Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Těžký průběh covidu u cukrovky? Správná léčba může pomoci i diabetikům, míní experti

Autor: ČTK - 
14. listopadu 2020
09:30

Diabetici nemusí mít horší průběh nemoci covid-19, pokud se správně léčí a nemají jiné zdravotní komplikace. Někteří lékaři také v souvislosti s koronavirovou epidemií zaznamenali větší zájem diabetiků o léčbu. Vyplývá to z vyjádření odborníků, které ČTK u příležitosti sobotního světového dne diabetu získala.

Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) loni v Česku zaznamenal přes 940 000 lidí s cukrovkou druhého typu, která souvisí s nezdravým životním stylem, tedy nedostatkem pohybu, nadváhou a špatnými stravovacími návyky. Podle některých odhadů dalších asi 250 000 lidí cukrovku má, ale neví o tom. Zhruba 60 000 lidí trpí cukrovkou prvního typu, kdy se jedná o vrozenou poruchu imunitního systému.

Diabetici druhého typu mají vysoké riziko vzniku srdečně-cévních onemocnění, loni jim podle dat ÚZIS podlehlo 43 procent lidí z celkového počtu 43 241 pacientů, kteří s cukrovkou zemřeli. Podle předsedy České obezitologické společnosti a diabetologa z Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) Martina Haluzíka ale ne všichni s cukrovkou mají přidružené komplikace.

Klíčové parametry? Délka cukrovky a věk pacienta

„Výskyt komplikací hodně závisí na době trvání cukrovky a věku. Diabetiků zcela bez komplikací je zhruba 40 procent,“ napsal ČTK Haluzík. Zahraniční analýzy podle Haluzíka ukazují, že pokud se tito cukrovkáři správně léčí, mají mírný průběh nemoci covid-19 jako většina populace.

„Cukrovku lze dnes díky moderním lékům a rozvoji technologií pro monitoraci krevního cukru úspěšně léčit, komplikacím dokážeme předcházet. Důležitý je zájem pacienta a jeho dobrá spolupráce s lékařem. Pak dokážeme najít cestu, jak cukrovku zvládnout. Pacient má pak lepší šance zvládnout zátěžové situace včetně covidu,“ doplňuje Martin Prázný z diabetologického centra 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Lékaři zaznamenali větší zájem o léčbu

Někteří lékaři už v souvislosti s koronavirovou epidemií zaznamenali větší zájem cukrovkářů o léčbu. „S příchodem covidu-19 si mnoho diabetiků uvědomilo své riziko závažnějšího průběhu onemocnění při špatné kompenzaci cukrovky. Projevilo se to ve zvýšeném zájmu o možnosti, jak toto riziko snížit,“ uvedl zlínský diabetolog Emil Záhumenský. Lidé jsou podle něj nyní ochotni si připlatit i za některé metody přispívající k zlepšení zdraví, které nejsou hrazeny zdravotními pojišťovnami.

Cukrovka druhého typu je chronická porucha, při níž organismus není schopen zpracovávat cukr kvůli nedostatku inzulinu. Cukr pak v krvi zůstává a koluje organismem, kde poškozuje stěny cév, vede k jejich ucpávání a špatnému prokrvení tkání. Kromě poruch zraku a ledvin tak může vést k mozkové mrtvici, infarktu nebo poškození nervů. Problémy jsou podle lékařů většinou nevratné. Léčba cukrovky stojí ročně desítky miliard korun. Odhady uvádí, že na tyto účely putuje 15 až 20 procent nákladů celého zdravotnictví.

krapotkin ( 14. listopadu 2020 12:18 )

Vážení "experti" na Novinkách je dnes článek o tom, že každý 10. Čech má cukrovku, všichni dobře víte, co má nebo nemá diabetik jíst. Jen jste jaksi zapomněli, že ještě před 10 lety byly v obchodech potraviny pro diabetiky označeny Dia, Diët, případně slazeno sladidlem apod. Dnes toto označení zmizelo, protože v módě jsou celiatikové, kterých není ani desetina počtu diabetiků.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa