Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Selhání ledvin, infarkt, deprese, nádory: Lidé odkládají prohlídky, praktici odhalili následky

Autor: ula - 
19. listopadu 2020
05:15

Lidé kvůli pandemii koronaviru odkládají preventivní prohlídky u praktických lékařů. Ti přes krizovou situaci připomínají, že jejich péče není přerušena, a zůstávají k dispozici svým pacientům. Kontroly bohužel zanedbávají i chronicky nemocní pacienti, a tak se praktici ve svých ordinacích už setkali se zhoršením zdravotního stavu u diabetiků, pacientů s vysokým tlakem, otálejí lidé s příznaky hrozícího infarktu a u některých se vyvinulo i nádorové onemocnění. Lékaři také zaznamenali nárůst pacientů s depresemi.

Na jaře i během druhé vlny pandemie koronaviru zaznamenali praktičtí lékaři pokles zájmu o preventivní prohlídky. Bohužel kontroly ze strachu z nákazy odkládali a odkládají i chronicky nemocní pacienti.

Přes krizovou situaci praktici připomínají, že jejich péče není přerušena a zůstávají k dispozici svým pacientům. „Je velmi důležité, aby pacienti pravidelné kontroly ani v současné situaci neodkládali. Děláme maximum pro to, aby pro ně byly návštěvy bezpečné, využíváme objednávkových systémů, aby se v čekárnách nehromadili pacienti, a ve vhodných případech využíváme telefonických konzultací nebo videohovorů,“ vysvětluje MUDr. Bohumil Seifert, přednosta Ústavu všeobecného lékařství 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a vědecký sekretář SVL. Ten zároveň řekl, že nyní již lékaři nejsou tolik zaskočeni jako na jaře, mají dostatek ochranných pomůcek a jejich praxe je nyní lépe zorganizovaná.

Selhání ledvin, infarkt i nádor

Lékaři varovali před tím, aby pacienti sami rozhodovali, jestli na naplánovanou kontrolu mají přijít, nebo ne. Potřeba je konzultace s lékařem. Zejména lidé s chronickými nemocemi, které léčí dlouhodobě, by neměli zhoršení a příznaky podcenit.

Podle pražské praktické lékařky Ludmily Bezdíčkové je typickým pro pandemii právě  úbytek žádostí o preventivní prohlídky a zanedbávání prohlídek ze strany chronických pacientů – například cukrovkářů nebo pacientů s vysokým tlakem. To přitom může vést ke krizovým stavům vyžadujícím hospitalizaci. „Kupříkladu jeden z mých pacientů s cukrovkou se nedostavil na kontrolu a bohužel musel být později hospitalizovaný, protože se mu výrazně zvýšila hladina krevního cukru, a dokonce začaly selhávat ledviny,“ říká MUDr. Bezdíčková.

Dále popsala případ muže, u kterého se objevily varovné příznaky hrozícího infarktu. Přesto k lékaři nešel a byl později odvezen s akutním infarktem myokardu rychlou záchrannou službou.

„Další pacient odkládal návštěvu praktika pro obtíže s močením, bohužel později byl u něj zjištěn nádor prostaty. Pokud by se problémy začaly řešit dříve, mohla být situace jiná,“ dodala Bezdíčková.

Pacienti s depresemi si chtějí povídat

Praktici také zaznamenali nárůst pacientů s depresemi. „Pozorujeme zvýšené množství žádostí o léky na deprese a úzkost. Lidé jsou znepokojení, mnohem více je potkávají životní krize v podobě rozchodů nebo rozvodů. Pandemie je obdobím velkého stresu pro všechny a vnímáme, že by si pacienti potřebovali s námi chvíli popovídat. Bohužel jsme tak vytížení, že ani to jim občas nejsme schopni poskytnout,“ říká MUDr. Ludmila Bezdíčková.

Praktičtí lékaři připomínají, že infekci má větší šanci odolat zdravý imunitní systém – a proto doporučují mimo jiné věnovat se denně cvičení či chůzi, zdravé životosprávě a vlastní psychohygieně. „Poslouchat zprávy stačí jednou za den – není třeba se vystavovat negativním informacím více, než je to nutné,“ dodává MUDr. David Halata.

