázali jsme tak snížit důstojnost člověka, že je na pováženou, zda si my sami ten titul - člověk - zaslou­žíme­...ne­dávno jsem četla, jak brněnská politická ná.na v zastupitelstvu prohlásila, že i bezdomovec může chodit do práce. Byla vyspinkaná do růžova, napapaná, vysprchovaná a hloupí lidé ji volili do funkce, kde neměla co dělat..Vesměs jsou to psychicky nemocní lidé, potřebují lékaře a invalidní důchody. My je vyženeme na ulici a pod mosty je léčíme - fuj, my jsme odporná společnost..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa