Město zakázku vyhlásilo již jednou, ale muselo ji zrušit. „Bohužel tam byly právní komplikace. Původní zakázka počítala s jiným projektem, proto se zrušila a vypsala se nová,“ řekl radní Jan Chabr (TOP 09).

Práce na Budějovické by měly podle radního začít letos a skončit by měly v příštím roce. Přesný termín neřekl. „My jsme čekali, že to bude ještě na podzim letošního roku, ale bohužel to tak nebude,“ řekl.

Terasa byla vybudována v roce 1977 a nikdy se neopravovala. Problémem je například zatékání do konstrukce. Havarijní stav je znám od roku 2010. Stavba navíc právně nikomu nepatřila. Teprve v roce 2013 úředníci radnice Prahy 4 rozhodli, že patří hlavnímu městu. V posledních letech bylo vypracováno několik projektů na opravu terasy, ta se ale nikdy neuskutečnila.

Pasáž u jižního výstupu z metra nechala Praha uzavřít 22. ledna 2018. Tři dny předtím byl uzavřen výstup z metra. Magistrát následně přišel s řešením terasu zbourat. Po téměř deseti měsících ale úřad nakonec nechal terasu podepřít vzpěrami, které jsou u východu z metra dosud, a jižní výstup z metra byl opět otevřen. Uzavření pasáže se od začátku nelíbilo DBK. S ním město bezvýsledně jednalo o možném odprodeji terasy obchodnímu centru. Proti uzavření se tehdy postavila také radnice Prahy 4.

Fotogalerie
8 fotografií