Komunikace s ordinací praktického lékaře během pandemie covid-19

  • prosím buďte trpěliví, praktičtí lékaři v těchto dnech vyřizují mnoho telefonních hovorů a e-mailů
  • zvažte, je-li to u vašeho lékaře běžné, a není-li Váš požadavek/dotaz akutní povahy, také komunikaci formou e-mailu (eventuálně alespoň můžete zaslat emailem svůj dotaz a kontakt, lékař vám zavolá zpět)
  • v případě zhoršení zdravotního stavu vždy raději telefonujte, jedná-li se o život ohrožující stav, kontaktujte ZZS (155)

Při telefonické či elektronické komunikaci si v následujících situacích vždy předem připravte informace, které budete sdělovat:

1) Pokud jste byli v kontaktu s covid pozitivní osobou nebo máte-li příznaky onemocnění dýchacích cest:

  • vaše celé jméno, číslo pojištěnce (je uvedeno na kartičce pojišťovny), telefonní kontakt
  • váš zdravotní stav („nic mi není“, „mám teplotu, kašel, bolesti svalů kloubů“...)
  • datum vzniku zdravotních obtíží
  • datum a míru kontaktu s pozitivní osobou s Vámi (délka trvání, venku/uvnitř, s rouškami/bez, vzdálenost)
  • datum pozitivního testu pozitivní osoby, měla pozitivní osoba příznaky, případně od kdy?
  • stručně popište vaši situaci – s kým sdílíte domácnost, s kým sdílíte pracovní prostor, zda máte v okolí někoho ohroženého (dlouhodobě nemocní, senioři)

2) Pokud máte jiné zdravotní potíže:

  • vaše celé jméno, číslo pojištěnce (je uvedeno kartičce pojišťovny), telefonní kontakt
  • datum vzniku zdravotních obtíží
  • váš stav (popište příznaky)

3) Pokud potřebujete vystavit pracovní neschopnost:

  • vaše celé jméno, číslo pojištěnce (je uvedeno kartičce pojišťovny), telefonní kontakt
  • název, adresa, IČO zaměstnavatele
  • pozice v zaměstnání
  • datum od kdy potřebujete vystavit pracovní neschopnost (je možné nejdéle 3 dny zpětně)
  • adresu, kde se budete zdržovat

4) Administrativní záležitosti:

  • mějte prosím trpělivost, v současné době má jednoznačnou přednost péče o nemocné
  • objednejte se, prosím, na čas, případně lékaři poskytněte e-mailem podklady k vyplnění formuláře, který požadujete
  • některé administrativní úkony mohou být odloženy

Pokud nelze navázat spojení s ordinací:

  • ověřte správnost emailu a telefonního čísla
  • ověřte si, zda voláte v ordinačních hodinách
  • sledujte webové stránky ordinace-je-li váš lékař dlouhodobě nedostupný, kontaktuje vaší zdravotní pojišťovnu a požádejte o pomoc

Další informace naleznete na těchto webových stránkách.

Video  „Nevíme, jak dlouho musí praktikům vystačit pomůcky,“ které mají. Ordinování na dálku nyní považuje Šonka za nejbezpečnější  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

zdenios ( 19. listopadu 2020 09:41 )

A nestačí o něčem jen říct na tiskovce. Některým se to musí poslat poštou!

zdenios ( 19. listopadu 2020 09:37 )

A jsou Ti lidé dobře mobilizovaní kvalitními mobily? Když byla vyhlášena telefonní či mailová komunikace s ambulacemi. Když bylo a je cílem vlády hlavně nezatížit zdravotnický systém! Kdo by chtěl pak otravovat první vlnu s něčím, co není covidem. A přesto covidem asi všechno končí a možná i skončí! Dal někdo pokyny pro řešení těchto situací? Vyčlenil někdo nějaké nemocnice pro řešení jen těchto případů?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa