Doposud byly využívány pronajaté prostory v šesti hotelech a hostelech, nyní už takto slouží jenom čtyři. Pro potřeby bezdomovců jsou upraveny i dvě noclehárny, které doposud sloužily pouze v zimě. Vedení města chce, aby Centrum sociálních služeb Praha, které má tato místa na starost, prodloužilo jejich nájem až do poloviny příštího roku.

Dlouhodobé pronájmy pro lidi bez domova jsou ovšem poměrně problematické, a proto si chce město pořídit vlastní budovu. „Přijde nám vhodnější, aby to byly městské objekty,“ řekl radní pro oblast bydlení Adam Zábranský (Piráti). Lidem, kterým město takto poskytne alespoň dočasně střechu nad hlavou, se podle něj daří mnohem lépe si najít vlastní bydlení a zlepšit svoji životní situaci. „Ukázalo se, že je tato forma opatření pro práci s lidmi bez domova vhodná,“ zhodnotil dosavadní vývoj. 

Chceme trvalejší řešení

Lidé, kteří skončili na ulici, si často sami nedokážou sehnat například příspěvky na bydlení, které jim mohou pomoci se osamostatnit. Na ubytovnách také končí senioři, kteří mají tak nízký důchod, že si vlastní byt nemůžou pronajmout, nebo lidé v invalidním důchodu. „Pracujeme systematicky na tom, abychom těm lidem pomohli najít řešení, které bude trvalejšího rázu,“ řekla k tomu radní Milena Johnová (Praha sobě), která ma na starost mimo jiné sociální oblast. 

Dobu, o kterou se pronájmy prostor prodlouží, chtějí sociální pracovníci využít k tomu, aby pomohli co nejvíce lidem. Johnová také upozornila na to, že Praha se v minulosti většiny ubytoven zbavila a zbyla pouze jedna, kterou využívají mimopražští zaměstnanci záchranné služby.

Opravíme toho co nejvíce

Zábranský zdůraznil, že vedení města si dalo závazek, že do konce roku opraví všechny městské byty, které byly dlouhodobě ve špatném stavu. V první polovině roku se podařilo opravit více než 180 městských bytů, což je více než dvakrát tolik než minulý rok. Ty by se pak měly rozdělovat mezi různé potřebné skupiny obyvatel.

Zhruba čtvrtinu by měly dostat rodiny z ubytoven, které dlouhodobě žijí ve špatných podmínkách, nebo matky samoživitelky. Město chce také ubytovat lidi, kteří doposud žijí na ubytovnách a trpí duševními poruchami, nebo seniory v sociální nouzi. Pomoc by se měla dostat i jednotlivcům, kteří kvůli nepřízni osudu skončili v těžké životní situaci. Celkem by vedení Prahy chtělo rozdělit 470 bytů. 

Fotogalerie
29 fotografií