Momentálně je takto ubytováno přes 300 lidí. Radní se již před několika týdny rozhodli, že už další lidi nebudou nabírat a počet míst by se měl spíše snižovat. Je také možné, že některé hotely už nebudou chtít nadále pro tyto účely své prostory pronajímat a město bude muset hledat nové.

Radní Adam Zábranský (Piráti), který má na starost oblast bydlení, si myslí, že se tito lidé už na ulici vrátit nemuseli. „Z mého pohledu je dobré to vzít jako příležitost pro nějakou dlouhodobější stabilizaci a zlepšení stavu těch lidí bez domova, které se nám podařilo takto zachytit,“ řekl.

V péči sociálních pracovníků

Takto dočasně ubytovaní lidé jsou již nyní v péči sociálních pracovníků. Ti jim pomáhají vyřídit záležitosti, které si lidé ještě donedávna žijící na ulici sami nedokážou zařídit. Pomáhají jim zažádat si například o dávky v hmotné nouzi nebo s registrací na úřadu práce.

Ideální by podle vedení města bylo, kdyby se co nejvíce lidem podařilo najít si zaměstnání a začít žít normální život. „Postupně budeme redukovat kapacity právě proto, že cílem je dostat ty lidi do nějakého stabilního bydlení,“ dodal Zábranský.

Snižování nákladů

Ubytování stálo v minulých měsících magistrát přes dva miliony korun měsíčně, další asi milion stojí nadstandardní služby, například posílení pracovníků na recepci nebo hygienické vybavení.

Částka by se podle Zábranského měla snižovat právě i díky práci sociálních pracovníků, kteří lidem pomohou získat sociální dávky a z těch by mohli dočasně ubytovaní bezdomovci hradit alespoň část nákladů na ubytování.

Fotogalerie
20 fotografií